Alemannia Aachen wint van FC Volendam (3-0)

08 juli 2011 /

FC Volendam sluit trainingsweek nuttig af

In het piepkleine Walheim, net onder Aachen, speelde FC Volendam op het veld van Hertha Walheim, de satellietclub van Alemannia, de laatste van de drie oefenwedstrijden van de trainingsweek in Zuid-Nederland. Na twee grote overwinningen op Tholen en LVC’01 werd het nu een 3-0 nederlaag, waar wel enige kanttekeningen bij te plaatsen zijn.

Voor de technische staf was het een goede zaak, dat de totale spelersgroep de strijd zou aangaan met een fysiek sterke tegenstander. Alemannia Aachen start komende zondag de competitie tegen Erzgebirge Aue. De club, die afgelopen seizoen in de tweede Bundesliga op de tiende plaats eindigde, had eerder al gespeeld tegen Dynamo Kiev, Mainz’05 en Borussia Mönchengladbach. De wedstrijd tegen FC Volendam werd ales een niemendalletje afgedaan. De ontvangst van de spelersgroep en staf sloot daar nauw bij aan. Van het Aachenbestuur was er niemand. De wedstrijd werd niet in het eigen splinternieuwe stadion gespeeld, omdat het CHIO alle faciliteiten rond het stadion had opgeëist.

Alemannia Aachen heeft een budget van 27 miljoen euro. Uit de TV-pot, die 420 miljoen euro groot is, krijgt de club dit jaar vier miljoen. Voor de eerste bekerwedstrijd, over drie weken, krijgt Aachen 280.000 euro startgeld. Erik Meijer, de technisch directeur van de club, mocht deze zomer tien nieuwe spelers halen voor zeven miljoen euro. Zo werden Boy Waterman en Bas Sibum uit Nederland gehaald. Tegen deze club speelde FC Volendam, zelf pas twee weken onderweg en leunend op pakweg vier miljoen euro.
De fysiek sterke Duitsers speelden een ijzersterke eerste helft. Dankzij een doorgekopte corner kwam de ploeg na twintig minuten op voorsprong. Kort voor de rust werd een correcte ingreep van gastspeler Rok Roj (Sloveense linksback) met een strafschop bestraft. Robbin Ruiter keerde de inzet, zodat de rust met 1-0 inging. Die stand had anders kunnen zijn als gescoord was uit een van de drie uitstekende mogelijkheden die Jack Tuijp en Michiel Kramer kregen.

In het eerste kwartier na rust speelde FC Volendam vooral op de helft van de thuisclub. Niets leek te wijzen op een grote nederlaag, ondanks het feit dat de vierde wedstrijd in acht dagen en de intensieve trainingen een flink beroep op de conditie van de spelers gedaan hadden. Middenvelder Stehle brak Volendams drang om te scoren, toen hij van ver buiten het strafschopgebied een schitterende boogbal losliet, die precies onder de lat achter Ruiter neerplofte. Uiteindelijk werd het in de 89e minuut ook nog 3-0, omdat Gerry Koning van mening was, dat het diagonale schot van rechts een prooi kon zijn voor de Volendamdoelman. Het schot krulde echter weg, waardoor zijn tegenstander uit de rug kon lopen en alsnog inschieten. Maar ook in de tweede helft had FC Volendam tot scoren kunnen komen. Zowel Michiel Kramer als Kees Tol kregen unieke kansen om de nul weg te werken, maar slaagden daar niet in.

Op de open dag, woensdag 13 juli om 19.00 uur, mag de ploeg aan de eigen supporters tegen het Poolse Cracovia Cracow laten zien, dat de ingeslagen weg naar succes zal leiden.