Historie FC Volendam


1920:
In Volendam wordt op 1 juni een voetbalclub opgericht onder de naam Victoria. De clubkleuren zijn roodzwart gestreept shirt, zwarte broek.

1923
: De regionale pers besteedt voor het eerst aandacht aan ‘‘Volendam’’. De naam Victoria wordt niet meer gebruikt. “Volendam” wordt de club genoemd en speelt nu in het oranje.1933
: Volendam wordt kampioen in de hoogste katholieke afdeling, maar strandt in de extra competitie om het landskampioenschap.

1934
: Opnieuw wordt Volendam kampioen in haar klasse, maar komt in de nacompetitie om de landstitel weer net te kort.1935
: Voor de derde keer wordt Volendam afdelingskampioen, maar is nu ook de beste in de titelstrijd: Volendam voor het eerst Landskampioen van de Rooms Katholieke Federatie.

1938
: Na een kortstondige inzinking wordt Volendam voor de tweede keer landskampioen.

1940
: Op bevel van de Duitse bezetters worden de verschillende voetbalbonden aaneen gesmeed tot de KNVB. Volendam speelt nu onder neutrale vlag als katholieke club.

1945
: Na de oorlog heeft Volendam moeite de landelijke topclubs bij te benen. Door de mobilisatie vanwege de strijd in Nederlands-Indië wordt het spelerspotentieel in Volendam afgeroomd. Volendam speelt tweede klasse.1952
: Volendam wordt afdelingskampioen van de tweede klasse maar verliest de promotiestrijd. Stormvogels promoveert.

1953
: Opnieuw klopt Volendam aan de poorten van de eerste klasse, maar nu gaat EBOH in de extra competitie met de eer strijken.

1954
: Profclubs halen overal talent weg, ook bij Volendam, zoals de broertjes Smit (de Kip) en de gebroeders Bond (Kouwe) die naar Alkmaar vertrekken.

1955
: Door middel van de uitgifte van obligaties komt ook Volendam in het betaald voetbal. Volendam plaatst zich in het startseizoen voor de eerste divisie.1958
: Een prima reeks wedstrijden om de KNVB-beker leidt Volendam naar de bekerfinale in het Olympisch Stadion op 26 juni 1958, waar met 4-3 van Sparta wordt verloren. Bij Sparta speelde Jany Schilder die een jaar eerder van Volendam was gekocht.

1959
: Met hetzelfde elftal van de bekerfinale wordt Volendam kampioen van de eerste divisie A en promoveert voor het eerst naar de eredivisie na een 1-4 overwinning op Limburgia in Brunssum op 3 mei 1959. Trainer was Ger Stroker.

1960
: Volendam degradeert na een jaar!

1961
: Onder leiding van Bram Appel wordt Volendam opnieuw kampioen in de wedstrijd tegen Helmondia’55 op 11 juni 1961 (7-0) door vijf doelpunten van Dick Tol en promoveert voor de tweede keer naar de eredivisie.1962
: Dick Tol wordt met 27 doelpunten topscorer van Nederland.1964
: Volendam degradeert voor de tweede keer.

1967
: De derde promotie voor Volendam onder Ron Dellow na een 5-1 overwinning tegen RBC op 30 april. Dick Tol neemt afscheid van Volendam als topscorer van de eerste divisie met 32 doelpunten. Hij scoorde 200 doelpunten in de eerste divisie en 76 in de eredivisie.1969
: Hoewel trainer Dellow tussentijds vervangen wordt door Hans Croon degradeert Volendam toch voor de derde keer.

1970
: Volendam gaat onder het bewind van Croon in één keer weer terug naar de eredivisie. Op 24 mei 1970 wint Volendam met 3-0 van Fortuna Vlaardingen, waardoor de vierde promotie een feit was. In 1970 gaat ook de zaterdagafdeling van Volendam van start in de  afdeling Noord-Holland. In 1978 werd na een hele serie kampioenschappen de eerste klasse bereikt, waar het zes seizoenen verbleef. Net als de betaalde tak heeft de zaterdagafdeling al verschillende degradaties en promoties achter de rug.

1972: Ook voor Hans Croon was de eredivisie een kort leven beschoren. De eerste Volendammer als trainer van het hoogste team, Bruin Steur, mag proberen na de degradatie het elftal weer terug naar de eredivisie te brengen.

1973
: De invoering van het periodekampioenschap heeft als gevolg dat ook FC Volendam een zeer spectaculaire nacompetitie mag spelen, maar De Graafschap promoveert.

