Jong FC Volendam na bekerthriller en penalty’s naar halve finale

Jong FC Volendam - Telstar O21: 1 - 1 (0 - 1) (5 - 4 n.s.)

16 februari 2024 / KNVB Beker

Jong FC Volendam heeft zaterdagmiddag ten koste van Telstar O21 de halve finale van de O21 jeugdcup bereikt. Na lang tegen een achterstand aan te hebben gekeken maakte David Petrović acht minuten voor tijd de gelijkmaker, waardoor het lot van beide ploegen via een strafschoppenreeks bepaald werd. Door vijf goed geraakte strafschoppen van de Volendammers en een gepakte strafschop door goalie Kayne van Oevelen won Jong FC Volendam de reeks uiteindelijk met 5 – 4.

De eerste helft bleken beide ploegen aan elkaar gewaagd. Leuke combinaties en goed positiespel werd door zowel de ploeg van Ridwan Schouten als van invaltrainer Rory Roubos laten zien. De eerste échte kans werd echter pas op de helft van het eerste bedrijf genoteerd toen Telstar O21 op voorsprong kwam. Het was aanvoerder Zakaria Fatihi die richting het doelgebied van FC Volendam-goalie Van Oevelen stormde. De sluitpost kwam uit, maar schatte de één-op-één situatie niet goed in waardoor Fatihi de bal via een wippertje over hem heen werkte en de gasten op een 0 – 1 stand bracht.

Rood zien

Na een ruim half uur kon Jong FC Volendam via Luc van Koeverden naast zij komen, ware het niet dat zijn schot via de paal aan de andere kant van het doel belandde. Ook via Ibrahim El Kadiri kwam het nodige gevaar, alleen werd de aanvaller gevloerd door Kai Boham. Door zijn ingreep ging de verdediger van Telstar op de bon. Vijf minuten na zijn eerste gele kaart werd de tweede prent richting Boham getrokken toen hij zijn evenwicht verloor in de Volendamse zestien en riep om een strafschop. Arbiter Steve Oosterkamp zat er scherp op en wuifde zijn gebaren weg, maar na wat woorden over en weer kon Boham richting de douche. Zo moesten de gasten uit Velsen-zuid met tien verder.

Luchtgevaar

Het tweede bedrijf begon wat onwennig. De Volendammers moesten even inkomen, zo bleek na een levensgevaarlijke hoekschop van Telstar. Jaïr Bryson mocht vrij inkoppen, maar mikte voorlangs. Ook de volgende hoekschop eindigde op die manier náást het doel.

Terwijl de tijd vorderde vochten de Oranjehemden zich naar de gelijkmaker. Het waren speldenprikjes, maar die bleken onzuiver. Met nog acht minuten te gaan was daar dan eindelijk de bevrijdende 1 – 1. Petrović kreeg het op zijn heupen een slalomde zich door de defensie van Telstar. Op de rand van de zestien krulde de aanvaller de bal prachtig in de verre hoek en liet goalie Lukas van Ingen kansloos. Het bracht Jong FC Volendam weer de nodige energie, zo was het invaller Ezechiel Fiemawhle die vlak voor het eindsignaal nog twee dotten van kansen kreeg. Echter was Van Ingen nu wél de baas. De reguliere speeltijd eindigde in 1 – 1, waardoor de winnaar bepaald ging worden via strafschoppen.

Van Oevelen goud waard

Het was goalie Van Oevelen die de openingsstrafschop mocht nemen, en met succes! De keeper stuurde zijn concullega de verkeerde hoek in, waardoor Jong FC Volendam op 1 – 0 kwam. Het bleek van korte duur, want ex-jeugdspeler van FC Volendam Jessy Lobbes bracht zijn ploeg weer op gelijke hoogte. De opeenvolgende penalty’s werden allemaal tegen de touwen gewerkt, totdat Telstar-aanvoerder en maker van de 0 – 1 Fatihi aannam voor de tiende strafschop. Van Oevelen bleek de gevierde man toen hij de strafschop keerde. Met die redding verzekerde Jong FC Volendam zich voor een plekje in de halve finale van de O21 jeugdcup. Wie de opponent van de Volendammers wordt, wordt binnenkort bekend gemaakt. Hou daarvoor de socials van FC Volendam in de gaten.

22’ Zakaria Fatihi 0 – 1
82’ David Petrović 1 – 1