FC Volendam in kermisduel onderuit tegen FC Twente

FC Volendam - FC Twente: 0 - 2 (0 - 1)

03 september 2023 / Eredivisie

FC Volendam is er tegen FC Twente niet in geslaagd om de eerste punten van het seizoen te pakken. In eigen huis werd in het Kermisshirt met 0 - 2 verloren van de ploeg uit Enschede. Sem Steijn en Ricky van Wolfswinkel waren de doelpuntenmakers in een duel die verder weinig vermaak bood.

FC Twente begon gretig aan het duel. Met hoge druk was het voor FC Volendam moeilijk om de bal in de ploeg te houden. De Volendammers stonden aan de aftrap met het jongste Eredivisieteam sinds Ajax in 2017. In dat team stond ook basisdebutant Milan de Haan. Via een vrije trap van Michel Vlap kregen de bezoekers uit Enschede een eerste kans. De inzet van de middenvelder eindigde in het zijnet. Na deze gretige openingsfase van de gasten kwam ook de ploeg van Matthias Kohler beter in de wedstrijd. Via twee hoge voorzetten werd geprobeerd het hoofd van Lequincio Zeefuik te zoeken, maar twee keer kwam hij er niet goed aan. Bilal Ould-Chikh probeerde het na een dribbel vanaf randje strafschopgebied, maar vond een verdedigend been op zijn weg.

Openingstreffer

Het Kras Stadion kon opveren toen basisdebutant Garang Kuol na 25 minuten voetballen de score bijna opende. Hij werd goed de diepte ingestuurd, trok naar binnen en schoot net voorlangs. Een ander opvallend moment was de klap die Damon Mirani kreeg van zijn tegenstander Manfred Ugalde tijdens een omschakeling van FC Twente. De VAR liet dit onbestraft. Kort daarna kwamen de bezoekers op voorsprong. Sem Steijn zag zijn schot van richting veranderd het doel in vliegen. Zo stond het een kleine tien minuten voor rust 0 - 1. Vlak voor rust ontsnapten de Wijdbroeken aan een tweede tegengoal. Doelman Mio Backhaus kon een inzet van dichtbij van Ugalde pareren. Direct daarna had Kuol de gelijkmaker op de schoen, toen hij wederom de diepte in werd gestuurd. Keeper Lars Unnerstall kon de bal echter net uit de hoek tikken, waardoor FC Twente met een 0 - 1 voorsprong de rust in ging.

Na rust waren het de Tukkers die de eerste grote mogelijkheid kregen. Na een slippertje in de Volendamse achterhoede kon Steijn op zoek naar zijn tweede goal. Hij schoot zijn poging net naast het doel, waardoor FC Volendam ontsnapte. In de fase daarna was het FC Twente dat de wedstrijd controleerde. Het kreeg weinig grote kansen, maar ook de Volendammers konden er weinig tegenover stellen. Dit maakte dat het een allesbehalve enerverend duel was om naar te kijken.

Beslissing

Met debutant Francisco Reyes Marizan binnen de lijnen moest FC Volendam opzoek gaan naar de gelijkmaker. Het was echter de jongeling die een penalty weg leek te geven. De VAR maakte hier een einde aan, omdat de linksback de bal speelde. Kort daarna konden de bezoekers het duel alsnog in het slot gooien, toen de diepgestuurde Ricky van Wolfswinkel de 0 - 2 binnen kon schuiven. De Volendammers bleven zoeken naar een doelpunt, maar kwamen niet tot kansen om deze treffer ook echt te maken. Het moest zodoende toezien hoe FC Twente met drie punten terug naar Enschede vertrok.

Interlandweek

FC Volendam is volgende week vrij van competitie. Dit vanwege de interlandweek die op de planning staat. De volgende wedstrijd is op zaterdag 16 september. Om 20:00 uur wordt er afgetrapt in Limburg tegen Fortuna Sittard.

36' Sem Steijn 0 - 1
79' Ricky van Wolfswinkel 0 - 2

FC Volendam: Mio Backhaus; Brian Plat, Benaissa Benamar, Damon Mirani, Deron Payne (69. Francisco Reyes Marizan); Calvin Twigt, Imran Nazih (61. Flip Klomp), Milan de Haan (70. Ezechiel Fiemawhle); Bilal Ould-Chikh, Lequincio Zeefuik (61. Quincy Hoeve), Garang Kuol (80. Ibrahim El Kadiri).

FC Twente: Lars Unnerstall; Alfons Sampsted, Max Bruns, Robin Pröpper, Michal Sadìlek; Matthias Kjølø (46. Naci Ünüvar), Youri Regeer (82. Alec van Hoorenbeeck); Daan Rots, Sem Steijn (69. Mitchell van Bergen), Michel Vlap (82. Gijs Besselink); Manfred Ugalde (69. Ricky van Wolfswinkel).

Tekst: Rick Sinnige
Foto's: Fred Rotgans & Stefan van Nierop