FC Volendam hard onderuit in doelpuntrijk duel bij FC Twente

FC Twente - FC Volendam: 7 - 2 (5 - 2)

12 mei 2024 / Eredivisie

FC Volendam is hard onderuit gegaan op bezoek bij FC Twente. Het duel in de Grolsch Veste begon nog rooskleurig, daar waar Damon Mirani twee keer voor een Volendamse voorsprong zorgde. Uiteindelijk schoot de thuisploeg flink uit de slof, waardoor de score opliep tot 7 - 2.

Met de teruggekeerde Xavier Mbuyamba in de basis, mocht FC Volendam binnen drie minuten heel even aan een voorsprong ruiken. Robert Mühren werd de diepte ingestuurd en maakte beheerst af, nadat hij doelman Lars Unnerstall uitspeelde. De spits stond echter buitenspel, waardoor de treffer niet doorging. Kort daarna bleef het niet bij ruiken, maar kwam de 0 - 1 ook echt op het scorebord. De diepgestuurde Mühren gaf voor op Mirani, die de bal in kon tikken.

Nog voordat de klok de tien minuten aantikte, mocht ook FC Twente even proeven aan het scoren van een doelpunt. De treffer werd echter ook afgekeurd. Maar ook FC Twente wist al snel daarna hoe het voelde als een doelpunt wel telt. Ricky van Wolfswinkel werd de diepte ingestuurd en verschalkte Barry Lauwers met een fraaie lob. Een volgende Volendamse mogelijkheid volgde na een kwartier voetballen, toen Mühren in de diepte werd gevonden. Zijn inzet rolde ongevaarlijk voorlangs.

Doelpuntenregen

Kort daarna leek FC Twente een strafschop te krijgen, maar dat ging - na minuten kijken door de VAR - niet door wegens buitenspel. Het vervolg van de wedstrijd bleef eveneens krankzinnig, want FC Volendam kwam opnieuw op voorsprong. Mirani was opnieuw het feestvarken, toen hij een hoekschop inkopte. De voorsprong werd opnieuw niet lang vastgehouden. Naci Ünüvar kon van dichtbij de 2 - 2 binnenwerken.

Twents gevaar bleef. Na een half uur voetballen was het Michal Sadilek die Lauwers tot een redding dwong. Uiteindelijk kwamen de Tukkers ook op voorsprong. Robin Pröpper kopte na 38 minuten uit een corner de bal via de onderkant van de lat het doel in. De voorsprong werd voor rust nog verder vergroot. Youri Regeer kapte twee man uit en schoot vanaf rand strafschopgebied de 4 - 2 binnen. Daarmee was de ellende voor FC Volendam nog niet voorbij. Direct na de aftrap verspeelde Mbuyamba de bal, waardoor Sem Steijn de 5 - 2 in kon schieten.

Twee Twentse goals

De tweede helft begon met een dubbele wissel aan Volendamse zijde. Calvin Twigt en Josh Flint betraden het veld in de plaats van Mbuyamba en Milan de Haan. In tegenstelling tot de eerste helft kon FC Volendam de poorten van de achterhoede nu een stuk beter gesloten houden. Darius Johnson kreeg na een kwartier voetballen in de tweede helft een optimale kans op de derde treffer van de Wijdbroeken, maar hij twijfelde te lang. Daardoor kon de thuisploeg alsnog de bal veroveren.

Nadat FC Volendam de poorten lang dicht kon houden achterin, viel uiteindelijk toch de zesde treffer van FC Twente. Sem Steijn kon een rebound het lege doel in koppen. Na 70 minuten voetballen stond het daardoor 6 - 2. Kort daarna mocht Steijn ook zijn hattrick maken. De middenvelder schoot een vrije trap de hoek in. Een bijzonder moment in de tweede helft was er wel voor Caner Demircioglu. De aanvaller van Jong FC Volendam mocht in de laatste vijf minuten zijn debuut maken in de hoofdmacht.

Go Ahead Eagles-thuis

Volgende week speelt FC Volendam het laatste duel van het seizoen. In eigen huis wacht het duel tegen Go Ahead Eagles. De aftrap is zondag om 14:30 uur in het Kras Stadion.

4' Damon Mirani 0 - 1
9' Ricky van Wolfswinkel 1 - 1
21' Damon Mirani 1 - 2
23' Naci Ünüvar 2 - 2
37' Robin Pröpper 3 - 2
40' Youri Regeer 4 - 2
43' Sem Steijn 5 - 2
70' Sem Steijn 6 - 2
73' Sem Steijn 7 - 2

FC Twente: Lars Unnerstall; Youri Regeer, Mees Hilgers, Robin Pröpper, Gijs Smal (80' Carel Eiting); Matthias Kjølø (66' Myron Boadu), Sem Steijn, Michael Sadilek (80' Younes Taha); Daan Rots (57' Mitchell van Bergen), Ricky van Wolfswinkel, Naci Ünüvar (57' Anass Salah-Eddine).

FC Volendam: Barry Lauwers; Brian Plat, Xavier Mbuyamba (46' Josh Flint), Benaissa Benamar, George Cox; Luke Le Roux, Milan de Haan (46' Calvin Twigt), Damon Mirani; Darius Johnson (86' Caner Demircioglu), Robert Mühren (73' Vivaldo Semedo), Achraf Douiri (66' Safouane Karim).

Tekst: Rick Sinnige
Foto's: Fred Rotgans