5 vragen aan Bill Duin van Podobrace: ‘Hoop dat supporters en sponsoren club meer dan ooit blijven steunen’

05 april 2024

Bill Duin is met zijn Podobrace - dé online winkel in o.a. braces, inlegzolen, compressiekousen en andere medische hulpmiddelen - al jarenlang als sponsor verbonden aan FC Volendam. Naast zijn (shirt)sponsorschap is Bill ook premium partner, lid van de Orange Circle én maakt hij sinds kort onderdeel uit van de commerciële adviesgroep. In dit artikel leggen we vijf vragen aan hem voor.

Waarom en hoelang ben je al sponsor van FC Volendam?

“Vrijwel direct nadat we met Podobrace zijn begonnen, zijn we sponsor van FC Volendam geworden. Dat zal nu ongeveer twaalf jaar zijn. Het clubgevoel is ons eigenlijk met de paplepel ingegoten in onze familie bij zowel de handbal- als de voetbalclub. Ik ben dan ook ongelooflijk trots op ons dorp en ik geloof erin dat als het kan, je als Volendammer altijd iets teruggeeft aan het dorp dat zoveel aan jou geeft. Want wat is er mooier dan samen met je dorpsgenoten iets moois neer te zetten en te investeren in een gezamenlijke droom om dit prachtige dorp nog meer op de kaart te zetten. Hierom zijn we dan ook niet alleen van de FC, maar ook sponsor van o.a. RKAV Volendam, Ringen om Volendam en handbalvereniging Kras/Volendam. Want samen met FC Volendam zijn dat instituten, instituten die gedragen worden door veelal vrijwilligers die zich elke dag met hart en ziel inzetten voor onze kinderen. Dat is iets dat we niet alleen voor altijd moeten beschermen, maar vooral ook moeten koesteren.”

In hoeverre zijn er verbanden te zien in wat jouw bedrijf sterk maakt en de waarden van FC Volendam?

“Bij Podobrace staan we altijd voor je klaar, en of het nou voor onze klanten is of voor elkaar, wij zijn er voor je. ‘Altijd de juiste steun’ is dan ook onze slogan en FC Volendam is zo ingegroefd in het dorp, dat we het hier ook echt samen doen, want deze club is van ons allemaal. We zijn een klein dorp, maar we doen grootse dingen, juist omdat we met elkaar altijd sterker staan. Heel Volendam is begaan met deze prachtige club, een club waarin ondernemers, supporters en al die vrijwilligers jaar in, jaar uit klaar staan voor FC Volendam. Juist dit gevoel van saamhorigheid is onze grootste kracht en daar mogen we erg trots op zijn.”

Wat vind jij uniek aan FC Volendam?

“Om te beginnen hebben we in Volendam met RKAV Volendam één van de grootste amateurverenigingen van Nederland dat ook nog eens hoog in het amateurvoetbal speelt en de zaalvoetbal, FC Volendam en de handbalvereniging die zelfs in de Eredivisie spelen. Onze zangers staan al jaren in de top 40 en veel van onze ondernemers doen prachtige dingen op grote schaal. Dat is al echt ongelooflijk! Voor zo'n ongekend klein dorp doen we dan ook echt grote dingen en daar mogen we ongekend trots op zijn! Maar van alle dingen die we doen, is FC Volendam letterlijk het kloppende hart van ons dorp, aangezien het stadion ook als één van de weinige stadions nog echt in het hart van het dorp ligt. En als je dan op een winterse dag met duizenden supporters naar het stadion loopt en je ziet de lampen boven de huizen uitsteken en op de achtergrond hoor je het clublied dan door de speakers galmen, ja sorry, een grote jongen die dan geen kippenvel krijgt, want dat zijn echt jongensdromen."

