FC Volendam kan geen vuist maken en verliest bij PSV

PSV - FC Volendam: 3 - 1 (1 - 0)

30 september 2023 / Eredivisie

FC Volendam is er niet in geslaagd om te stunten op bezoek bij PSV. De Volendammers hadden weinig in te brengen in Eindhoven en verloren het duel met 3 - 1. Dankzij een rake penalty van Calvin Twigt werd het nog wel even spannend, maar in blessuretijd wisten de Eindhovenaren het duel definitief te beslissen.

De openingsfase werd beter doorstaan dan vorig seizoen, toen Xavi Simons al na twintig seconden wist te zorgen voor een Eindhovens doelpunt. Nu kon PSV de eerste kans na vijf minuten noteren. Patrick van Aanholt zag zijn poging gekeerd worden door doelman Mio Backhaus. Na een inzet over het doel van Joey Veerman, moesten de Volendammers dan toch een openingsgoal slikken. Na twaalf minuten was het Noa Lang die met een snoeihard schot Backhaus de baas was. Een snelle reactie leek er te komen via Robert Mühren, maar hij zag zijn poging vanuit een voorzet naast het doel rollen. Aan de andere kant wist Damon Mirani een nieuwe goal van PSV te voorkomen. Hij kreeg de bal van dichtbij tegen zich aangeschoten, terwijl Backhaus al uit positie was.

Defensief blok

FC Volendam probeerde er in de omschakeling zo nu en dan uit te komen, maar had moeite om dat echt vorm te geven. Dat betekende dat PSV voornamelijk aan de bal was. De grootste kans in de tweede fase van de eerste helft kwam van het hoofd van Luuk de Jong. Backhaus was belangrijk met een redding op de inzet van dichtbij. In de fase die volgde kreeg de ploeg van Matthias Kohler beter grip op de aanvalsdrang van de koploper van de Eredivisie. Met een defensief blok werd geprobeerd de Eindhovense storm tegen te houden. Toch moest Backhaus zo nu en dan aan de bak. Zo bracht de doelman fraai redding op een poging van Van Aanholt. Mede daardoor stond het bij rust slechts 1 - 0 in het voordeel van PSV.

Na rust kwam Darius Johnson in de ploeg bij FC Volendam. Bij de thuisploeg verving Guus Til zijn ploeggenoot Ismael Saibari. Hij wist binnen twee minuten het net te vinden, toen hij middels een hoge voorzet vrij voor Backhaus kon verschijnen. De middenvelder schoot eenvoudig binnen en maakte zodoende de 2 - 0. Ook in de tweede helft konden de Wijdbroeken geen echte vuist maken en was het PSV dat kansen bleef krijgen. Na een uur voetballen was het Olivier Boscagli die met een kopbal op de lat dichtbij het derde doelpunt van de avond was. In de fase daarna was het aan Backhaus te danken dat die goal niet alsnog viel.

Harde penalty Twigt

Een opvallend moment was de uitbraak van invaller Lequincio Zeefuik, na 70 minuten voetballen. De spits leek er vandoor, werd neergehaald, maar de scheidsrechter liet dit gaan. Ook de VAR besloot niet in te grijpen. Vlak hierna volgde een mooier moment, toen Oskar Buur binnen de lijnen kwam. Hij is weer terug van een blessure en maakte zaterdagavond in Eindhoven zijn eerste minuten van het seizoen. Een kwartier voor tijd ging scheidsrechter Lindhout wel mee, toen Zeefuik onderuit werd gehaald. Dit gebeurde in het strafschopgebied, waardoor de bal op de stip ging. Calvin Twigt schoot de penalty hard en hoog binnen, waardoor de Volendammers ineens weer terug waren in de wedstrijd.

Trainer Matthias Kohler greep dit moment aan om met een plan te komen voor de laatste fase van het duel. Er werd meer risico genomen en dit leverde een vrije trap op. De hoge bal van Twigt kon niet binnen worden gekopt door Zeefuik. Dit tafereel herhaalde zich tien minuten later nog eens. Vlak voor tijd moest FC Volendam door met een man minder. Benaissa Benamar kreeg zijn tweede gele kaart en moest dus het veld verlaten. De verdediger mist daardoor ook het duel tegen FC Utrecht van volgende week. Vlak voor tijd maakte PSV aan alle hoop van de Volendammers een einde. Malik Tillman maakte via de onderkant van de lat de 3 - 1.

FC Utrecht-thuis

Volgende week treft FC Volendam in eigen huis nummer zeventien - en dus concurrent - FC Utrecht. Het is het laatste duel voor de interlandperiode. Er wordt om 20:00 uur afgetrapt in het Kras Stadion.

12' Noa Lang 1 - 0
47' Guus Til 2 - 0
76' Calvin Twigt 2 - 1
90+6' Malik Tillman 3 - 1