Derry John Murkin vertrekt naar Schalke 04

30 augustus 2023

Derry John Murkin maakt per direct de overstap van FC Volendam naar Schalke 04. De 24-jarige zelfopgeleide linksback laat het Volendamse daarmee na acht jaar achter zich. Het contract van de in Colchester geboren Murkin bij het Nieuwe Oranje liep nog door tot de zomer van 2024.

Murkin is de laatste jaren uitgegroeid tot een onomstreden basiskracht van FC Volendam. Waar hij de jeugdopleiding nog verliet als linksbuiten, is hij de afgelopen jaren onder de vleugels van Wim Jonk omgeturnd tot een zeer aanvallend ingestelde vleugelverdediger die de volledige linkerflank weet te bestrijken. De linkspoot maakte in 2016 de overstap van de jeugd van Fortuna Wormerveer naar FC Volendam. Op 19 april 2019 maakte Murkin zijn debuut in de hoofdmacht van de Wijdbroeken, in het thuisduel tegen NEC (2 – 3). Na het vertrek van Gijs Smal naar FC Twente nam Murkin het stokje op linksback over, met veel succes. In totaal kwam de snelste speler van de Eredivisie in 2022-2023 tot 97 duels in het eerste elftal van FC Volendam, waarin hij negen keer scoorde en 23 assists afleverde.

‘Bedanken voor afgelopen jaren’

“Ik wil iedereen die met FC Volendam te maken heeft bedanken voor alles de afgelopen jaren”, stelt Murkin. “Zonder de trainers, teamgenoten, werknemers en natuurlijk de supporters was het nooit gelukt om zo’n mooie stap te maken. Ik blijf jullie volgen!”

Technisch directeur Jasper van Leeuwen houdt gemengde gevoelens over aan de overgang van Murkin. “Dit afscheid van Derry is er echt één van mixed feelings. Na de omscholing tot linksback schoot hij als een komeet omhoog, maar hij heeft ook zware tegenslag gekend door een langere blessure. Derry knokte zich op de voor hem kenmerkende wijze terug, kon nog net het staartje van het promotieseizoen meepakken en ook in het afgelopen Eredivisiejaar liet hij een duidelijke ontwikkeling zien. We gaan Derry zeker missen, want hij is een onmiskenbare sterkhouder waar we altijd op konden bouwen. Maar de andere kant van de voetbalmedaille zien we ook: Derry krijgt nu een mooie kans om zijn kwaliteiten te tonen in een andere voetbalcultuur, bij een echte traditieclub en in een fantastisch stadion.”

‘Bron van inspiratie’

Van Leeuwen ziet Murkin als een voorbeeld voor de jeugd. “Hoe moeilijk dit in sportief opzicht ook is voor ons, we gunnen Derry deze kans. Hij heeft hier keihard voor gewerkt, heeft optimaal kunnen profiteren van de ontwikkelingsomgeving en zijn verhaal is een bron van inspiratie voor vele jeugdspelers met hun eigen voetbaldromen en ambities. Wij wensen Derry heel veel succes in Duitsland en we zullen zijn carrière met grote interesse volgen.”  

Tekst & foto’s: FC Volendam


Laatste nieuws