Sterke eerste helft niet beloond; ruime nederlaag tegen PSV

FC Volendam - PSV: 1 - 5 (1 - 1)

11 februari 2024 / Eredivisie

FC Volendam verloor zondagavond met een ruime nederlaag van koploper PSV. De Eindhovenaren, met Joey Veerman weer terug in de basis na blessureleed, keken al na één minuut tegen een achterstand aan. Nog voor rust konden de bezoekers de stand gelijktrekken waarna zij na rust de Volendammers definitief achter zich hielden. Zodoende keerde PSV met een grote overwinning terug naar Eindhoven alwaar carnaval kon beginnen.

De wedstrijd begon niet op het klassieke tijdstip van 14.30 uur maar werd om 16.45 uur in gang gezet door arbiter Martin van den Kerkhof. FC Volendam opende de wedstrijd flitsend. Direct vanaf de aftrap werd de Eindhovense defensie op de proef gesteld. Na anderhalve minuut ontving Oskar Buur op de rechterflank de bal. Na een fraaie overstap van diezelfde Buur leverde hij een panklare voorzet af. Dit leverde een luchtduel op tussen een Volendammer en een Eindhovenaar. Het duel bleef onbeslist maar de bal plofte wel voor de voeten van George Cox. Hij aarzelde niet en trok de bal hard voor. Darius Johnson, die na lang blessureleed weer in de basis mocht starten, kon de bal via verdedigers Jordan Teze en André Ramalho binnen werken: 1-0.

PSV neemt heft in handen

Dit was het startsein voor PSV om het gaspedaal in te trappen. Na luttele ogenblikken waagde Sergiño Dest een poging. Zijn schuiver zeilde voorlangs. Kort daarna was de beurt aan Teze. Zijn vrije trap belandde aan de goede kant van het zijnet. Ook een inzet van Ismael Saibari trof geen doel. Mio Backhaus kon zijn inzet gemakkelijk oprapen. De daaropvolgende kans voor Saibari was wel raak. De aanvallend ingestelde middenvelder ontving de bal randje zestien van Teze. Hij besloot gelijk uit te halen en wist hiermee Backhaus te verschalken: 1-1.

FC Volendam liet zich niet van de wijs brengen en besloot als één blok de verdedigende posten op te zoeken. De Volendammers speurden naar dat ene moment en dat moment kwam ook. Na een minuut of twintig ontving Johnson de bal iets op de helft van PSV. Hij draaide open en stak met een splijtende pass Zach Booth de diepte in. De pijlsnelle Booth zag in eerste instantie Walter Benítez nog op zijn pad. De afgeketste bal werd direct weer opgepikt door Booth. Met zijn tweede poging vond de Amerikaan de paal en daarmee ging de kans verkeken. De fut leek uit de wedstrijd te sluipen. Zowel FC Volendam als PSV kon niet meer écht gevaarlijk worden. Toch waren er wel momenten voor de bezoekers uit Eindhoven. Zo baande Dest zich een weg door de Volendamse defensie, echter kon Backhaus redding brengen met zijn voet. Daarna kreeg Luuk de Jong een niet te missen kans via Volendammer Veerman. De spits kon de bal echter niet voldoende raken waardoor zijn inzet langzaam naast rolde. Bij het ingaan van de drie minuten extra blessuretijd loste Hirving Lozano nog een schot. Vanaf de rand van het strafschopgebied haalde hij uit maar zijn schot scheerde over de lat van Backhaus. Zodoende werd er niet meer gescoord in de eerste helft en mocht FC Volendam blij zijn met het vertoonde spel én met de stand op het scorebord.

Eindhovense voorsprong

Daar waar Volendam de eerste helft het bal opende, was het PSV die de tweede helft opende. De Jong kon een hoekschop tot bij Jerdy Schouten koppen. De defensieve middenvelder kon de bal, geheel vrijstaand, controleren en vervolgens moeiteloos over Backhaus wippen: 1-2.

