Een doelman krijgt altijd weer nieuwe kansen

19 april 2019

Trainer In Beeld: Edwin Zoetebier

Edwin Zoetebier heeft zich van jongsaf aan gefocust op zijn carrière. Door zijn niet aflatende wil om hogerop te komen, wist hij de top te bereiken. ’Zoet’ verdedigde negen eredivisie-seizoenen het doel van FC Volendam en kwam daarna uit voor: Sunderland, Feyenoord, Vitesse, opnieuw Feyenoord, PSV en NAC. Het beter maken van een doelman is wat hij in zijn functie als keeperstrainer nu doet bij FC Volendam.

Wat was jou hoogtepunt als doelman? “Ik heb twee hoogtepunten meegemaakt. Het winnen van de UEFA Cup met Feyenoord en mijn uitnodiging voor het Nederlands Elftal onder Marco van Basten. Thuis tegen Finland en in de uitwedstrijd tegen Macedonië zat ik op de bank. In het doel stond Edwin van der Sar, maar die was ook van de buitencategorie”, weet ‘Zoet’.

Stan Zoetebier

FC Volendam heeft veel goede keepers gehad: Jan Ruiter, Frans Hoek, Sonny Stevens, Jeroen Verhoeven, Robbin Ruiter en Hobie Verhulst. De laatste drie hebben nog les gehad van Zoetebier. Ook heden, met Van Stappershoef, Michaelis en Bakker, heeft de club doelverdedigers met potentie. En daarachter melden zich al Barry Lauwers, die is toegevoegd aan de A-selectie, én jawel Stan Zoetebier, een neefje van Edwin.

Is het niet moeilijk om straks een keuze te moeten maken als er familie bij is betrokken? “Nee hoor. Bij mij is een fout een fout en een redding een redding. Ik ben wat dat betreft zwart-wit. Alle keepers zijn mij even lief”, zegt ’Zoet’, die zelf als beginnend doelman een voorbeeld nam aan Piet Schrijvers.

Dit seizoen werden Van Stapperhoef en Michaelis geteisterd door blessures. Na de 5-0 nederlaag tegen FC Twente werd Michaelis eerste doelman maar hij raakte opnieuw geblesseerd. Van Stappershoef, die te horen heeft gekregen dat hij mag vertrekken, staat nu weer op doel. “Het verschil tussen Michaelis, Van Stappershoef en Bakker is klein. Voor Van Stappershoef en de andere spelers die hun contract formeel is opgezegd, is het zaak om zich de laatste wedstrijden goed in de kijker te spelen”, besluit de keeperstrainer.

Tekst: Cor Westerveld

Edwin Zoetebier: “Alle keepers zijn mij even lief.”
 

Foto's (2)

Klik op onderstaande afbeelding



Laatste nieuws