Chelsea-talent Xavier Mbuyamba kiest voor plan van FC Volendam

01 september 2022

De 20-jarige jeugdinternational Xavier Mbuyamba voetbalt de komende drie seizoenen in het Volendamse oranje. De verdediger uit Maastricht, die via MVV en FC Barcelona bij Chelsea belandde, gelooft in het plan dat FC Volendam hem schetst om in deze fase van zijn carrière te kiezen voor het ontwikkelplatform van Het Nieuwe Oranje. FC Volendam neemt de atletische verdediger vlak voor het verstrijken van de transferdeadline over van Chelsea. Het contract tot de zomer van 2025 bevat de optie voor een extra seizoen.

Xavier Mbuyamba, zoon van een Congolese vader en Nederlandse moeder, debuteerde op zestienjarige leeftijd namens MVV in het profvoetbal. Zijn eerste profminuten maakte hij toevalligerwijs in het Kras Stadion, toen hij op 9 november 2018 als invaller binnen de lijnen verscheen en zijn meerdere moest erkennen in FC Volendam: 3 – 2. Na elf duels bij MVV stonden grote clubs voor Mbuyamba in de rij. Nadat Chelsea vanwege een transferverbod moest afhaken, koos de Limburger in 2019 voor FC Barcelona, waar hij onderdeel werd van het hoogste jeugdteam en geregeld meetrainde met de hoofdmacht.

Na het aflopen van het transferverbod waagde Chelsea in 2020 succesvol een nieuwe poging en haalde toenmalig manager Frank Lampard Mbuyamba alsnog naar Londen. Een maandenlange blessure vrijwel direct na aankomst in Londen stond een doorbraak echter in de weg. Eenmaal hersteld liet de rechtsbenige achterhoedespeler in de laatste fase van het seizoen 2020/2021 en het afgelopen seizoen 2021/2022 zijn waarde zien voor Chelsea onder-23. Omdat een doorbraak in de hoofdmacht nog op zich liet wachten zag FC Volendam kans Mbuyamba te overtuigen van het Volendamse ontwikkelplan.

'Bijzonder veel vertrouwen'

“Na drie seizoenen weg te zijn geweest ben ik blij om bij FC Volendam weer terug te keren op de Nederlandse velden”, stelt Mbuyamba. “Ik heb in de laatste jaren veel mooie dingen meegemaakt en heb me goed ontwikkeld. Nu ben ik twintig jaar en vind ik dat ik klaar ben voor eerste elftal voetbal. FC Volendam biedt me een platform waar ik mezelf kan bewijzen in de Eredivisie en mezelf verder kan ontwikkelen. Tijdens de gesprekken met de club voelde ik dat ze bijzonder veel vertrouwen in me hebben en dat was één van de redenen dat ik de keuze heb gemaakt om hier naartoe te komen. Ik heb zin om aan deze nieuwe uitdaging te beginnen en er iets moois van te maken.”

Technisch directeur Jasper van Leeuwen is verheugd met het vastleggen van de veelbelovende verdediger: “Xavier is zowel letterlijk als figuurlijk een groot talent, zijn profiel is behoorlijk zeldzaam op de markt en zeker in Nederland. Wij waren direct na zijn doorbraak bij MVV al erg gecharmeerd, en daarna heeft hij met FC Barcelona en Chelsea natuurlijk twee prachtige leerscholen kunnen doorlopen. Xavier heeft ook zware tegenslag gekend met zijn blessure, maar daar heeft hij zich goed doorheen geknokt en hij is er sterker uitgekomen. Deze zomer was het wel overduidelijk dat Xavier toe is aan eerste elftal voetbal, en dan kunnen we als Volendam zijnde nu een prachtig podium bieden in de Eredivisie. We hebben daar goede gesprekken over gehad en zijn blij dat het uiteindelijk gelukt is. Dank daarvoor ook aan Chelsea voor het vertrouwen.”

'Geweldig atletisch potentieel'

Van Leeuwen licht toe wat voor type Mbuyamba is. “Het eerste wat opvalt aan Xavier is natuurlijk zijn lengte en imposante fysiek. Hij heeft een geweldig atletisch potentieel, is sterk in de duels en heerst in de lucht. Daarbij is hij ook een voetballende verdediger; met een bepaalde rust zoekt hij waar mogelijk de voetballende oplossing. Uiteraard zal hij zich ook moeten aanpassen aan de weerstand en intensiteit van de Eredivisie, dat kost tijd en fouten maken hoort erbij, zeker op zijn leeftijd. Maar wij hebben alle vertrouwen in de groeicurve van Xavier en verwachten dat hij hier echt tot bloei kan komen.”Laatste nieuws