Prima competitiestart FC Volendam A1 door winst op Ajax A2 (1-3)

27 augustus 2010

Collectiviteit en strijd A1 doen Ajax opnieuw de das om

27/08 – Hoe vreemd en snel kan het gaan in de voetballerij? Vorige week dinsdag nog een wanvertoning in de laatste oefenwedstrijd tegen ADO Den Haag A1, terwijl de Stricker-boys zich tot dan toe ook in andere opzichten niet van hun beste kant hadden laten zien. Hoe mooi is het dan om te constateren dat, inmiddels 10 dagen verder, de grote ommekeer lijkt te zijn gekomen en de A1-selectie een ware metamorfose heeft ondergaan. De koppies staan weer goed en alle neuzen dezelfde kant op. Kennelijk zijn er incidenten nodig om vervolgens weer beter en sterker voor de dag te kunnen komen. De bekerwinst op Ajax A2 van vorige week zaterdag was daarvan het eerste concrete resultaat. Met deze competitiewinst is bevestigd dat FC Volendam A1 de goede weg is ingeslagen.

Voetballen tegen Ajax blijft iets bijzonders. Het levert altijd extra motivatie op. Dat was ook nu goed te merken. Voetballend beschikken de Amsterdammers doorgaans over meer kwaliteit, dus moet dat worden gecompenseerd met heel veel passie en strijd. De tegenstander weinig tijd en ruimte geven, want daarmee speel de Ajaxieden in de kaart Het betekent pijn lijden, maar het mooie is dat je daarvan ook weer sterker wordt.


 

In het 1e halfuur waren beide teams aan elkaar gewaagd. De beste kansen waren echter voor de oranjehemden. Eerst kon Kevin Tano, na goed doorzetten, doorbreken over de rechterflank. Jasper de Bie maakte even later de verkeerde keuze door niet voor te zetten, maar voor eigen succes te opteren. Zijn schot miste de juiste precisie. Na een corner van captain Roy Bussman nam Joris Dekker de afvallende bal ineens op de slof. Zijn inzet scheerde rakelings over de lat. Op de bank liet de trainer blijken tevreden te zijn over de uitvoering van zijn opdrachten. Er was goed naar hem geluisterd. Met name Berry Veerman en Joris Dekker volbrachten hun taak naar behoren en verstoorden de Ajax-opbouw van achteruit al in de beginfase. Het duurde tot de 23e minuut dat Ajax voor het eerst echt gevaarlijk werd. De doelpoging ging gelukkig voorlangs. Een paar minuten later leidde Berry Veerman door zijn balverlies voorin een snelle counter van de thuisploeg in. Keeper Ricardo Flierman was alert en voorkwam erger. Met nog een kwartier te gaan, was Ousama Akmum iets te gretig. Hij ging onder de bal door, zodat een Ajaxied alleen op onze keeper af kon gaan. Gelukkig schoot hij iets te gehaast en ging de bal naast. In de 30e minuut was het dan toch raak voor FC Volendam. Kevin Tano was de aangever en de goede loopactie van Roy Bussman. Roy wachtte eigenlijk te lang met schieten, maar was gelukkig toch succesvol, 0-1. De thuisclub deed er vervolgens een schepje bovenop. Met goed combinatiespel en veel beweging werd geprobeerd de stand weer gelijk te trekken. Vlak voor rust lukte hen dat ook. Men had daarbij echter wel onze hulp nodig. Doordat Ricardo Flierman verzuimde uit zijn doel te komen, was het voor de nr. 9 van Ajax niet moeilijk om voor 1-1 te zorgen. Dit was tevens de ruststand.

In de pauze zorgde trainer Stricker ervoor dat iedereen weer goed bij de les was. “Knallen” was het devies, anders red je het niet tegen Ajax. Het was niet tegen dovemansoren gezegd, want Volendam pakte de draad meteen weer goed op. Een prima vrije trap van Mitchell Janssen kon door de Ajax-keeper slechts met een uiterste krachtsinspanning uit de kruising worden geranseld. In de 55e minuut kwam Volendam opnieuw op voorsprong. Met een dieptepass van Eric Veerman werd Jasper de Bie in stelling gebracht. Jasper liet zijn tegenstanders zijn hielen zien en rondde bekwaam af, 1-2. Het was voor trainer Gery Vink van Ajax het sein om een tactische wijziging in zijn team aan te brengen. Van de daardoor ontstane extra ruimte profiteerde Volendam optimaal. Joris Dekker verzond de pass waaruit de prima opgekomen Mitchell Janssen op bekwame wijze de 1-3 liet aantekenen. Met nog een kwartier te gaan was er nog de ultieme kans op 1-4, maar jammer genoeg kon de voorzet van Berry Veerman door niemand doeltreffend worden beroerd. Ajax gaf zich niet zomaar gewonnen en voerde de druk op het doel van Volendam steeds meer op. De stembanden van trainer Stricker ondergingen een enorme aanslag. Voortdurend moest hij zich verbaal laten gelden om zijn mannen de juiste dingen te laten doen. Er was opnieuw een kans om Ajax de genadeklap toe te dienen, maar de door Eric Veerman in de kruising gemikte kopbal werd door de Ajax-goalie op voortreffelijke wijze gepareerd. Het laatste kwartier werd het billen knijpen voor de mensen op de bank. Het moest uit de tenen van de Volendammers komen om stand te houden. ‘Man of the second half’ was onbetwistbaar keeper Ricardo Flierman. Het was vooral aan hem te danken dat uiteindelijk toch de volle buit werd binnengesleept. Met een aantal wereldreddingen (na een bal in de kruising, een schot van 1 meter afstand met de handen en een andere met de voet) sleepte hij zijn team door de zinderende slotfase. Een prima competitiestart dus van de A1. Volgende week (aanvang 14.30 uur) komt Alphense Boys op bezoek in Volendam. We zullen dan zien of de goed ingezette lijn kan worden vastgehouden en een steviger basis kan worden gelegd voor de rest van het seizoen.

Gerard Veeken

Opstelling:
Ricardo Flierman, Juanito Wassenaar, Ousama Akmum, Sven Talsma, Mitchell Jansen (’92 Thierry van der Kooye), Roy Bussman`(’46 Quincy de Leuv), Kevin Tano (’84 Danilo Bisecco), Eric Veerman, Berry Veerrman, Joris Dekker (’74 Ralf Fenne), Jasper de Bie (’78 Syrano Morrison)



Laatste nieuws