Debutant Van Oevelen: ‘Een droom die na vijftien jaar uitkomt’

19 mei 2024

De één sprak na afloop met een glimlach de aanwezige pers te woord, de ander vocht tegen zijn tranen na zijn laatste duel voor FC Volendam. Het was een emotionele dag voor doelmannen Kayne van Oevelen en Mio Backhaus. Beide keepers losten elkaar in de laatste minuut van het thuisduel tegen Go Ahead Eagles af en gunnen elkaar alles. “Mio gunde het me en was trots op mijn debuut”, glunderde debutant Van Oevelen.

“Wat ik deed bij de opkomst? Ik kon alleen maar naar links kijken. Dat de supporters je toezingen is iets waar ik over heb gefantaseerd en nu is het echt. Ik heb vijftien jaar over mijn debuut gedroomd. Vanochtend stuurde mijn vader nog een video met hoe trots hij op me is en wenste me succes. Het was een mooie dag.”

In de laatste minuut werd collega-doelman Backhaus zijn laatste minuten in de Volendamse tempel gegund. “Een emotioneel moment voor mij. Ik ben dankbaar dat de trainers mij deze minuten gunden. Net zoals ik het gunde dat Barry Lauwers en Kayne de afgelopen wedstrijd keepte. Natuurlijk had ik ook willen keepen, maar zij verdienen het ook.”

'FC Volendam-supporter erbij'

Backhaus bewaart een plekje in zijn hart voor FC Volendam. “De club heeft er een supporter bij. Het was een groot avontuur. Iedereen hier heeft me geholpen om te groeien, als speler en als persoon. Ik heb meegemaakt hoe het is om prof te zijn. Ik heb goede en slechte wedstrijden gespeeld, heb leren omgaan met de druk en ben op alle vlakken een betere keeper en een volwassener persoon geworden. Ik ben de club en de mensen dankbaar voor het vertrouwen. Het is niet gelukt ons te handhaven, daar ben ik verdrietig over, maar we hebben er wel alles aan gedaan.”

Van Oevelen kijkt terug op een goed debuut. “Na de twee reddingen in het begin zat ik er lekker in. Dan krijg je een gevoel van ‘kom maar op met die ballen’. Ik pakte 1-op-1’s en voorzetten. Over mijn uittrappen was ik minder tevreden. Ik ben een kritisch persoon en ga zo snel mogelijk beelden kijken. Wel had ik liever gezien dat het seizoen er niet op zat. Ik wil graag door. Volgende week spelen we met Jong de bekerfinale tegen Feyenoord. Dan kan ik afsluiten met een prijs. Dat zou een geweldig afscheid zijn. Bovenal wil ik de trainers, Mio en Barry bedanken voor dit mooie seizoen. We waren echt een drie-eenheid.”

Oranje haardracht

Nog een opvallend detail was de haardracht van Backhaus. De Duitse Japanner had zijn haar oranje gespoten. "Dat was een weddenschap met Ibrahim El Kadiri. We zouden bij handhaving in de laatste wedstrijd allebei ons haar oranje spuiten. Ik dacht: ik doe het alsnog. Zoals ik al zei: FC Volendam heeft een speciaal plekje in mijn hart."Laatste nieuws