FC Volendam blijft puntloos na nieuwe nederlaag in Sittard

Fortuna Sittard - FC Volendam: 3 - 1 (0 - 1)

16 september 2023 / Eredivisie

FC Volendam heeft vanavond, na de interland- en kermisonderbreking, de uitwedstrijd in Sittard tegen Fortuna verliezend afgesloten. De eerste helft leek het aanvankelijk een eenrichtingsverkeer wedstrijd te worden, totdat Garang Kuol als een duveltje uit een doosje de 0 - 1 binnen schoot. Dit bleek echter gelijk het laatste Volendamse wapenfeit. De thuisclub draaide de wedstrijd in de tweede helft helemaal om en hielden met een 3 - 1 zege de drie punten in eigen huis.

De wedstrijd werd aangevangen na een moment van stilte voor de slachtoffers in Marokko en Libië. Fortuna Sittard nam direct vanaf de aftrap het initiatief. Hoewel de openingsfase vrij rommelig was, had de thuisclub veelvuldig de bal. Echt gevaarlijk werden Limburgers niet. Rond de vijfde minuut van de wedstrijd was daar een poging van Kaj Sierhuis. De spits draaide weg bij Damon Mirani en besloot van geruime afstand te schieten. Doelman Mio Backhaus kon de bal naast kijken. Enkele minuten later werd een voorzet van Alan Halilovic maar net over gekopt door Dimitrios Siovas.

De eerste doelpoging van de bezoekers uit Volendam kon genoteerd worden na twintig minuten. Rechtsachter Brian Plat passeerde met een handige lichaamsschijnbeweging zijn tegenstander en haalde ook direct uit met zijn rechtervoet. Zijn inzet was echter te zacht en had onvoldoende richting om Ivor Pandur te verrassen. FC Volendam leek iets meer grip op de wedstrijd te krijgen maar beide teams bleven zeer onzorgvuldig omspringen met het balbezit. Een aardige aanval van FC Volendam via Plat en Robert Mühren werd vervolgens ruim naast geschoten door laatstgenoemde. Mühren keerde vanavond terug in de basis na een schorsing.

Fortuna Sittard voert de druk op

Het meest enerverende moment van de wedstrijd tot dan toe kwam op naam van Halilovic. Kort wegdraaiend bij Milan de Haan speelde hij zichzelf vrij. Zijn schot dwarrelde richting de verre bovenhoek. Ware het niet dat Backhaus de bal uit de kruising kon wegtikken. Fortuna Sittard voerde de druk verder op. Een indraaiende voorzet van Halilovic werd door Siovas vervolgens met de buitenkant van zijn linkervoet op de lat getikt. Halilovic bleef gevaarlijk, want niet veel later plantte hij een vrije trap maar net naast het doel van Backhaus. De Sittardse kansenregen bleef aanhouden. Zo schoot Iñigo Cordoba de bal hoog over en werd een kopbal van Rodgrigo Guth vervolgens gekeerd door de Duits-Japanse doelman. Hiertegenover kon FC Volendam niet veel meer dan een inzet van Lequincio Zeefuik zetten.

Australische magie

Geheel tegen de verhouding in besloot FC Volendam de leiding te pakken in de wedstrijd. Een omschakelmoment werd feilloos afgestraft door de Volendammers. Bilal Ould-Chikh zocht de één tegen één op tegen Siovas en benaderde de geheel vrijstaande Kuol. Op de hoek van het strafschopgebied legde de Australier de bal panklaar en schoot hij deze vervolgens op fantastische wijze in de verre bovenhoek: 0 - 1. Met zijn 19 jaar en 1 dag werd Kuol de jongste buitenlandse doelpuntenmaker ooit voor FC Volendam in de Eredivisie.

De thuisspelende club bleef niet lang bij de pakken neer zitten. Al vrij snel na de openingstreffer stormde oude bekende Mitchell Dijks de Volendamse zestienmeter binnen. Mirani probeerde de bal middels een sliding te onderscheppen maar deed dit niet geheel volgens het boekje. Althans, zo leek het. Scheidsrechter Jochem Kamphuis had even contact met de VAR, maar besloten niet in te grijpen. Op slag van rust bleek Benaissa Benamar een sta-in-de-weg voor Cordoba. Benamar voorkwam met zijn ingreep een zekere gelijkmaker. Na dit laatste wapenfeit vond Kamphuis het welletjes en kon FC Volendam zodoende met een voorsprong de kleedkamer op zoeken.

Thuisclub op zoek naar doelpunten

Fortuna Sittard bleef doorgaan waar het de eerste helft zo in uitblonk: het creëren van kansen. Echter, vond de uitblinkende Halilovic tot twee keer toe de uitblinkende Backhaus op zijn pad. Rond het uur was het dan eindelijk raak voor de Fortunezen. Halilovic bereikte met een gevoelige steekpass de net ingevallen Oguzhan Özyakup. Oog in oog met Backhaus faalde hij niet en rondde koelbloedig af: 1 - 1.

Het Volendamse gevaar bleef zeer beperkt. Fortuna daarentegen had de smaak nu daadwerkelijk te pakken. Luttele minuten na de gelijkmaker vertrok Cordoba over de linkerflank. Zijn voorzet werd bij de eerste paal binnengekopt door de naar binnengetrokken Tijjani Noslin. Déron Payne bleek kansloos in het duel en de 2 - 1 werd genoteerd op het scorebord.

FC Volendam probeerde nog op zoek te gaan naar een gelijkmaker. Veel verder dan enkele hoekschoppen kwamen de Volendammers echter niet. Het slotakkoord van de wedstrijd was voor de absolute uitblinker aan Sittardse kant, namelijk Halilovic. De spelmaker controleerde de bal geheel vrijstaand in het Volendamse strafschopgebied. Hij speelde vervolgens Benamar en de ingevallen Joey Antonioli uit en krulde de bal in de verre hoek achter Backhaus: 3 - 1. Na negen minuten blessuretijd werd de wedstrijd afgesloten en keerde de Volendammers puntloos huiswaarts.

Heracles-thuis

De volgende wedstrijd voor de Volendamse formatie is een duel in in het eigen Kras Stadion. Volgende week zaterdag wordt om 16:30 uur afgetrapt tegen Heracles uit Almelo.

41’ Garang Kuol 0 - 1
59’ Oguzhan Özyakup 1 - 1
66’ Tijjani Noslin 2 - 1
89’ Alan Halilovic 3 - 1

Fortuna Sittard: Ivor Pandur; Ivo Pinto, Rodgrigo Guth, Dimitrios Siovas, Mitchell Dijks (85' Rémy Vita); Robbie Rosier (55’ Oguzhan Özyakup), Alan Halilovic (90+2' Ragner Oratmangoen), Deroy Duarte; Iñigo Cordoba, Kaj Sierhuis (55’ Mouhamed Belkheir), Tijjani Noslin (85' Marko Lazetic).

FC Volendam: Mio Backhaus; Brian Plat (81' Darius Johnson), Benaissa Benamar, Damon Mirani, Déron Payne; Calvin Twigt, Lequincio Zeefuik (66’ Joey Antonioli), Milan de Haan (80' Josh Flint); Bilal Ould-Chikh, Robert Mühren, Garang Kuol (80' Ibrahim El Kadiri).

Tekst: Berry Schilder
Foto's: Fred Rotgans