Volendam dacht vrijwel daarna een gelijkmaker te kunnen noteren. Een strakke voorzet van Cox bereikte, op millimeters na, de ingevallen Vivaldo Semedo niet. Ondertussen bleef PSV jagen op een derde treffer en daarmee een grotere voorsprong. Een afgeslagen bal werd opgepikt door Saibari, die vervolgens De Jong wist te bereiken. Met de binnenkant van zijn rechter schoof De Jong de bal voorbij de tweede paal. Ook een inglijdende Lozano kon de bal niet verder beroeren. Het spelbeeld bleef vrijwel hetzelfde: PSV had de touwtjes behoorlijk strak in handen en Volendam loerde op een uitbraak. Kansjes kwamen wel voor de Eindhovenaren maar de echt 100% kansen bleven uit. De grootste kans voor PSV ontstond notabene uit een hoekschop van FC Volendam. Een hoekschop die Benaissa Benamar in niemandsland kopte en opgepikt zag worden door Johan Bakayoko. Hij zette het op het lopen, raasde over het veld en bereikte Saibari. De Marokkaan schoot hard maar zag zijn inzet over het doel gaan.

Carnaval in Eindhoven

De (nog) grotere voorsprong voor de bezoekers kwam ook. Dest dribbelde over de linkerflank en passeerde een aantal Volendamers. Een pass in de breedte ging naar Saibari waarna laatstgenoemde de bal feilloos op het hoofd van rechtsachter Teze legde. Teze faalde niet en kopte, al vallend, de bal tegen de touwen van Backhaus: 1-3.

Na een rits aan wissels drong Volendam ietwat aan. De ingevallen Garang Kuol scheerde over het veld maar schoot de bal aan de verkeerde kant van de paal. Bij ‘Lampegat’ viel de Amerikaan Ricardo Pepi in. De spits had aan één balcontact genoeg om de vierde Eindhovense treffer te mogen noteren: 1-4. Ondanks deze tegenslag voetbalde FC Volendam zich toch nog naar een behoorlijke mogelijkheid. Via Buur kon Booth hard uithalen maar de redding van Benítez was van ongekende klasse. Hij tikte de inzet van Booth uit het kruis en voorkwam daarmee een zeker doelpunt. Het feest kon voor PSV hierna echt beginnen want ook de ingevallen Isaac Babadi mocht zich op het scorebord voegen. Een klutsbal belandde voor zijn voeten en hij liet dit kansje niet onbenut. Hij kon simpel binnenschieten: 1-5.
FC Volendam was op dat moment aangeslagen wild. Gelukkig voor de Volendammers maakten de bezoekers hier geen verder gebruik van en veranderde de score in de blessuretijd niet.

Degradatiekraker

Volgende week zondag 18 februari 2024 speelt FC Volendam de uitwedstrijd tegen Vitesse. In Arnhem wordt de degradatiekraker om 14.30 aangevangen. Deze wedstrijd is te volgen via het Twitter-verslag en de Instagram-story.

1’ Jordan Teze (eigen doelpunt) 1 - 0
13’ Ismael Saibari 1 - 1
52’ Jerdy Schouten 1 - 2
74’ Jordan Teze 1 - 3
79’ Ricardo Pepi 1 - 4
85’ Isaac Babadi 1 - 5

PSV Eindhoven: Walter Benítez; Jordan Teze, André Ramalho, Olivier Boscagli (86’ Armando Obispo), Sergiño Dest (77’ Patrick van Aanholt); Jerdy Schouten, Ismael Saibari (77’ Malik Tillman), Joey Veerman (46’ Isaac Babadi); Hirving Lozano, Luuk de Jong (77’ Ricardo Pepi), Johan Bakayoko.

FC Volendam: Mio Backhaus; Oskar Buur, Benaissa Benamar, Damon Mirani (77’ Garang Kuol), Josh Flint, George Cox (77’ Achraf Douiri); Milan de Haan, Robin Maulun (46’ Vivaldo Semedo), Darius Johnson (46’ Bram van Driel); Bilal Ould-Chikh, Zach Booth.

Tekst: Berry Schilder
Foto's: Fred Rotgans