FC Volendam houdt punt over aan degradatiekraker

Vitesse - FC Volendam: 1 - 1 (1 - 1)

18 februari 2024 / Eredivisie

FC Volendam heeft op deze zondagmiddag gelijk gespeeld op bezoek bij Vitesse. In Arnhem opende FC Volendam in deze heuse kelderkraker ijzersterk, al kon het niet lang genieten van deze voorsprong. De 1-1 ruststand bleek - op wonderbaarlijke wijze - uiteindelijk ook de eindstand. Zowel Vitesse als FC Volendam blijven door dit gelijke spel steken in de kelder van de Eredivisie.

De wedstrijd werd iets over 14:30 uur in gang gezet door scheidsrechter Danny Makkelie. FC Volendam, die met Robert Mühren en Brian Plat  - die zijn 100e wedstrijd voor FC Volendam speelde - in de basis begon kon na drie minuten juichen. Een aanval van Vitesse werd teniet gedaan door de Volendamse defensie. De bal werd door Bilal Ould-Chikh op eigen helft opgepikt. De rappe en behendige aanvaller stond er alleen voor tegenover drie Vitesse verdedigers. Het was echter Zach Booth die eveneens vanaf eigen helft opstoomde. Met zijn loopactie buitenom nam hij twee verdedigers met zich mee en creëerde hierdoor een opening voor Ould-Chikh. Laatst genoemde aarzelde niet en besloot met rechts de bal in de verre hoek te krullen, met succes: 0-1. Het feest kon gevierd worden voor het uitvak met daarin ruim vijfhonderd Volendammers.

Plaaggeest Moussa

Lang konden de Volendammers niet genieten van deze voorsprong. Een afgeslagen voorzet belandde voor de voeten van Mica Pinto. Omdat hij geen afspeelmogelijkheden voor zich zag waagde hij een poging van buiten het strafschopgebied. Zijn poging wapperde pardoes in de korte hoek van Mio Backhaus en trok daarmee de stand alweer snel gelijk: 1-1.

Dit vormde het startsein voor de Arnhemmers om de defensie van Volendam eens te testen. Vitesse drukte vol door, werd steeds gevaarlijker en FC Volendam wist zich geen raad met het balbezit.
Een drieluik van kansen werden er gecreëerd door de thuisclub met daarin een hoofdrol voor Anis Hadj-Moussa. Het bal werd geopend door diezelfde Moussa: hij draaide George Cox tureluurs en passeerde met zijn inzet Backhaus. Deze inzet werd echter in de doelmond van de lijn gehaald door Josh Flint. De tweede poging van Moussa spatte uiteen op de lat en de derde mogelijkheid van Vitesse werd ternauwernood weg gebokst door Backhaus.

Backhaus ontpopte zich tot grote uitblinker aan Volendamse zijde. De rechtervleugelflitser van Vitesse ging nu met Cox en Flint aan de haal. Na enkele kapbewegingen haalde hij hard en snel uit in de korte hoek. Backhaus kon zijn inzet met een geweldige reflex pareren. Binnen dezelfde minuut haalde Carlens Arcus verwoestend uit. De bal zeilde richting de bovenhoek en leek met een grote zekerheid het net te vinden. Het was echter weer Backhaus die heldhaftig optrad. Met een uiterste krachtsinspanning kon hij de bal met zijn vingertoppen toucheren waardoor de bal andermaal het aluminium raakte.

Het laatste kwartier van de eerste helft kreeg Volendam de wedstrijd beter onder controle, dit na een aantal omzettingen van trainer Regillio Simons. Desondanks oogde FC Volendam machteloos en kon zo nu en dan alleen een speldenprikje uitdelen. Heel veel pijn deed dit de Arnhemmers echter niet. Ook de tank van de Arnhemmers werd leger en leger naarmate het rustsignaal dichterbij kwam. De Volendammers mochten van geluk spreken toen Makkelie floot voor de rust gezien het aantal kansen van Vitesse.

Druk op Volendam

Vitesse ging na rust vrolijk door met aanvallen. Een een-twee met Mexx Meerdink, door het hart van de Volendamse defensie, kon op het nippertje opgeraapt worden door Backhaus. De Duits-Japanse doelman voorkwam hiermee een grote mogelijkheid voor Vitesse. Twee minuten later dook Meerdink geheel vrijstaand op in het strafschopgebied. De voorzet van Arcus was, gelukkig, van dermate slecht niveau dat Meerdink bijna niets kon met de geboden kans.

Na ruim een uur werd ineens de smaakmaker van de eerste helft weer gevaarlijk. Moussa dribbelde vanaf links naar binnen en haalde hard uit maar zijn poging zeilde maar net voorlangs. Een ogenschijnlijke overtreding op de ingevallen Bram van Driel werd niet gegeven door scheidsrechter Makkelie. Hierdoor kreeg Vitesse een vrije doortocht richting Backhaus. Wie anders dan Moussa creëerde wederom een gigantische mogelijkheid, maar deze werd onbenut gelaten door Amine Boutrah. Hij punterde de bal maar net naast.

Aluminium sta-in-de-weg

Het aluminium begon langzamerhand een groot obstakel te worden voor Vitesse. Arcus creëerde zich een baan richting Backhaus en leverde een voorzet af. Op miraculeuze wijze belandde de bal op de hak van Melle Meulensteen en op een nog opmerkelijkere wijze plofte de bal op de deklat.

Daar waar Vitesse de gehele tweede helft de kansen aaneenreeg dacht Volendam in de laatste minuut van de officiële speeltijd een doelpunt te maken. Een afvallende bal viel voor Oskar Buur die met een soort van volley de bal richting de kruising schoot. Eloy Room kon de bal op het aller laatste moment uit het kruis tikken.

Beide ploegen wisten in de blessuretijd niet meer het net te vinden dus werden de punten verdeeld. FC Volendam keert zodoende met één punt terug naar Volendam, meer zat er ook geen moment in.

Heerenveen-thuis

Volgende week zondag is sc Heerenveen de tegenstander. In het Kras Stadion wordt om 20:00 uur afgetrapt tegen de Friezen. Deze wedstrijd is te volgen via het Twitter-verslag en de Instagram-story.

3’ Bilal Ould-Chikh 0 - 1
6’ Mica Pinto 1 - 1

Vitesse: Eloy Room; Carlens Arcus, Dominik Oroz, Ramon Hendriks, Mica Pinto (75’ Enzo Cornelisse); Melle Meulensteen, Paxten Aaronson, Kacper Kozlowski (75’ Marco van Ginkel); Anis Hadj Moussa, Mexx Meerdink (82’ Thomas Buitink), Amine Boutrah (82’ Gyan de Regt).

FC Volendam: Mio Backhaus; Oskar Buur, Brian Plat, Josh Flint, George Cox (46’ Benaissa Benamar); Damon Mirani, Robin Maulun (60’ Bram van Driel), Milan de Haan; Bilal Ould-Chikh, Robert Mühren (60’ Vivaldo Semedo), Zach Booth (82’ Darius Johnson).

Tekst: Berry Schilder
Foto's: Fred Rotgans