1977
: Leo Steegman maakt in Volendam zijn opwachting en zorgt via de vierde periodetitel en een gewonnen nacompetitie dat Volendam voor de vijfde keer promoveert. Bij Excelsior wint Volendam op 12 juni met 0-4 de beslissende de wedstrijd.1979
: Volendam degradeert voor de vijfde keer, deze keer onder Jan Mak.

1980
: Volendam pakt wel een periodetitel maar ziet Wageningen naar de eredivisie gaan.

1982
: Fritz Korbach had naam gemaakt als kampioenenkweker. Ook in Volendam kwam hij tot dat resultaat. Hij pakte de eerste periodetitel, maar deze titel was niet nodig, omdat Volendam op 14 mei 1983 in Venlo VVV met 0-2 versloeg, waardoor Volendam als tweede achter DS’79 rechtstreeks mocht promoveren.1984
: Met Leo Beenhakker gaat Volendam pijlsnel bergafwaarts: zesde degradatie.

1986
: Onder leiding van Jan Brouwer pakt Volendam twee keer een periodetitel. Volendam gaat echter als kampioen van de eerste divisie voor de zevende keer rechtstreeks naar de eredivisie. Op 28 mei 1987 is een 2-2 gelijkspel tegen NAC voldoende. In dit najaar zorgt een ambitieus plan ervoor dat Volendam van een financiële ondergang gered wordt.1990
: Volendam draait het beste seizoen sinds de deelname aan de eredivisie. Het eindigt met 39 punten op de zesde plaats en voor het eerst met een positief doelsaldo van +5.

1993
: Opnieuw wordt Volendam zesde, nu met 37 punten en een doelsaldo van 51-34! Deze keer is Fritz Korbach de trainer. Halverwege het nieuwe seizoen wordt hij opgevolgd door Wim Rijsbergen, die Volendam van een zeker lijkende degradatie naar een veilige plaats loodst.

1995
: FC Volendam bereikt voor de tweede keer in haar bestaan de bekerfinale. Onder het toeziend oog van 7000 Volendamsupporters wordt Feijenoord in de eigen Kuip in het zadel gehouden en wint met 2-1.
1995: Bert Jacobs volgt Rijsbergen op. Volendam belandt in 1995-1996 in de nacompetitie. Alle zes wedstrijden worden onder leiding van Jan Brouwer gewonnen.1997
: Het jaar erna eindigt Volendam op de 14e plaats met 38 punten, onder leiding van Hans van der Zee, waarna oud-speler Dick de Boer als trainer voor de groep komt.
Het seizoen 1997-1998 verloopt echter niet naar wens. Na het vertrek van spelers als Zoetebier, Govedarica, Molenaar en Samardzic is de spelersgroep niet in staat voldoende punten voor lijfsbehoud te behalen. Volendam eindigt als laatste met slechts 21 punten en degradeert na elf jaar naar de Totodivisie. De zevende degradatie in Volendams rijke historie.

1999
: De degradatie uit de KPN Telecompetitie, de bouw van het stadion, het Bosman-arrest en het wegvallen van Sport-7 heeft FC Volendam in grote problemen gebracht. De gemeente wordt eigenaar van het stadion.

2000
: Een dramatisch seizoen, waarin trainer Andries Jonker werd geconfronteerd met TBC, maar vooral financiële en bestuurlijke problemen. Volendam eindigde op de 17e plaats, de laagste klassering ooit in de eerste divisie.

2001
: Henk Wisman kwam als opvolger van Jonker. Met een zeer onervaren en vooral jonge selectie loodste hij Volendam naar de tweede periodetitel, wat deelname aan de nacompetitie opleverde. Daarin slaagde Volendam echter niet de eredivisie te bereiken.
Op 01-01-01 werd het dorp Volendam in de Nieuwjaarsnacht getroffen door een cafébrand die 14 jeugdige slachtoffers eiste en ruim 300 gewonden, van wie velen zeer ernstig. Ook in de twee daarop volgende seizoen wist FC Volendam zich te plaatsen voor de nacompetitie. Beide keren niet door het winnen van een periodetitel maar door op de zesde plaats te eindigen. In 2002 leverde dat opnieuw niets op. Op 19 juni 2003 echter slaagde FC Volendam erin de nacompetitie winnend af te sluiten. Van de zes wedstrijden tegen Heracles Almelo, Emmen en Excelsior wist Volendam er vier te winnen. Daarmee werd voor de achtste keer de eredivisie bereikt. Het feest was maar van korte duur. Met een uiterst jong elftal werd nog wel de nacompetitie bereikt, maar daarin kwam de ongewenste degradatie alsnog. De Graafschap ging met de eer strijken.

