Rode kaart en late tegentreffer nekken FC Volendam in seizoenopener

FC Volendam - Vitesse: 1 - 2 (1 - 0)

11 augustus 2023 / Eredivisie

FC Volendam is er niet in geslaagd om haar tweede achtereenvolgende seizoen in de Eredivisie af te trappen met een overwinning. Robert Mühren was met de openingstreffer en een rode kaart de hoofdrolspeler van de wedstrijd. Voor Vitesse waren Mathijs Tielemans en Marco van Ginkel trefzeker.

De Volendammers begonnen fel aan de wedstrijd en zette de bezoekers uit Arnhem vroeg onder druk. Toch was de eerste grote kans voor Vitesse. Saïd Hamulic kreeg de bal op een presenteerblaadje voor zijn voeten, maar de correcte aanname ontbrak.

Uit de startblokken

Ondanks de grote kans voor Vitesse kon FC Volendam de eerste Eredivisietreffer van het seizoen noteren. Bilal Ould-Chikh lanceerde met zijn linkerbeen een vlijmscherpe voorzet richting Robert Mühren. De spits wist wel raad met de bal van Ould-Chikh en verschalkte met een tegendraads tikkie de ervaren Eloy Room.

FC Volendam probeerde gelijk door te pakken. Room kon knap redden op een poeier van Damon Mirani. De rebound werd binnengetikt door Mühren, maar de spits bevond zich in buitenspelpositie. De wedstrijd hervatte zich na de gemiste kans van Hamulic vooral af op de helft van de bezoekers. Halverwege het eerste bedrijf was het wederom Mühren die zichzelf in kansrijke positie wurmde. Zijn inzet werd ternauwernood tot corner verwerkt.

Verder met tien

De periode na de Volendamse kansenstorm verliep rustig. Vitesse kreeg beetje bij beetje meer grip op de wedstrijd. In de extra speeltijd van de eerste helft kreeg FC Volendam een fikse domper te verwerken. Mühren, de maker van de openingstreffer, kreeg van scheidsrechter Dennis Higler een rode kaart te zien na ernstig gemeen spel. FC Volendam hield stand tot rust maar wist dat het de gehele tweede helft met een man minder moest spelen.

Na de thee moest een ongewijzigd FC Volendam de 1 – 0 voorsprong zien te verdedigen. Ondanks de manminder-situatie kwamen De Wijdbroeken vurig uit de kleedkamer en werd het doel van de bezoekers veelvuldig bezocht, echter zonder resultaat. Ook Vitesse deelde speldenprikjes uit aan de Volendamse defensie. Door toedoen van Xavier Mbuyamba en Mio Backhaus bleef de voorsprong intact.

Gelijke stand

Met een uur gespeeld op de klok wisten de bezoekers uit Arnhem toch hun overtalsituatie te benutten. Na combinatiespel in het zestienmetergebied tussen Hamulic en Mathijs Tielemans wist de laatstgenoemde de bal droog linksachter Backhaus te schuiven.

Kersvers hoofdtrainer Matthias Kohler reageerde direct op de treffer van Vitesse door de van Newcastle United overgekomen Garang Kuol te laten debuteren. De buitenspeler van Australisch-Soedanees afkomst kwam voor Daryl van Mieghem om meer diepte in de counteraanvallen te verzorgen.

Backhaus drukt zijn stempel

De ploeg van Phillip Cocu drukte na het gelijkspel door om een voorsprong te forceren. Het doel van Backhaus werd hevig onder vuur genomen door de aanval van Vitesse. De nieuwe man onder de lat van het Kras Stadion was echter niet van plan Vitesse de voorsprong te verlenen en hield meerdere keren zijn doel op katachtige wijze schoon.

Genadeklap

Vier minuten voor ingang van de extra speeltijd maakte Vitesse toch de 1 – 2. De ingevallen Marco van Ginkel werd bereikt in het vijfmetergebied en kon van dichtbij de kansloze Backhaus verschalken. Met nog enkele minuten op het scorebord leek de opgave voor FC Volendam loodzwaar.

In de resterende speelminuten lukte het FC Volendam niet meer om gevaar te stichten. Na zes minuten extra speeltijd floot arbiter Higler driemaal voor een eindstand van 1 – 2.

Go Ahead Eagles-uit

De volgende wedstrijd voor de Volendamse formatie is een duel in Deventer tegen Go Ahead Eagles. Volgende week zaterdag wordt om 21:00 uur gefloten voor het begin van de eerste helft. Lees hier hoe je FC Volendam achterna kan reizen.

10’ Robert Mühren 1 – 0
61’ Mathijs Tielemans 1 – 1
86’ Marco van Ginkel 1 – 2

Bijzonderheden

45+1’ Rode kaart Robert Mühren

Opstelling FC Volendam: Mio Backhaus; Deron Payne (75’ Benaissa Benamar), Xavier Mbuyamba, Brian Plat, Derry John Murkin; Damon Mirani, Calvin Twigt (85’ Flip Klomp), Daryl van Mieghem (65’ Garang Kuol); Bilal Ould-Chikh, Robert Mühren en Darius Johnson (75’ Ezechiel Fiemawhle).

Opstelling Vitesse: Eloy Room; Carlens Arcus, Dominik Oroz, Nicolas Imimat-Mirin, Maximilian Wittek; Kacper Kozlowski (73’ Marco van Ginkel), Mathijs Tieleman, Melle Meulensteen, Million Manhoef (63’ Miliano Jonathans); Saïd Hamulic (73’ Gyan de Regt) en Amine Boutrah.

Tekst: Bram van Lint
Foto’s: Fred Rotgans