FC Volendam vertrekt met drie punten uit Friesland

sc Heerenveen - FC Volendam: 1 - 2 (0 - 1)

16 december 2023 / Eredivisie

FC Volendam vertrekt met de volledige driepunter in de zak uit Friesland. In en tegen Heerenveen werd er met 1 - 2 gewonnen. Bilal Ould-Chikh en Lequincio Zeefuik waren voor de ploeg van Michel Dingsdag trefzeker.

De thuisploeg begon direct dreigend aan het duel en ging opzoek naar een openingsgoal. Zo moest doelman Mio Backhaus al binnen vijf minuten redding brengen op een schot van afstand. Een tweede poging van afstand vloog ruim over het doel van de doelman. Doorbreken in de zestien kreeg sc Heerenveen in de openingsfase niet voor elkaar. Een derde poging van afstand was het gevolg. Opnieuw wist Mio de bal te keren. Het tegenhouden ging FC Volendam de eerste 25 minuten goed af. Echter wist het zelf ook niet tot kansen te komen.

Effectief

Na die 25 minuten ontstond ook de eerste echte grote kans voor de thuisploeg. Pelle van Amersfoort schoot in het strafschopgebied de bal gevaarlijk voor het doel van Mio langs. Ondanks dat de Volendammers constant onder druk stonden, wist het wel op voorsprong te komen. Door een slippertje in de Friese-defensie kon Bilal Ould-Chikh ineens oog-in-oog met doelman Andries Noppert verschijnen. Hij faalde niet en schoot de bal strak in de kruising. Zo waren de Palingboeren zeer effectief.

Ondanks de voorsprong bleef het spelbeeld onveranderd. Zo ging sc Heerenveen opzoek naar de gelijkmaker. Acht minuten voor rust kregen zij daarvoor een opgelegde kans. Een kopbal van een meter of zeven werd net over het doel gekopt. Zaak was om de storm van de thuisploeg tot de rust te overleven. Zelf mocht de ploeg van interim-hoofdtrainer Dingsdag even aan een tweede goede kans denken. In een omschakeling stuurde Lequincio Zeefuik zijn aanvalsmaatje Ould-Chikh de diepte in. Zijn voorzet op de meegelopen Oskar Buur was echter net te scherp, waardoor een echte kans er niet kwam.

Verdubbeling score

De tweede helft begon zoals de eerste eindigde. De thuisploeg ging opzoek naar de gelijkmaker en FC Volendam werkte met man en macht om dit te voorkomen. Het resultaat was dat sc Heerenveen opnieuw niet door de defensie van de FC kon spelen. De palingboeren bleven zoeken naar de omschakeling en vonden dit na 51 minuten opnieuw optimaal. Zeefuik werd diepgestuurd, bleef ijskoud en schoot de 0 - 2 op het scorebord. De spits is daarmee na Wim Kras de jongste speler die twee duels op rij scoort voor FC Volendam in de Eredivisie.

De Volendammers bleven loeren op de omschakeling. Via Ould-Chikh en Zeefuik kwam er na een klein uur voetballen opnieuw een goede kans. Ditmaal schoot Zeefuik net over het doel van Noppert. De Friezen bleven zoeken naar een treffer en vonden die na 65 minuten ook. Vanuit de kluts viel de bal voor de voeten van invaller Ion Nicolaescu, die binnen kon tikken. Direct daarna was daar het moment dat Luke Le Roux zijn debuut mocht maken voor FC Volendam. De zomeraanwinst is weer fit en kon zodoende in Friesland zijn eerste minuten maken.

Billenknijpen

De aansluitingstreffer gaf sc Heerenveen nieuwe energie. Dit betekende dat Mio aan de bak kon. Met een goede redding op een vrije trap en een poging vanuit een afvallende bal wist hij de gelijkmaker te voorkomen. Na deze kansen ging de storm iets liggen, om vervolgens in de slotfase weer aan te trekken. Mio moest handelend optreden op meerdere schoten van afstand, maar deed dit bekwaam.

sc Heerenveen ondernam nog een serieus slotoffensief, maar tot de gelijkmaker kwamen de Friezen niet. FC Volendam won met 1 - 2 en kon drie zeer cruciale punten bijschrijven.

Winterstop

FC Volendam gaat nu genieten van de winterstop. Het eerste duel na deze break wordt gespeeld op zondag 14 januari. Om 12:15 uur wordt in het Kras Stadion afgetrapt tegen Almere City FC.

28' Bilal Ould-Chikh 0 - 1
51' Lequincio Zeefuik 0 - 2
65' Ion Nicolaescu 1 - 2

sc Heerenveen: Andries Noppert; Oliver Johansen Braude, Sven van Beek, Syb van Ottele, Mats Köhlert; Simon Olsson, Thom Haye, Luuk Brouwers; Ché Nunnely (57. Patrik Walemark), Pelle van Amersfoort (57. Ion Nicolaescu), Osame Sahraoui.

FC Volendam: Mio Backhaus; Oskar Buur (66. Brian Plat), Damon Mirani, Xavier Mbuyamba (76. Achraf Douiri), Josh Flint, George Cox; Bram van Driel (66. Luke Le Roux), Milan de Haan, Zach Booth; Bilal Ould-Chikh (76. Quincy Hoeve), Lequincio Zeefuik.

Tekst: Rick Sinnige
Foto's: Fred Rotgans