2004-2005:
In dit seizoen werd halverwege de competitie trainer Job Dragtsma ontslagen wegens tegenvallende resultaten. Onder zijn opvolger Ernie Brandts ging het een stuk beter en werd de nacompetitie behaald. Daarin kwam het een teenlengte tekort om de Heen en Weer uit te laten varen.

2007-2008:
FC Volendam werd dit seizoen onderleiding van Stanley Menzo kampioen van de Eerste divisie. Op de laatste dag werd het kampioenschap beslist. FC Volendam won met 1-0 van ADO Den Haag door een doelpunt van Jack Tuyp. FC Volendam promoveerde naar de Ere Divisie.2008-2009:
FC Volendam speelt onderleiding van nieuwe trainer Frans Adelaar weer op het hoogste niveau. Ondanks een slechte seizoensstart werden er na de winterstop toch behoorlijk wat punten behaald. FC Volendam was de grootste favoriet om te degraderen. Op de laatste competitie dag moest er gewonnen worden van De Graafschap. Deze wedstrijd eindigde in een gelijkspel. Omdat Roda JC won van Feyenoord degradeerde FC Volendam rechtstreeks uit de Ere divisie. FC Volendam haalde dit seizoen ook de halve finale van de KNVB Beker. FC Volendam speelde deze halve finale thuis in een uitverkocht Kras stadion tegen SC Heerenveen. Deze wedstrijd werd jammerlijk verloren met 0-2.2009-2010:
FC Volendam is weer terug in de Eerste divisie. Frans Adelaar ruilde FC Volendam in om bij Sparta aan de slag te gaan. Zijn vertrek kwam als donderslag bij heldere hemel. De nieuwe trainer werd Edward Sturing. Hij moet er dit seizoen voor zorgen dat FC Volendam volgend seizoen weer op het hoogste niveau voetbalt. FC Volendam eindige dit seizoen op een zeer teleurstellend zestiende plaats

2010-2011: Na het teleurstellende resultaat van vorig seizoen moet Edward Sturing al in de winterstop plaats maken voor een nieuwe trainer en maakt Johan Steur het seizoen af. Gert Kruys wordt de nieuwe trainer en staat voor de moeilijke taak om FC Volendam weer aan de top te helpen. Veteranen als Barry Opdam en Olaf Lindebergh komen de club versterken. FC Volendam wint de 2e periodetitel maar wordt in de tweede ronde van de Play-offs uitgeschakeld door VVV Venlo

2011-2012: FC Volendam eindige dit seizoen op de 12e plaats. Trainer Gert Kruys wordt nog voor het einde van het seizoen ontheven van zijn contractuele verplichtingen waardoor Johan Steur het seizoen weer mocht afmaken.

2012-2013: Hans de Koning is dit seizoen de nieuwe trainer van FC Volendam. Twee kreeg hij en zijn mannen de kans om te promoveren. Op de laatste competitiedag werd er met 3-1 verloren van Go Ahead Eagles waardoor Cambuur uiteindelijk kampioen werd. In de na-competitie werd er twee keer gewonnen van MVV. Uitgerekend Go Ahead Eagles was de tegenstander van FC Volendam in de laatste ronde. De ploeg uit Deventer bleek te sterk en promoveerde naar de Ere-divisie.

2013-2014: FC Volendam eindigde dit seizoen op de negende plaats. Hierdoor plaatste het zich niet voor de Playoffs.

2014-2015: FC Volendam eindigde dit seizoen op de vijfde plaats. Hierdoor plaatste het zich voor de twee de ronde van de Playoffs. Uiteindelijk haalt FC Volendam de finale van de Playoffs. Tegen de Graafschap wordt het 0-0. Thuis verliest FC Volendam met 0-1 en grijpt net naast promotie. Trainer Hans de Koning verlaat na drie jaar de club. 

Jouw FC Volendam-seizoenkaart als Voord...

Ben jij al in het bezit van een seizoenkaart voor het aankomende voetbaljaar 2017/’18? Weet dan dat je een uitstekende investering hebt gedaan! Niet alleen verschaft de seizoenkaart 19 thuiswedstrijden…

Meld je aan voor de FC Volendam Nieuwsb...

Meld je nu aan voor ‘Oranjepost’! Voor iedere thuiswedstrijd van FC Volendam sturen wij de nieuwsbrief ‘Oranjepost’ naar supporters van de club. Wil je deze nieuwsbrief ontvangen?…