Doelman Stevens voorkomt erger tegen Go Ahead Eagles

23 mei 2013 /

Door Cor Westerveld

Vol vertrouwen begon FC Volendam aan de wedstrijd in een uitverkochte Adelarshorst. De ’kampioenswedstrijd’ van twee weken geleden was volgens Hans de Koning niet te vergelijken met die vanavond gespeeld zou worden “Go Ahead Eagles kon vorige keer vrijuit spelen. Nu ligt de druk ook bij Go Ahead Eagles”, aldus coach Hans de Koning, die blij was weer over de geroutineerde Paul de Lange te kunnen beschikken.

Of De Koning dat na afloop ook nog was, valt te betwijfelen. Nadat De Lange al eerder in de wedstrijd zijn traditionele gele kaart had ontvangen, kreeg hij er in de 78e minuut nog een voorgehouden en kon de kleedkamer opzoeken. De thuisclub profiteerde dankbaar van het vertrek van De Lange en voerde de 2-0 voorsprong op naar 3-0. Dat werd ook de eindstand.

Met een 3-0 nederlaag mocht FC Volendam niet eens mopperen. Het was aan doelman Sonny Stevens te danken dat Volendam niet een grotere draai om zijn oren kreeg in Deventer. Op de overwinning van de thuisclub viel niets af te dingen. Vanaf het beginsignaal was Go Ahead Eagles de betere ploeg.

Voorzichtig
FC Volendam begon heel voorzichtig aan de wedstrijd. In aanvallend opzicht liet het in de eerste helft niet al te veel zien. Kramer schoot van dertig meter afstand de bal hoog over het doel van Marsman. Fafiani zorgde nog voor het enige gevaar. Hij schoot de bal strak voor, maar er was geen medespeler in de buurt om Marsman te verrassen. Volendam bleef de hele eerste helft in een veel te laag tempo spelen. In de 8e minuut kwam de thuisclub wel erg gemakkelijk op voorsprong. Voordat rechtervleugelverdediger Gerry Koning door had wat er gebeurde, keek hij Xander Houtkoop al in de rug. Houtkoop had vervolgens geen moeite om doelman Stevens het nakijken te geven, 1-0.

Een vrije trap van Promes werd daarna vakkundig tot hoekshop verwerkt dor Stevens. Na een kleine twintig minuten kroop Volendam pas uit zijn schulp, maar het was toch Go Ahead Eagles dat voor het meeste gevaar bleef zorgen. Sonny Stevens behoedde zijn ploeg in de eerste helft voor een grotere achterstand door reddend op te treden op schoten van respectievelijk Houtkoop en Jarchinio Antonia.

{foto3}

Vuisten
Direct na de hervatting was het opnieuw Stevens die een tweede treffer voorkwam door een schot van Marnix Kolder op de vuisten te nemen. Volendam toonde iets meer aanvallende impulsen in de tweede helft, maar echte kansen kreeg het niet. De aanvallers van de productiefste ploeg van de eerste divisie wisten zich zelfs geen enkele kans te creëren. Go Ahead Eagles toonde zich slagvaardiger.
In de 70e minuut bood Deniz Türüc met een voorzet vanaf links Antonia een niet te missen kans. De 2-0 deed de Adelaarshorst op zijn grondvesten trillen. Kuwas, die leuke acties had laten zien, maar niet tot rendement kwam, werd vervangen door Robert Mühren. Volendam zou bij een tegentreffer nog volop in de race blijven. De wedstrijd werd allengs grimmiger en Paul de Lange, die al eerder zijn traditionele geel had gekregen, kon na zijn tweede overtreding die niet door de beugel kon, met rood vertrekken.

{foto4}

Hoop
Jack Tuyp, die ook geen potten wist te breken, werd vervangen door Leon Tol. Dit in de hoop om de thuisclub van meer treffers af te houden. Maar Marnix Kolder – hij weer - zorgde in de 81e minuut voor 3-0. Volendam mocht in de slotfase nog twee hoekschoppen nemen, maar slaagde er niet in om een tegentreffer te produceren. Het staat zondag voor een bijna onmogelijke opgave om de 3-0 achterstand thuis weg te werken. Misschien kan het hoop putten uit de competitiewedstrijd toen het een 1-3 achterstand wist om te buigen tot een 4-3 overwinning. Dat was in een wedstrijd waarin FC Volendam wel zijn tanden liet zien. Een snelle treffer kan met de steun van de twaalfde man misschien nog voor een sensationele en wonderlijke ontknoping gaan zorgen.