Tik op de neus in Doetinchem

De Graafschap - FC Volendam (2 - 1)

09 februari 2018 / Jupiler League

Zowel voor  De Graafschap als voor FC Volendam stond er veel meer op het spel dan alleen maar een wedstrijd in de middenmoot van de Jupiler League. Gesterkt door de 7-0 overwinning op Jong Utrecht en behoorlijk versterkt door de komst van Tarik Tissoudali en Frank Olijve weten de Doetinchemmers dat de top vijf zelfs binnen bereik kan komen. FC Volendam is na de winterstop aan een indrukwekkende serie bezig, die kansen biedt op een mooi slot van de derde periode, die weliswaar nog maar op een derde is. Voor beide teams waren de drie punten in deze wedstrijd dan ook van levensbelang.  Gesteund door een bus vol Volendamsupporters wilde de missie echter niet lukken. Met 2-1 trok FC Volendam aan het kortste eind.

In de eerste tien minuten  leek De Graafschap toch meer ontzag voor FC Volendam te hebben dan verwacht mocht worden. Spelend naar de eigen harde kern had FC Volendam weinig moeite de verwachte stormloop het hoofd te bieden. Maar toen kwam de beer los. Met een schitterende schuiver net voorlangs dachten de Superboeren de score te openen.  FC Volendam ontsnapte en begreep de les. Al gauw mocht Joey Veerman een vrije trap nemen, die maar net over het doel zeilde. Even later werd Enzo Stroo in stelling gebracht na een uitstekende run van Rodney Antwi. Maar de keeper plukte de bal van zijn schoen. De Graafschap zag wat FC Volendam van plan was, greep de macht weer en had vooral over rechts steeds weer de ruimte om vlijmscherpe aanvallen op te zetten. FC Volendam ontsnapte opnieuw toen een identieke bal voorlangs schoot. De Graafschap probeerde het ook van afstand, maar ofwel het was naast of Hobie Verhulst stond in de weg. FC Volendam liet na een krap half uur niet de scherpte in de opbouw zien, waardoor het middenveld eenvoudig voor de thuisclub was. Toch kwam daaruit weinig gevaar. Dat was pas in de slotminuut voor rust. Een ongelukkige bal; van Daan Klinkenberg tegen de eigen lat spatte voor de voeten van Mark Diemers die zo kort voor doel weinig moeite had te scoren. Met de 1-0 ruststand kreeg De Graafschap een beloning voor de veldmeerderheid die het overwegend gehad had. De boodschap die de Volendamtrainer in de rust ongetwijfeld aan de spelersgroep zou geven, was niet zozeer de lange bal te hanteren maar veel meer met het eigen balbezit te doen.  

De tweede helft begon niet verkeerd. Al snel werd Enzo Stroo kansrijk voor Bednarek gezet, maar de keeper zag het gevaar en keerde het venijnige schot uitstekend. De Graafschap liet het antwoord niet lang wachten. Een scherpe voorzet van rechts kwam bij de tweede paal neer , waar de kopkans bijna uniek was, maar het ingrijpen van Hobie Verhulst ook. Toch was het De Graafschap dat na precies een kwartier een goede aanval doeltreffend afrondde. Aan de zijkant werkte Serrarens zich vrij, gaf uitstekend voor op de vrijstaande Diemers, die beheerst 2-0 maakte. De Graafschap  speelde daarna bevrijd. FC Volendam kreeg vrijwel geen aanval meer opgebouwd. De individuele acties in de kleine ruimte waren bijna op voorhand kansloos. De spitsen werden amper meer bereikt.  Een kwartier voor tijd gokte Misha Salden op meer stootkracht door Ties Evers te vervangen door  Teije ten Den. Ook Luis Pedro werd ingebracht voor Nick Doodeman. Dat leek goed uit te pakken. FC Volendam schiep zich een aantal goede mogelijkheden. De Graafschap leek genoegen te nemen met de comfortabele voorsprong, waardoor FC Volendam meer op de helft van de thuisclub kon spelen. De mooiste kans om dichterbij te komen kreeg Enzo Stroo. Voor een leeg doel miste hij echter. Toch kreeg FC Volendam in de laatste fase volop gelegenheid dichtbij het vijandelijke doel te komen, maar de eindpass was steeds net niet scherp genoeg, zodat De Graafschap zich makkelijk staande kon houden.  In de slotminuut kwam er toch nog de verdiende eretreffer van Joey Veerman. Telaat om de meer dan verdiende gelijkmaker alsnog binnen te schieten. Een tik op de neus was toch het eindresultaat.

Opstelling FC Volendam: Hobie Verhulst, Ties Evers (75. Teije ten Den), Erik Schouten (60. Henny Schilder), Daan Klinkenberg, Gijs Smal, Joey Veerman, Nick Doodeman (80. Luis Pedro), Gerry Vlak, Enzo Stroo, Kevin Visser, Rodney Antwi

 Laatste nieuws