FC Volendam legt Excelsior in tweede helft over de knie

FC Volendam - Excelsior Rotterdam: 3 - 1 (0 - 1)

29 oktober 2023 / Eredivisie

FC Volendam heeft de tweede overwinning van het seizoen binnen. In eigen huis werd Excelsior verslagen met 3 - 1. Dat ging niet vanzelf, want na een eerste helft met veel gemiste kansen stonden de oranjehemden bij rust op achterstand. In de tweede helft werd dit volledig omgedraaid.

In een vol Kras Stadion was het een onrustig begin van de wedstrijd, met veel balverlies over en weer. Ondanks dat Excelsior iets sterker begon, was het FC Volendam dat de eerste kans kreeg. Na een snelle aanval kreeg Garang Kuol een schietkans. Hij kwam van buiten naar binnen, waarna hij in de handen van Stijn van Gassel schoot. Na tien minuten voetballen kregen ook de Rotterdammers een eerste kans. Lazaros Lamprou schoot vanuit een voorzet hoog over. De Wijdbroeken lieten het er niet bij zitten en creërden aan de andere kant direct weer een mogelijkheid. Benaissa Benamar tikte uit een voorzet de bal naast het doel.

Sterke fase

FC Volendam kwam na twintig minuten beter in de wedstrijd. Het wist de bal langer vast te houden en al snel kon een mogelijkheid worden genoteerd, toen Mühren en Kuol elkaar vonden. Laatstgenoemde kwam uiteindelijk niet verder dan een rollertje in de handen van Van Gassel. Kort daarna was ook Bilal Ould-Chikh voor het eerst dreigend. Hij draaide de bal over de kruising heen. Ook Mühren was dichtbij. Een voorzet van Oskar Buur probeerde hij van dichtbij met buitenkant voet in te tikken, maar Van Gassel kon redden.

Ondanks de flinke kansen van de Volendammers was het toch Excelsior dat op voorsprong kwam. Couhaib Driouech kwam volledig vrij voor Mio Backhaus te staan en schoot binnen. Dit bleek een tegenvaller voor de oranjehemden, die een mentale tik leken te krijgen. Via Lamprou waren de bezoekers voor rust ook nog dichtbij een tweede treffer. Dit bleef FC Volendam bespaard, maar tot kansen kwam het zelf ook niet meer in het de eerste helft.

Aanvalslust beloond

Met Darius Johnson op de plek van Kuol begon FC Volendam aan de tweede helft. Direct kreeg de ploeg van Matthias Kohler twee aardige kansen. Calvin Twigt punterde een voorzet tegen de voeten van Van Gassel. Uit de daaropvolgende hoekschop kopte Josh Flint naast. Het bleek een sterke start van het tweede bedrijf, want uit een vrije trap van Mühren moest Van Gassel opnieuw reddend optreden. De aanvalslust werd in deze fase ook eindelijk beloond. Uit een goede voorzet van Flint kon Benamar de bal binnenkoppen. Het was zijn derde doelpunt van het seizoen.

De palingboeren konden direct doordrukken en dat leverde ook gelijk de voorsprong op. Mühren kon een hoge voorzet van Cox inkoppen. Van Gassel bracht redding, maar sloeg de bal zo tegen de vallende Mühren erop, waardoor de bal er alsnog in ging. 2 - 1. De oranjehemden hadden de smaak te pakken en bleven op jacht gaan naar doelpunten. Ould-Chikh ging zich mengen en krulde een bal schitterend op de paal. Een poging daarna ging via een verdediger over. Uit de hoekschop die volgde zag Flint zijn kopbal van de lijn gehaald worden. Ook een poging van Milan de Haan trof de paal, waardoor de derde treffer er maar niet kwam.

Na flink geduld opbrengen kwam die derde goal er alsnog. Na goed druk zetten van De Haan op Van Gassel kon hij de doelman de bal afsnoepen en vervolgens in een leeg doel intikken voor de 3 - 1. Het was het eerste doelpunt voor de middenvelder in het eerste van de FC. Dit betekende de beslissing in de wedstrijd en hierna ging de angel ook iets uit het duel. Dit gaf Matthias Kohler de gelegenheid om Bram van Driel zijn debuut te laten maken. De zege kwam namelijk niet meer in gevaar, waardoor FC Volendam de laatste plaats overgeeft aan Ajax, de tegenstander van komende donderdag.

Op bezoek in de ArenA

FC Volendam neemt het aanstaande donderdag in de Johan Cruijff ArenA op tegen hekkensluiter Ajax. Er wordt om 20:00 uur afgetrapt in Amsterdam. Kaarten zijn tot en met maandagavond te koop in de online ticketshop

33' Couhaib Driouech 0 - 1
53' Benaissa Benamar 1 - 1
57' Robert Mühren 2 - 1
70' Milan de Haan 3 - 1

FC Volendam: Mio Backhaus; Oskar Buur (59. Achraf Douiri), Benaissa Benamar, Josh Flint, George Cox; Damon Mirani, Calvin Twigt, Milan de Haan (90. Bram van Driel); Bilal Ould-Chikh, Robert Mühren (90+2. Lequincio Zeefuik), Garang Kuol (46. Darius Johnson).

Excelsior: Stijn van Gassel; Siebe Horemans, Casper Widell (84. Richie Omorowa), Sven Nieuwpoort (71. Mimeirhel Benita), Arthur Zagre; Julian Baas, Redouan El Yaakoubi, Cisse Sandra (71. Kian Fitz-Jim); Lazaros Lamprou (71. Derensili Sanches Fernandes), Nikolas Agrafiotis (67. Troy Parrott), Couhaib Driouech.

Tekst: Rick Sinnige
Foto's: Fred Rotgans