FC Volendam verspeelt in bizarre slotfase overwinning

NEC Nijmegen - FC Volendam: 3 - 3 (1 - 1)

05 november 2023 / Eredivisie

Tijdens de traditionele zondagmiddag wedstrijd om 14:30 uur nam FC Volendam het in Nijmegen op tegen N.E.C. Via een snelle goal van Koki Ogawa stond de thuisploeg na zes minuten al op voorsprong, maar na een ruim half uur kwamen de Volendammers via een kopgoal van Robert Mühren weer naast zij. Na 78 minuten bracht Milan de Haan FC Volendam eindelijk op voorsprong, maar in de blessuretijd benutte Magnus Mattsson een penalty. Het werd nog flink billenknijpen, want in de zesde minuut van de extra tijd werkte Calvin Twigt een geweldige vrije trap binnen, maar twee minuten later was het Ogawa die via een corner de eindstand op het bord zette: 3 – 3.

Vlak voor het startsein van scheidsrechter Jochem Kamphuis kreeg FC Volendam-aanvoerder Damon Mirani een moment om een shirt met steunbetuiging aan N.E.C.-aanvaller Bas Dost uit te reiken aan clubaanvoerder Bram Nuytinck. Ook de fans in het uitvak lieten hun steun zien in de vorm van een spandoek.

Slordig

De Volendammers keken al vroeg in de wedstrijd tegen een achterstand aan. Sluitpost Mio Backhaus tikte de bal te zacht richting de Volendamse defensie, waardoor Elayis Tavsan er als de kippen bij was. De snelle vleugelaanvaller speelde Ogawa in, die vervolgens de verre hoek vond: 1 – 0.

De Volendamse koppies gingen gelukkig niet omlaag. Sterker nog: de daaropvolgende vijf minuten kregen de Oranjehemden zelfs drie doelpogingen. Het eerste gevaar kwam via de in de basis teruggekeerde Oskar Buur. De vleugelaanvaller brak door over zijn flank en won het duel met Calvin Verdonk. De voorzet volgde, maar ging voorlangs het Gelderse doel. Kort daarna mocht Darius Johnson uithalen, maar dankzij een been van een N.E.C.-verdediger werd die poging omgetoverd tot een ongevaarlijke hoekschop. De derde doelpoging kwam van de voet van De Haan. N.E.C.-goalie Jasper Cillessen schoot de bal recht in de voeten van de jonge middenvelder, die op de rand van de zestien gepositioneerd stond. De geboren Monnickendammer haalde uit, maar zag zijn kans in de handen van Cillessen eindigen.

Na een ruime twintig minuten leek Ogawa zijn doelpuntenmarge te verdubbelen naar twee toen hij zeeën van ruimte kreeg op de rechterflank. De spits schoot hard achter Backhaus, maar bleek eerder gevlogen te zijn dan dat Mattsson kon inspelen. Zo ging er een streep door de tweede Nijmeegse treffer.

Terug in evenwicht

Na een ruim half uur kwam FC Volendam via Mühren weer naast de Nijmegenaren. Een goede aanval begon bij balherovering van Johnson. De aanvaller stuurde vervolgens George Cox weg die het hoofd van Volendamse spits vond. In eerste instantie kopte de aanvaller op de paal, maar via de rebound werkte hij alsnog de bal achter Cillessen: 1 – 1.

Vlak voor rust kregen de Volendammers een meevaller: Elayis Tavsan beging eerder in de wedstrijd een overtreding op Cox – waar hij geel voor kreeg – en in de 38ste minuut vond hetzelfde scenario plaats. Een tweede gele prent verkleurde in een rode, waardoor N.E.C. met tien verder moest. Van het overtal werd sterk gebruik gemaakt wat zorgde voor twee dotten van kansen. Tweemaal was het Bilal Ould-Chikh die het Cillessen moeilijk wilde maken. De spelmaker brak door in de zestien, maar stuitte onderweg op Nuytinck. Secondes later mocht de aanvaller wél uithalen, maar schoot nipt over het doel van Cillessen. Een echte genadeklap voor rust bleef uit waardoor beide ploegen met een 1 – 1 gelijke stand de kleedkamers bezochten.

Oppassen geblazen

Een scherp N.E.C. bleek uit de kleedkamers te treden, want al na één minuut kon Dirk Proper zijn ploeg opnieuw op een voorsprong brengen. Gelukkig voor de Volendammers bleek Backhaus net zo scherp te zijn als Proper en keerde hij het schot van dichtbij goed met zijn been. Het bleek ook oppassen voor Cillessen, want de sluitpost moest ingrijpen toen het tandem Ould-Chikh-Johnson elkaar vond. Een kopbal van laatstgenoemde eindigde in de handen van de goalie. Ook een geweldige volley van De Haan stuitte tegen de onderkant van de lat, waardoor Cillessen opgeschud werd.

Na een ruim uur moesten Buur en Johnson het veld ruimen voor Achraf Douiri en Ibrahim El Kadiri. Het bracht daarmee frisse benen op beide flanken. Douiri vond vaak zijn flankgenoot Ould-Chikh, wat tot de nodige speldenprikjes zorgde. De rechtsbuiten haalde uit, maar Cillessen maakte zijn schot onschadelijk. Ook N.E.C. kreeg haar kansen. Zo mocht Ogawa uithalen, maar ruimde Benaissa Benamar op van de doellijn. Ook een scherpe bal van Mattsson ging voorlangs.

Verlossende voorsprong

Met nog een klein kwartiertje op de klok kwam FC Volendam eindelijk op voorsprong. Benamar vond Douiri met een geweldige steekpass die vervolgens achter het standbeen De Haan bediende. De jeugdexponent haalde hard uit en vond op prachtige wijze de verre hoek: 1 – 2.

Bizarre slotfase

In blessuretijd veroorzaakte Backhaus een discutabele strafschop. De doelman probeerde een terugspeelbal te onderscheppen, maar zag invaller Sontje Hansen druk zetten op de bal. De sluitpost dook naar het leer, maar haalde daarmee Hansen naar de grond: strafschop. Mattsson nam plaats achter de bal en stuurde Backhaus naar de verkeerde hoek: 2 – 2.

In de slotseconde van de blessuretijd werd Josh Flint net voor de zestien van N.E.C. gevloerd. Kamphuis gaf een vrije trap en die was perfect weggelegd voor Twigt. De middenvelder krulde de bal geweldig binnen en verraste Cillessen: 2 – 3. Lang konden de Volendammers er niet van genieten, want na twee minuten werkte maker van de 1 – 0, Ogawa, een corner achter Backhaus en sleepte daarmee een punt binnen voor zijn ploeg. Eindstand: 3 – 3.

Sparta-thuis

De volgende wedstrijd van FC Volendam is 12 november, als de ploeg van Matthias Kohler het opneemt tegen Sparta Rotterdam. Om 14:30 uur klinkt het startsein in het Kras Stadion.

6’ Koki Ogawa 1 – 0
34’ Robert Mühren 1 – 1
78’ Milan de Haan 1 – 2
90+1’ Magnus Mattsson 2 – 2
90+6’ Calvin Twigt 2 – 3
90+8’ Koki Ogawa 3 – 3

Bijzonderheden:
38’ Rode kaart Elayis Tavsan (N.E.C., tweede geel)