Puntendeling na comeback FC Volendam in eigen huis

FC Volendam - Heracles Almelo: 2 - 2 (0 - 0)

23 september 2023 / Eredivisie

FC Volendam heeft vanmiddag de punten verdeeld in het belangrijke duel tegen Heracles Almelo. De uitploeg had de gehele eerste helft de overhand, maar wist dit niet te verzilveren. Na de rust verzilverden de Heraclieden wel de kansen en kwamen zij binnen het uur op een 0 - 2 voorsprong. De Volendammers rechtte echter de rug en knokten zich via Benaissa Benamar en Robert Mühren naar een 2 - 2 eindstand.

In afwezigheid van de nieuwe aanwinsten George Cox, Robin Maulin en Luke le Roux begon FC Volendam sterk aan de wedstrijd. Rond de derde minuut draaide Bilal Ould-Chikh weg van Emil Hansson, waarna hij Brian Plat met een steekpass naar de achterlijn stuurde. Via een strak lage voorzet was daar gelijk al de eerste kans voor Robert Mühren die net naast de eerste paal schoot.

Ommekeer in momentum

Vanaf dat moment kwam Heracles meer in de wedstrijd. De ploeg uit Almelo had overwegend meer balbezit, maar door uitstekend verdedigen van FC Volendam kwam de uitploeg zelden tot een kans. Totdat in de 15e minuut Mio Backhaus het middenveld zeer risicovol inspeelde. Mohamed Sankoh, de spits van Heracles, lette goed op en kon de bal eenvoudig onderscheppen. De kans werd om zeep geholpen door een verkeerde balaanname van de Almelose spits.

Een minuut later was er opnieuw gevaar van de club uit Almelo. Na een goede actie van Bryan Limbombe werd zijn schot gepareerd door de keeper van FC Volendam. De kansenregen van Heracles zette zich voort. Na een goede voorzet van linksbuiten Hansson kopte Sankoh net over het doel.

In minuut 33 kwam Heracles opnieuw tot een kans waarbij Jetro Willems vrij werd gespeeld en een lage voorzet kon geven op spits Sankoh. De spits tikte de bal binnen, maar dit deed hij achter de oranje verdedigingslinie. De brilstand bleef op het scorebord staan.

De kansen voor FC Volendam waren spaarzaam. Mühren beproefde zijn geluk op een dieptebal. Met een lob probeerde hij de Almelose keeper te verschalken, maar tevergeefs. Na nog enkele kansen van Heracles gingen beide ploegen zonder treffers de rust in.

Almelose voorsprong

Heracles kwam scherper uit de kleedkamer dan FC Volendam. Na matig verdedigen van FC Volendam kon Backhaus een eerste doelpoging van Heracles nog keren, maar de tweede doelpoging, ditmaal van Brian de Keersmaecker, werd de Japanse keeper verschalkt en stond het 0 - 1.

Rond de 57e minuut kreeg de uitploeg een countermogelijkheid. Hansson ontving de bal op de linkerflank. Hierdoor had de linksbuiten alle tijd en ruimte om de bal in de verre kruising te plaatsen. Een imitatie van de goal van Garang Kuol van een week eerder tegen Fortuna Sittard. FC Volendam keek tegen een 0 - 2 achterstand aan.

De druk werd opgevoerd door FC Volendam. Na een vrije trap van Ould-Chikh kreeg Benamar bij toeval de bal voor zijn voeten. Zijn poging werd geblokkeerd door de verdediging van Heracles.

Comeback in de maak?

In de 71e minuut was het wel raak. Een verre ingooi van Josh Flint werd knap doorgekopt door Zeefuik richting de tweede paal, waar Benamar te vinden was. De centrale verdediger liep de bal eenvoudig het doel van Heracles in. De comeback was begonnen: 1 - 2 op het scorebord.

Een kleine 5 minuten later kreeg FC Volendam de kans op 2 - 2. Wederom was het Benamar die de bal kopte uit een hoekschop. Echter zonder resultaat. FC Volendam voelde de gelijkmaker in de lucht hangen en zette door. Na een solo van Zeefuik schoot de ingebrachte spits de bal een paar meter over het doel.

In de 88e minuut werd de comeback voltooid. Uit een hoekschop werd de bal tweemaal gekopt door Volendamse spelers waarna deze op het hoofd van Mühren belandde. De spits was onberispelijk en kopte de 2 - 2 binnen.

Korte onderbreking

Na een korte onderbreking wegens bierbekers op het veld werd de wedstrijd weer hervat. De manschappen van Matthias Kohler konden zo goed voorbereid weer het veld op om de 3 punten binnen te slepen. Dit waren de Heraclieden ook van plan. Beide ploegen speelden vol op de aanval wat zorgte voor een geweldige slotfase.

De eerste kans na de onderbreking was voor Zeefuik. In de 90e minuut werd de spits gelanceerd, maar hij kon zijn vrije doortocht richting het doel van Heracles niet verzilveren. Een minuut later kreeg Heracles dé kans, maar Navajo Bakboord schoot op de lat.

In de 95e minuut werd invaller Darius Johnson weggestuurd en legde de bal op de achterlijn terug naar Robert Mühren. De Volendamse spits stond de bal op de 16 meter op te wachten, maar zijn poging werd gekeerd door een goede redding van Michael Brouwer. Dit was direct het laatste wapenfeit van de wedstrijd. Daarmee eindigde deze wedstrijd in een gelijkspel en werd het eerste punt van het seizoen gepakt.

Ajax-uit

De volgende wedstrijd voor de Volendamse formatie is een uitduel in de Johan Cruijff Arena. Volgende week woensdag 27 september wordt om 21:00 uur afgetrapt tegen Ajax Amsterdam. De wedstrijd is te volgen via ons verslag op X en de story op Instagram.

Scoreverloop

51’ Brian de Keersmaecker 0 - 1
57’ Emil Hansson 0 - 2
71’ Benaissa Benamar 1 - 2
88’ Robert Mühren 2 - 2

FC Volendam: Mio Backhaus; Brian Plat, Damon Mirani, Benaissa Benamar, Josh Flint, Calvin Twigt, Milan de Haan, Joey Antonioli (63’ Lequincio Zeefuik), Bilal Ould-Chikh (90’ Darius Johnson), Robert Mühren, Garang Kuol (73’ Zach Booth).

Heracles Almelo: Michael Brouwer; Navajo Bakboord, Justin Hoogma, Stijn Bultman (88’ Sava-Arangel Cestic), Jetro Willems, Brian de Keersmaecker, Anas Ouahim (83’ Scheperman), Thomas Bruns (83’ Sonnenberg), Bryan Limbombe, Mohamed Sankoh, Emil Hansson.

Tekst: Jeroen van Keeken
Foto’s: Jan Mulder