FC Volendam geeft kickstart geen vervolg en verliest van Kortrijk

KV Kortrijk - FC Volendam: 2 - 1 (1 - 1)

22 juli 2023 / Oefenwedstrijd

FC Volendam is in de derde wedstrijd van de voorbereiding tegen een nederlaag aangelopen. Ondanks een goede start met een doelpunt van Robert Mühren, moesten de Volendammers hun meerdere erkennen in KV Kortrijk. In het Guldensporenstadion zegevierden de Belgen: 2 – 1.

FC Volendam zette de reis richting Zuid-België in zonder Carel Eiting, die zich vanwege medische redenen afmeldde. Ook Xavier Mbuyamba, Oskar Buur, Daryl van Mieghem, Josh Flint en Koen Blommestijn waren niet fit genoeg om mee te doen. Het deerde de mannen van trainer Matthias Kohler niet. Voor het eerst spelend in het nieuwe Palingshirt kwamen de Volendammer binnen vijf minuten op voorsprong. Derry John Murkin werd gevloerd in het strafschopgebied en kreeg een penalty, die Robert Mühren feilloos binnenschoot voor de openingstreffer. Niet veel later noteerde de Volendammer bijna zijn tweede doelpunt. Mühren werd de diepte in gestuurd en mikte zijn poging rakelings langs de verkeerde kant van de paal.

Halverwege de eerste helft promoveerden de Belgische gastheren, die volgend weekend al beginnen aan hun seizoen in de Belgische Pro League, hun eerste echte kans tot doelpunt. Dylan Mbayo verschalkte FC Volendam-doelman Mio Backhaus in de korte hoek: 1 – 1. Vanaf dat moment ontstond van beide kanten een slordige fase met geregeld balverlies. Binnen al het gerommel produceerden de Volendammers nog een behoorlijke kans. Bilal Ould-Chikh vond knap Lequincio Zeefuik, die besloot veel kracht in zijn poging te leggen. Het schot werd daardoor te wild en eindigde over het doel van Tom Vandenberghe. Met een score in balans zochten de teams de kleedkamers op voor de pauze.

Rentree Brian Plat

De Volendammers verschenen met Henk Veerman, Billy Van Duijl, Achraf Douiri en Nash Bijnoe als nieuwe gezichten aan de tweede helft. Een van die nieuwelingen vuurde na zo’n tien minuten spelen van afstand op het Belgische doel. De poging eindigde in de handen van de Kortrijk-doelman. Even later gingen de handen op elkaar voor Brian Plat, die voor het eerst sinds Cambuur-thuis op 21 april weer minuten maakt voor FC Volendam. De Volendammer moest toezien hoe doelpuntenmaker Mbayo het doel van de gasten onder vuur probeerde te nemen. Zonder succes, de poging einde over het doel van Backhaus.

Daar waar FC Volendam op zoek ging naar de nieuwe voorsprong, kreeg het een kwartier voor het einde het deksel op de neus. Eerst waren Fiemawhle (schot getoucheerd, net naast) en Van Duijl (kopbal uit een corner) nog dichtbij, maar aan de overkant bolde het netje wel. Massimo Bruno schatte een voorzet over links op maat in en tikte bij de eerste paal binnen: 2 – 1. Backhaus voorkwam even later grotere schade toen Dion de Neve van dichtbij schoot en de Duitse goalie er een puike redding tegenoverstelde. De oefennederlaag kon echter niet meer voorkomen worden.

Albert Heijn Open Dag op 29 juli

De komende week maakt FC Volendam zich klaar voor de Albert Heijn Open Dag op zaterdag 29 juli, waarbij het in eigen stadion speelt tegen het Griekse PAS Lamia. De wedstrijd begint om 15:30 uur en is kosteloos te bezoeken. De Open Dag begint om 13:00 uur. Bekijk hier het volledige programma die dag.

6’ Robert Mühren 0 – 1 (penalty)
22’ Dylan Mbayo 1 – 1
76’ Massimo Bruno 2 – 1

Opstelling KV Kortrijk: Tom Vandenberghe; Nayel Mehssatou, Dylan Mbayo, Billal Messaoudi, Dion De Neve, Abdelkahar Kadri, Felipe Avenatti, Martin Wasinski, Joao Eira Antunes Da Silva, Aleksandar Radovanovic, Lynnt Audoor.

Opstelling FC Volendam: Mio Backhaus; Déron Payne (60’ Brian Plat), Benaissa Benamar (46’ Nash Bijnoe), Damon Mirani, Derry John Murkin (74’ Achraf Douiri); Calvin Twigt (46’ Billy van Duijl), Robert Mühren (60’ Diego Gustavo), Imran Nazih (54’ Flip Klomp); Darius Johnson (46’ Achraf Douiri, 60’ Ibrahim El Kadiri), Lequincio Zeefuik (46’ Henk Veerman), Bilal Ould-Chikh (60’ Ezechiel Fiemawhle).

Tekst:   FC Volendam
Foto's: Fred Rotgans