Arnold Mühren geeft jonge spelers tips op persdag

07 juli 2017

Misha Salden: “Supporters willen aanvallend en attractief voetbal”

Door Cor Westerveld

Voor de traditionele foto/persdag kon perschef Richard de Weijze vanmiddag vele schrijvers en fotografen welkom heten. Vicevoorzitter Henk Schoorl gaf een korte terugblik op het voorbije seizoen. Een seizoen, waarin NAC de wijdbroeken in de play-offs uitschakelde met een doelpunt uit een handsbal. Het lukte FC Volendam om door te dringen tot de kwartfinale van de KNVB beker, waarin het door eredivisionist Sparta op strafschoppen werd uitgeschakeld. “Jarenlang hadden we voor de KNVB-beker alleen maar uitwedstrijden en afgelopen seizoen lootten we telkens thuiswedstrijden”, aldus Schoorl.
Het afgelopen seizoen vonden meer mensen (92.113) de weg naar het Kras Stadion. FC Volendam kwam financieel op een plus uit van circa 50.000 euro. Het wil de begroting opkrikken van 4,8 miljoen 5 miljoen euro.

{foto1}

Beschuit met muisjes
Beschuit met muisjes waren er vanwege het feit dat Jack Tuijp net weer vader is geworden. Schoorl belichtte de prachtige carrière van Tuijp, die drie keer topscorer is geweest van de eerste divisie en van de vijftien seizoenen dat hij profvoetballer was, twaalf jaar het shirt van FC Volendam droeg. Met 161 doelpunten staat hij op de tweede plaats in het topscorersklassement aller tijden van Volendam, achter de legendarische Dick Tol ’de Knoest’ die 276 maal doel trof. Bovendien speelde Tuijp ook nog eens vijftig beker- en nacompetitiewedstrijden waarin hij vijftien keer scoorde. Henk Kras overhandigde Tuijp bloemen. Daar blijft het niet bij, want in het nieuwe seizoen wordt in de tweede thuiswedstrijd, tegen SC Cambuur Leeuwaren, op passende wijze afscheid genomen van cultheld Jack Tuijp, die zijn voetballoopbaan voortzet bij het naar de tweede divisie gepromoveerde De Dijk.

{foto2}

Dubbelfunctie
Misha Salden zette deze middag zijn handtekening onder het contract dat hem als hoofdtrainer aan FC Volendam bindt. Hij bekleedt nu een dubbelfunctie, want hij was en is ook technisch manager. Salden: “We gaan minimaal voor de play-offs en willen dat bereiken met attractief en aanvallend voetbal. Onze supporters zien liever dat we met 4-3 dan met 1-0 winnen.

Paradepaardje
Niet alleen dat waren positieve geluiden. De jeugdopleiding is een van de paradepaardjes van de profclub. In den lande is alom bekend dat jonge voetballers bij FC Volendam de grootste kans hebben om het eerste elftal te halen. Een club als Ajax winkelt geregeld bij FC Volendam. Thimo de Vries, Jaymilio Pinas en Ibrahima Camara zijn door de Amsterdamse club ’weggekaapt’ bij FC Volendam. Zelfs clubs uit Italië en Engeland plukken al vroeg de vruchten van jeugdopleiding Vicente Besuijen (16) werd onlangs ingelijfd door AS Roma en Nathangelo Markelo(18) is naar Everton vertrokken.
Afgelopen seizoen was FC Volendam in alle hoogste klassen met de jeugd vertegenwoordigd. Salden: “Een van onze landelijke teams is gedegradeerd, maar we gaan er alles aan doen om dat team weer terug te brengen naar het hoogste niveau. En de andere teams op dat niveau te houden”
Jong Volendam komt onder leiding van Berry Smit wederom uit in de derde divisie, waarin het vorig seizoen zeer succesvol debuteerde.

{foto3}

Vorig seizoen zijn vanuit de jeugd Joey Veerman, Marco Tol en Alex Plat doorgestroomd naar de selectie van het eerste elftal. Nu krijgen de uit de jeugd doorgekomen spelers Kyle Saffrie, Stan Veerman, Jari Vlak (broer van Gerry Vlak), Roy Tol, Darryl Baly en Gani Meholli de kans om te bewijzen dat ze in de loop van het seizoen die stap kunnen maken vanuit Jong Volendam. Ook de 19-jarige Esosa Oghogho (afkomstig van DEM) mag zich gaan bewijzen bij FC Volendam.

Quiz
De jonge spelers die werden voorgesteld mochten meedoen aan een quiz waarin hun parate kennis werd getest over een voetballer met een enorme staat van dienst en uitpuilende prijzenkast. Alleen Jari Vlak die kennelijk vaak met zijn bap Gerry spreekt, wist dat het Arnold Mühren was. Uit handen van de meest bescheiden oud-voetballer ontving Jari Vlak het onlangs verschenen boek dat gaat over de tijd dat Arnold Mühren samen met Frans Thijssen bij Ipswich Town speelde.
Arnold Mühren gaf de jonge spelers en ook alle andere spelers de nodige tips. “Geef niet de trainer of de voorzitter de schuld als je niet in het eerste komt. Investeer in jezelf en doe er alles aan om door te breken. Mocht je het niet halen, wees dan van jezelf overtuigd dat je er alles aan gedaan hebt om je doel te bereiken. Ik bezoek elke thuiswedstrijd. Ik zeg jullie: Waarom zouden we gewoon niet voor het kampioenschap gaan? Ik heb zelf in de botter op de dijk gestaan. Prachtig om dat een keer mee te maken.”

{foto4}

Spartanen - FC Volendam
Spits Tije ten Den (Helmond Sport) en de buitenspelers Luis Pedro (MVV) en Nick Doodeman (Jong AZ) uit Venhuizen zijn gehaald voor het eerste elftal.
Vrijdag 7 juli begint FC Volendam de oefencampagne tegen ACV Assen op het Unive Sportpark Assen. Aanvang 19.30 uur. Wie die verre reis niet wil maken kan zaterdag 8 juli terecht in het West-Friese Wognum, waar om 15.30 uur de aftrap is van De Spartanen-FC Volendam.

{foto5}Laatste nieuws