FC Volendam dichterbij handhaving na winst op SC Cambuur

FC Volendam - SC Cambuur: 2 - 0 (1 - 0)

21 april 2023 / Eredivisie

FC Volendam heeft een belangrijke stap gezet richting handhaving. Dankzij twee doelpunten van Damon Mirani werd SC Cambuur met 2 - 0 verslagen in een sfeervol Kras Stadion.

De belangen waren duidelijk en dus startte FC Volendam scherp aan het duel. Binnen een minuut kreeg Daryl van Mieghem al een gouden mogelijkheid uit een voorzet van Derry John Murkin. De aanvaller kwam echter net niet bij de bal en kon deze dus niet binnentikken. Zo scherp als dat de oranjehemden aan de wedstrijd begonnen, zo mak was de voortzetting. SC Cambuur kwam al snel beter in de wedstrijd en kreeg via Mees Hoedemakers een eerste grote kans. Zijn inzet vloog net over het doel van Filip Stankovic.

Kopgoal Mirani

FC Volendam kreeg halverwege de eerste helft te maken met een flinke tegenvaller, toen Gaetano Oristanio de wedstrijd geblesseerd moest staken. Francesco Antonucci kwam in zijn plaats. De druiven werden nog zuurder voor de FC toen ook Brian Plat geblesseerd uitviel. Hij werd vervangen door Déron Payne. Qua spel kwamen de oranjehemden er totaal niet aan te pas in de eerste helft. Kansen zagen we nauwelijks en het was SC Cambuur dat de klok sloeg. Gelukkig heeft de ploeg van Wim Jonk de standaardsituaties dit seizoen als wapen in de gereedschapskist liggen. Zo kon Damon Mirani vlak voor rust uit een hoekschop van Carel Eiting de 1 - 0 binnenkoppen. Diezelfde Mirani was in blessuretijd nog een keer dichtbij uit een corner. Toen kopte hij over.

De tweede helft - die iets werd uitgesteld vanwege een onweersbui - begon met Robert Mühren binnen de lijnen voor Veerman. De invaller kreeg al snel een aardige kans, nadat hij goed werd weggestoken door Eiting. Mühren zag Robbin Ruiter redding brengen. Toch bleef ook SC Cambuur zoeken naar een goal. Via Bjorn Johnsen werd deze bijna gevonden, maar zijn kopbal vloog over het doel. Het was FC Volendam dat het doelpunt vond. Van Mieghem rondde af na een goede pass van Antonucci. De treffer werd echter afgekeurd wegens buitenspel.

Mirani-mania

Terwijl SC Cambuur zocht naar de gelijkmaker, zocht FC Volendam naar de beslissing. Eiting, Van Mieghem en Mühren hadden die op de voet liggen, maar wisten de kansen niet te benutten. Ook Antonucci kreeg de kans om een goede wedstrijd te belonen met een treffer. Zijn schot richting de verre hoek werd knap gered door Ruiter. De kans dat Mirani de matchwinner zou worden werd steeds groter. Dat werd een zekerheidje toen hij bij het ingaan van de blessuretijd uit een hoekschop de 2 - 0 binnenkopte. Een belangrijke zege, die FC Volendam heel dichtbij de veilige haven brengt.

RKC Waalwijk-uit

Na een weekend vrij vanwege de finale van de TOTO KNVB Beker zal FC Volendam op vrijdag 5 mei de volgende wedstrijd spelen. De oranjehemden nemen het om 20:00 uur in Noord-Brabant op tegen RKC Waalwijk. Kaarten voor dit duel zijn te koop in de online ticketshop.

Scoreverloop:
39' Damon Mirani 1 - 0
90' Damon Mirani 2 - 0

FC Volendam: Filip Stankovic; Brian Plat (36' Déron Payne), Damon Mirani, Xavier Mbuyamba, Benaissa Benamar, Derry John Murkin; Carel Eiting, Calvin Twigt; Daryl van Mieghem (85' Walid Ould-Chikh), Gaetano Oristanio (24' Francesco Antonucci); Henk Veerman (46' Robert Mühren).

SC Cambuur: Robbin Ruiter; Sai van Wermeskerken, Calvin Mac-Intosh, Floris Smand, Sekou Sylla (75' Milan Smit); Daniël van Kaam (85' Michael Breij), Mees Hoedemakers, Navarone Foor; Jamie Jacobs (75' Mitchel Paulissen), Björn Johnsen (67' Robert Uldrikis), Mimoun Mahi (67' Remco Balk).

Tekst: Rick Sinnige
Foto's: Fred Rotgans