Traditioneel lastige uitwedstrijd tegen N.E.C. volgende horde voor FC Volendam

zondag 5 november 2023, 14:30 uur

03 november 2023 / Eredivisie

Slechts drie dagen na de uitwedstrijd tegen Ajax, die met 2 - 0 werd verloren, wacht de volgende tegenstander in deze drukke week van FC Volendam. In De Goffert is N.E.C. Nijmegen de gastheer van Matthias Kohler en zijn selectie. De wedstrijd begint zondag om 14:30 uur en de arbitraire leiding wordt verzorgd door scheidsrechter Jochem Kamphuis.

De wedstrijd tegen Ajax was er eentje met meerdere gezichten. De Amsterdammers waren gebrand om snel de openingstreffer te maken, maar FC Volendam hield tot aan de rust knap stand. Het duurde 57 minuten totdat de Volendamse defensie werd gekraakt. De beslissing volgde in de slotminuten. Ondanks het verlies zijn er voor FC Volendam voldoende aanknopingspunten voor de komende wedstrijden.

Door de verliespartij bij Ajax zakten de Volendammers naar de 17e plaats, waar het alleen FC Utrecht op doelsaldo onder zich houdt. De Nijmegenaren bekleden momenteel de twaalfde plek in de Eredivisie. In negen wedstrijden werden negen punten behaald. Dit gebeurde in overwinningen tegen FC Utrecht en RKC Waalwijk. Tegen Almere City, sc Heerenveen en Sparta Rotterdam werd gelijkgespeeld.

Vanwege een verschrikkelijke gezondheidssituatie bij spits en international Bas Dost werd de uitwedstrijd van tegen AZ met een 1 – 2 voorsprong voor N.E.C. onderbroken. De beelden gingen bij de kijker door merg en been en het was hopen op de allerbeste uitkomst. Mede vanwege het geweldige anticiperen van de medische experts rondom het veld zijn we bij FC Volendam blij om mee te krijgen dat de geboren Deventenaar het momenteel naar omstandigheden goed maakt.

Bas Dost: overal een goalgetter

Dost werkte zichzelf via FC Emmen, Heracles en sc Heerenveen omhoog in het Nederlandse voetbal. In zijn laatste seizoen voor de Friezen had de spits 32 treffers achter zijn naam. Hiermee dwong Dost een transfer af naar Duitsland, waar hij al snel de bijnaam “Plattfuß-Bomber” kreeg. Het maken van doelpunten ging de spits ook hier van een leien dakje. Namens VfL Wolfsburg vond Dost 36 keer het net. De daaropvolgende periode bij Sporting Lissabon maakte de spits vooral indruk: 76 doelpunten in 84 wedstrijden. Een waanzinnige statistiek is dat de spits voor de Portugezen 45 doelpunten op rij maakte zonder de bal eerst aan te nemen.

Dost speelde voor Nederland achttien interlands, maar hij is niet de enige international in de Nijmeegse selectie. Ook doelman Jasper Cillessen heeft een indrukwekkend interlandtotaal van 65. Cillessen verdedigde het doel voor Nederland op het WK 2014, waar een knappe derde plek werd behaald. Aanvoerder Lasse Schöne kwam voor Denemarken tot een totaal van 51 interlands waarin de middenvelder drie keer scoorde. Ook spits Koki Ogawa heeft een interland achter zijn naam, voor Japan welteverstaan. In deze ene interland scoorde Ogawa in 2019 een hattrick tegen Hongkong.

Traditioneel lastig

FC Volendam heeft het over het algemeen vrij lastig tegen de Gelderlanders. Afgelopen seizoen werd thuis met 1 – 4 en uit met 3 – 0 verloren. In totaal troffen de ploegen elkaar dertig keer in de Eredivisie. FC Volendam won acht keer, tien keer werd er gelijkgespeeld en de overige twaalf keer namen de Nijmegenaren de volle drie punten mee de tas in.

Voor de laatste overwinning op Nijmeegse bodem moeten we terug naar april in het jaar 1991. FC Volendam, met onder andere Edwin Zoetebier, Alex Pastoor en Frank Berghuis in de basisopstelling reisde af naar Gelderland voor de ontmoeting met N.E.C. Johan Steur opende de score namens de Volendammers. Een gelijkmaker van Cees van der Linden volgde na rust, al was het John Clayton die in de 85e minuut de wedstrijd in Volendams voordeel besliste.

De wedstrijd volgen doe je zo!

Zit je niet in het bezoekersvak? Dan kan je de wedstrijd volgen via ons verslag op X, de story op Instagram en via het eerste en open kanaal van ESPN. Zondagmiddag wordt om 14:30 uur afgetrapt voor het begin van de wedstrijd.

Tekst: FC Volendam
Foto’s: FC Volendam