Darius Johnson: ‘Volendam voelt nu als thuis’

05 april 2020

Door heel Europa liggen momenteel veel voetbalcompetities stil vanwege het coronavirus. Dat is in Engeland dan ook niet anders. Darius Johnson (20) bevindt zich momenteel op voor hem bekend terrein. Hij verblijft in Londen, de plek waar hij zich als voetballer in de kijker speelde. De buitenspeler vertelt over zijn bezigheden in de voetballoze periode, blikt terug op de gespeelde wedstrijden en kijkt voorzichtig vooruit naar de toekomst.

Met zijn teamgenoten onderhoudt hij, ondanks de afstand, goed contact. “Met Noah Fadiga, Leon Maloney en Samir Ben Sallam praat ik dagelijks. Verder sturen we dagelijks in onze groepsapp de video’s van onze workout”, geeft hij aan. De buitenspeler weet wat hij aan z’n teamgenoten heeft. “Leon en ik zijn nog niet bekend met de taal”, lacht hij. “Dus dan is het fijn dat de andere jongens ons ermee helpen als we iets niet begrijpen.”

Aan de hand van de schema’s die hij dagelijks krijgt toegestuurd van de specialisten van FC Volendam blijft Johnson fit. Hij is blij om actief te kunnen zijn, maar kijkt reikhalzend uit naar de periode dat de bal weer rolt. “Het liefste sta ik gewoon op het veld met de jongens. Ik mis het voetbal. Individueel kan ik blijven trainen zodat ik fit blijf, maar je mist ontzettend dat je op het veld staat. Soms maak ik wel wat uurtjes slaap extra, maar ik doe wat mijn lichaam zegt.”

Hardlopen door Londen

In Engeland zijn de regels wat strikter dan in Nederland. “We moeten zoveel als mogelijk thuis blijven. Maar als ik naar buiten ga, doe ik dat op een verantwoorde manier en in m’n eentje. Ik train vaak in m’n tuin en ga 's avonds nog een rondje hardlopen door West of Central Londen om mijn conditie op peil te houden. Ik voel me goed.”

Johnson is bezig aan zijn eerste seizoen aan de Dijk. De technische straatvoetballer verruilde wereldstad Londen voor het rustige Volendam. Na wat opstartproblemen is de Engelsman helemaal gewend in Nederland. “Toen ik net bij Volendam kwam, had ik het in het begin wel even moeilijk. Iedereen bij de club heeft me goed opgevangen. Dat heeft mij erg geholpen. Nu ben ik gesetteld en voel ik mij thuis. Ook de supporters in het stadion helpen daarbij. Die brengen veel sfeer. Daar geniet ik van.”

'Goed opgevangen'

De club gaat voorzichtig om met de talentvolle buitenspeler. Veertien keer maakte Johnson zijn opwachting in de hoofdmacht en maakte tegen FC Dordrecht (1-1) zijn eerste goal. Hij maakt vooral zijn minuten bij Jong FC Volendam en laat daar geregeld zijn voeten spreken. Met twee goals en vijf assists is hij een van de smaakmakers in de Tweede Divisie. Johnson is blij met zijn speeltijd in de beloftenploeg. “Ik heb het gevoel dat ik me goed ontwikkel. Ik kreeg veel speeltijd bij Jong en dat heeft zeker geholpen. We kijken onze eigen beelden terug, daaraan kunnen we zien op welk gebied we kunnen verbeteren. Dus daar ben ik in mijn vrije tijd ook mee bezig.”

Met de prestaties van de hoofdmacht is hij tevreden. “We hebben een goede positie op de ranglijst waar we veel vertrouwen uit kunnen halen. Daarnaast is ons veldspel goed. We krijgen het elke dag beter in de vingers.” Hij hoopt daarom snel weer op het veld te staan. “De gezondheid staat op één. Als we weer zouden kunnen voetballen, moeten we dat zeker niet nalaten. Als het echt niet gaat, dan natuurlijk niet. Ik kan in elk geval niet wachten.”

Tekst: Maarten Schuijl
Foto's: Pro Shots, Fred Rotgans, Sonny Sier

Foto's (2)

Klik op onderstaande afbeelding



Laatste nieuws