"Dus ondanks dat we grote clubs als AZ en Ajax om ons heen hebben en het daardoor voor onze jeugdopleiding ook moeilijker is, weten we toch elke keer weer goede voetballers voort te brengen die allemaal dromen om ook ooit dat oranje shirtje te mogen dragen. Het is toch ook prachtig dat je overal weer kinderen ziet fietsen met FC Volendam shirtjes en hoodies van de Hekside? Daar zit de echte kracht van de FC en daar zou het ook allemaal om moeten gaan; de jeugd, al die vrijwilligers en onze geweldige supporters, inclusief de jongens van de Hekside die elke week hun hart en ziel in deze club stoppen en wat er ook gebeurt achter hun club blijven staan. Ja dat vind ik prachtig, want dat soort passie, dat moeten we koesteren. Iedereen leeft voor dit dorp en het klinkt misschien cliché, maar deze club is dan ook echt van ons allemaal en geen individu zou ooit boven het collectief moeten staan. Daarom gaat het mensen ook zo erg aan het hart wat er is gebeurd en juist hierom is het zo belangrijk dat we het nu samen doen, want niemand krijgt ons kapot. Als we degraderen dan promoveren we weer en worden we sterker dan ooit, en juist die saamhorigheid, dat maakt ons uniek.”

Wat is jouw persoonlijke binding met FC Volendam?

“Mijn beide opa’s Duin en Schilder zijn voorzitter geweest en hebben zelfs hun eigen tribune in het stadion. Het clubgevoel is bij ons dan ook van kleins af aan bijgebracht. Ons hele gezin is dan ook met veel plezier betrokken bij de FC, RKAV en de handbalvereniging. Als gezin voelen we dan ook in ons hart dat we die cirkel rond moeten houden, want hoe mooi is het om hun nalatenschap weer door te kunnen zetten. Het enige dat we in dit leven namelijk echt bezitten zijn slechts momenten in tijd, dus moeten we iets creëren dat groter is dan onszelf, de tand des tijds doorstaat en wat is daar beter geschikt voor dan een droom van twee opa's om ooit Nederlands kampioen te worden, proberen uit te laten komen. Onze opa’s hadden dit dan ook geweldig gevonden en ik hoop dat ooit mijn zoons en kleinzoons, net als hun overgrootvaders, dan ook weer zullen proberen om om ooit Nederlands mooiste te club te worden.”

Welke oproep wil je doen aan supporters en sponsoren?

“De club heeft veel meegemaakt de afgelopen periode. Maar tegenslagen gebeuren altijd, het is veel belangrijker hoe we ermee omgaan, dat we ervan leren en vooral dat we ervan groeien. En als we allemaal de club blijven steunen, dan komt er weer positieve energie en dat is het begin van alles! Het gaat er namelijk niet om wat je doet als alles goed gaat, het gaat erom wat je doet als het moeilijk wordt, in slechte dagen weet je tenslotte wie je echte vrienden zijn. Ik hoop dan ook dat veel meer sponsoren en supporters dat gevoel met me delen en juist nu achter de club blijven staan. Het is heel makkelijk om nu te wijzen naar bepaalde mensen, maar daar gaat het niet meer om. Het is gebeurd en we zijn hierin allemaal passanten, maar de club blijft voor altijd en dat is groter dan wie of wat dan ook. En daarom is het ook zo mooi om te zien dat er de afgelopen maanden zoveel mensen zijn opgestaan die echt met een oranje hart alles geven om de club weer sterker te maken. Met de juiste kernwaarden weer het vertrouwen proberen te herstellen en met alles wat ze hebben ons in de eredivisie proberen te houden. Want er is nog steeds een kans, en mochten we er toch uit gaan, dan is het aan ons om er alles aan te doen om weer snel terug te keren naar de Eredivisie. Want groot durven denken en weer durven te dromen is waar het allemaal mee begint. Wij gaan dan ook nergens heen, sterker nog, FC Volendam zal niet alleen voor altijd kunnen rekenen op onze onvoorwaardelijke steun en betrokkenheid, ook in de toekomst zal ik nog veel meer gaan investeren in deze prachtige club. Want al is het 't laatste wat we doen, de club komt er niet alleen weer bovenop, maar wordt ook sterker dan ooit. Volendam stond altijd al bekend om z’n veerkracht en dat gaan ze zien ook, want er is niets, maar dan ook niets dat ons kan klein krijgt. Wij hebben alles al meegemaakt en samen kunnen we echt alles. Want wij zijn Volendammers en dit is ons huis, dit zijn onze mensen en dit is onze club en dat, dat is voor altijd.”

Tekst & foto's: FC Volendam


Laatste nieuws