Dapper FC Volendam wordt niet beloond in Waalwijk

RKC Waalwijk - FC Volendam: 2 - 1 (1 - 0)

21 oktober 2023 / Eredivisie

FC Volendam heeft vanavond, na de interlandperiode, de uitwedstrijd in Waalwijk tegen RKC met een nederlaag afgesloten. De eerste helft leek aanvankelijk met de brilstand te eindigen maar David Min bracht hier verandering in. In de tweede helft hadden de Volendammers het overwicht en kwamen verdiend op gelijke hoogte. Eén moment van onoplettendheid bezorgden de Waalwijkers echter de overwinning in extremis: 2-1.

De wedstrijd, met Xavier Mbuyamba na lange afwezigheid binnen de lijnen, werd om 18:45 uur door scheidsrechter Edwin van de Graaf in gang gefloten. Direct vanaf de aftrap werden de gastheren gevaarlijk. Enkele voorzetten vanaf de flanken vlogen voorbij aan Mio Backhaus, waarna een hard en laag schot van Dario van den Buijs een prooi werd voor diezelfde Backhaus. Op dit moment stonden er slechts veertig seconden op de klok.

De hierop volgende fase was voor de Volendammers. Schoten van Bilal Ould-Chikh en Robert Mühren, beide vanaf de rechterflank geschoten, gingen over en naast het doel van Jeroen Houwen. De RKC-goalie dook niet veel later onder een voorzet Déron Payne door, echter stond de Australische linksbuiten Garang Kuol niet op de juiste positie waarna de kans verkeken ging.

Het spel kabbelde voort. De bal positioneerde zich voornamelijk rondom de middencirkel. Hier en daar werden er wat speldenprikjes uitgedeeld maar beide doelmannen werden nauwelijks écht getest. Na ruim een half uur werd Houwen serieus op de proef gesteld. Een diepe pass van Calvin Twigt werd op waarde geschat door Mühren. De Volendamse spits aarzelde niet en haalde hard uit in de verre hoek. Houwen kon deze inzet ternauwernood tot hoekschop verwerken. Luttele minuten later ontstond de volgende levensgrote kans voor de bezoekers. Ditmaal was het Payne die de bal voortrok en nu waagde Milan de Haan een poging. Hij schoot ietwat wild waardoor zijn schot over en naast zeilde.

Waalwijkse voorsprong

De eerste helft leek te eindigen zoals deze was begonnen, namelijk doelpuntloos. RKC besloot anders. Waar in eerste instantie Chris Lokesa nog het aluminium raakte was het daarna toch raak voor de thuisploeg. Het waren echter de Volendammers die zelf het doelpunt inleidden. Een fout in de opbouw was hier debet aan. Damon Mirani kon met een breedte pass de opstomende Payne niet bereiken. Zijn pass werd onderschept waarna David Min de bal oppikte. Hij kapte naar binnen en haalde feilloos uit met zijn rechterbeen. De bal zeilde recht in het verre kruis: 1-0.

FC Volendam opende de tweede helft met durf en lef. Het hoge druk zetten wierp in die zin zijn vruchten af dat Volendam al snel het veldoverwicht bemachtigde. Dit leverde rond het uur een aardige mogelijkheid op voor de Oranjehemden. Een diepe pass werd afgeleverd op de mee opgekomen Mirani. Hij verlengde de bal tot bij Mühren. Althans, dat was het plan. Mühren kon net niet bij de bal waardoor Houwen kon oprapen.

Het grootste gevaar van deze tweede helft, tot dat moment, kwam tot stand door twee oud-Volendam spelers. Een vrije trap van Aaron Meijers belandde voor de voeten van Michiel Kramer. Laatstgenoemde kon de bal net niet voldoende beroeren om de bal tot doelpunt om te zetten.

Een uur voor Mbuyamba

Na een ruim uur werd de sterk spelende Mbuyamba vervangen. Na weken van afwezigheid kon de verdediger vanavond weer wedstrijdritme op doen. Met deze wissel zakte Mirani een linie terug en kwam Darius Johnson binnen de lijnen. Johnson leek in staat om met zijn eerste balcontact een doelpunt te maken. Leek, want de strakke lage voorzet van Ould-Chikh kon hij niet bereiken. Na wat wissels aan Waalwijkse kant verdubbelde de Waalwijkers direct hierna bijna de voorsprong. Een hoekschop werd door Van den Buijs hard gekopt maar Backhaus kon deze inzet fabelachtig keren.

Kohler kiest de aanval

Trainer Mattias Kohler besloot als reactie ook aanvallender te wisselen. Zo kwam onder andere aanvaller Quincy Hoeve binnen de lijnen. De maar net ingevallen Hoeve bleek bijna goudwaard maar hij zag zijn kopbal nipt over het Waalwijkse doel scheren. De aanvallende intenties van Volendam bleven zichtbaar. Ould-Chikh passeerde maar weer eens zijn directe tegenstander. Zijn lage voorzet kon echter geen Volendams been bereiken. Ook een schot van Benaissa Benamar trof, niet veel later, geen doel.

De tactische keuzes van trainer Kohler werden beloond. Johnson stoomde over de linkerflank op. Hij leverde een piekfijne voorzet af die vervolgens door Benamar binnen werd gekopt: 1-1.

De Volendammers roken bloed. Direct vanaf de Waalwijkse aftrap was het wederom Johnson die een voorzet afleverde. Ditmaal kon Hoeve de bal slechts schampen waardoor de bal voorbij de paal raasde.

Deksel op de Volendamse neus

Daar waar de Volendammers dachten aan een overwinning ging de thuisclub ermee vandoor. De organisatie van de bezoekers was voor een moment zoek. Yassin Oukili pikte de bal vogelvrij op en mocht ook uithalen. Zijn inzet werd van richting veranderd en plofte in de verre hoek achter Backhaus: 2-1. De gretige Volendammers zochten een overwinning maar kregen deze zodoende niet.

Kraker tegen Excelsior

Volgende week treedt FC Volendam aan op de klassieke voetbalzondag. Op 29 oktober wordt in het Kras Stadion om 14.30 uur afgetrapt tegen Excelsior Rotterdam. Deze kraker is te volgen via het Twitter-verslag en de Instagram-story.

43’ David Min 1 - 0
89’ Benaissa Benamar 1 - 1
90+2’ Yassin Oukili 2 - 1

RKC Waalwijk: Jeroen Houwen; Julian Lelieveld, Juriën Gaari, Shawn Adewoye, Dario van den Buijs, Aaron Meijers (71’ Denilho Cleonise); Godfried Roemeratoe (87’ Kevin Felida), Chris Lokesa (70’ Filip Stevanovic), Yassin Oukili; David Min (46’ Richonell Margaret), Michiel Kramer (90+4’ Jeffrey Bruma)

FC Volendam: Mio Backhaus; Déron Payne (70’ Oskar Buur), Xavier Mbuyamba (64’ Darius Johnson), Benaissa Benamar, George Cox (78’ Josh Flint); Calvin Twigt, Damon Mirani, Milan de Haan; Bilal Ould-Chikh, Robert Mühren, Garang Kuol (78’ Quincy Hoeve)

Tekst: Berry Schilder
Foto's: Fred Rotgans