Buitenspel maakt het verschil in Venlo

04 augustus 2012 /

De laatste wedstrijd die FC Volendam in de voorbereiding op de nieuwe competitie speelde, was in Venlo tegen VVV. Met een 1-0 nederlaag werd de oefencampagne afgesloten. Het verschil werd gemaakt door de assistent-scheidsrechters. Waar VVV-Venlo het geluk had dat Yannick Wildschut in overduidelijke buitenspelsituatie mocht doorlopen en scoren, ondervond Jack Tuijp dat de regels ook goed toegepast konden worden. FC Volendam stond daardoor met lege handen.

{foto1}

In de eerste helft werd het publiek in De Koel niet echt verwend. VVV-Venlo speelde alsof de competitie al begonnen was en elk punt met behoudend voetbal binnengesleept moest worden, terwijl de Volendamploeg net dat stapje harder niet meer kon zetten, omdat het liet zien dat het toe was aan echte werk. Na reizen naar Vaals, Groningen, Helmond, Den Haag en Venlo was de spelersgroep verzadigd. FC Volendam mocht voor rust het spel maken. De thuisploeg ving FC Volendam ver voor het eigen strafschopgebied op om bij balbezit snel om te schakelen. Het speelveld werd heel klein, waar Volendam zich onvoldoende raad mee wist. Al snel kreeg Nwofor een ideale kans, maar kopte in riante positie naast. Het antwoord van Volendam liet niet lang op zich wachten. Van links bracht Robert Mühren Jack Mühren in stelling, maar de topscorer van het afgelopen seizoen heeft zijn scherpte nog niet hervonden, wat een gemiste kans betekende. Speldenprikken van VVV-Venlo werden door FC Volendam kundig onklaar gemaakt. Na precies een half uur leek Michiel Kramer succes te hebben. Ook hij zag echter tot opluchting van het thuispubliek de bal rakelings voorlangs gaan. Kort voor rust leek Brian Linssen te gaan scoren, maar op miraculeuze wijze werd dat voorkomen. Onmiddellijk volgde een messcherpe aanval van FC Volendam. Michiel Kramer werd weggestuurd, maar strandde op doelman Mäenpää. Terwijl scheidsrechter Bekebrede al met de fluit in de mond stond om de thee te gaan opzoeken, ontsnapte Volendam alsnog aan een onverdiende achterstand, toen een felle kopstoot van Guus Joppen op de lat spatte.

{foto4}

De tweede helft was amper begonnen, of de assistent-scheidsrechter aan de overkant toonde zich coulant voor VVV-Venlo. Leon Tol doorzag het gevaar van de VVV-aanval en stapte op tijd uit, waardoor Wildschut buitenspel zou staan. Niet echter voor de linesman. Hij vlagde niet, wat een onterechte goal opleverde. FC Volendam was aangeslagen. Er volgde een kwartier lang onherkenbaar voetbal van de geheel oranje geklede bezoekers. Een bal moest van de lijn gekopt worden en een aantal kleine kansen met kunst- en vliegwerk afgeslagen. Door het inbrengen van Ludcinio Marengo en Brandley Kuwas kantelde de wedstrijd. VVV-Venlo moest ver terug. FC Volendam nam het spel over en creëerde een aantal uitstekende mogelijkheden. Een doelpunt van Jack Tuijp werd afgekeurd, een schot van Jack Tuijp in de slotfase kwam van de binnenkant van de paal terug het veld in. Ludcinio Marengo zag een prachtige rush net afgestopt. Volendam leek heer en meester. Aan de andere kant was Sonny Stevens heel attent bij een van de schaarse uitbraken van de Limburgers. Pas in de laatste minuten liet VVV zien, dat het ook wat in de mars had. Al zal dit elftal met dit spelconcept een aantal moeilijke weken in de eredivisie tegemoet gaan.

{foto3}

Met de juiste motivatie van vooral de dragende spelers weet Hans de Koning, dat zijn ploeg mogelijkheden heeft een grote rol van betekenis te spelen in de komende competitie. In de tweede helft lieten de “bankzitters” zien, dat zij de trainer voor een puzzel kunnen plaatsen. De ingebrachte wisselspelers zorgden voor veel beleving, waar het publiek graag voor naar het stadion komt.

Op zondag 12 augustus staat de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen op het programma. Om 14:30 uur wordt er in het KRAS Stadion afgetrapt tegen SportclubCambuur.