Doelpuntenfestijn bij FC Volendam - Telstar (VIDEO)

10 februari 2013 /

Volendam overvleugelt Telstar met hattricks van Mühren en Tuyp

Door Cor Westerveld

“Wij waren van tevoren al blij dat Kramer niet mee zou doen. We hebben een lesje gekregen in effectiviteit”, aldus Telstar-trainer Marcel Keizer na afloop van de door FC Volendam met 6-2 gewonnen Noord-Hollandse derby. Een officieuze en een officiële hattrick van respectievelijk de in blakende vorm verkerende Robert Mühren en Jack Tuyp waren voldoende om Telstar flink de das om te doen. Na een 2-1 ruststand stond na het laatste fluitsignaal een 6-2 eindstand op het scorebord voor de wijdbroeken. FC Volendam rukte door de winst op naar de vierde plaats en staat (ook geflatteerd) eerste in de stand om de derde periode.

De wedstrijd zelf gaf meteen een aanvallende thuisclub te zien. Mühren had na voorbereidend werk van Marengo en Tuyp met een schot van afstand eerst nog even een handenwarmertje voor doelman Varkevisser. Tussendoor moest Henny Schulder aan de andere kant de bal over de achterlijn koppen koppen om Rhys Murphy niet in scoringspositie te brengen, maar daarna was het aan de andere kant in de 19e minuut raak. Jack Tuyp gaf een steekpass op Mühren, die vreselijk hard uithaalde en Varkevisser kansloos liet, 1-0. Na balverlies van Telstar op het middenveld zette FC Volendam aan voor een tweede prima aanval. Levi Schwiebbe veroverde de bal en stuurde Tuyp weg op rechts en diens voorzet werd uitstekend bij de verste paal ingekopt door Mühren, 2-0 Dat was in de 23e minuut. Niet kordaat ingrijpen van Henny Schilder waarbij hij en De Lange elkaar nog in de weg liepen ook, stelde Diangi Matusiwa in staat om voor Telstar in de 34e minuut de aansluitende treffer te maken, 2-1. In het laatste kwartier van de eerste helft kwam Telstar wat meer uit omdat FC Volendam wat gas had terug genomen.

Vernietigend
Na de hervattingwas het in de 60e minuut wederom Mühren die vernietigend uithaalde na een prima voorzet van Marengo, 3-1. Telstar verzuimde hierna opnieuw aan te sluiten doordat Isoufi faalde oog in oog met invaller doelman Pisoor . Sonny Stevens die in de eerste helft al opgelapt moest worden door verzorger André van Dooyeweerd liet zich in de loop van de tweede helft vervangen vanwege rugklachten door Pistoor, die net als Stevens foutloos werk verrichtte. Topscorer Jack Tuyp was heel dicht bij zijn 17e seizoentreffer na het vervolg van een goed genomen vrije trap van Mühren, maar doelman Varkevisser stond hem nog even in de weg. Vrij kort daarna liet Tuyp de toeschouwers opveren door de bal met een prachtige lob over Varkevisser in het net te laten verdwijnen, 4-1. Met nog een kwartier te gaan was het leed nog niet geleden voor Telstar. Met een scherpe voorzet verraste Fafiani bijna Varkevisser, maar in de 78e minuut was het Tuyp die een voorzet van Ludcinio Marengo afrondde en zijn ploeg naar een 5-1 voorsprong tilde. Telstar mocht nog even wat terugdoen in de 82e minuut door Johan Kulhan, 5-2. Kulhan mocht niet veel later met twee keer geel vertrekken van de uitstekend leidende arbiter Jochem Kamphuis.
In de 83e minuut was het Nick Coster die Marengo voor de zoveelste keer aan het werk zette. De ijverige linksbuiten speelde zich los van zijn bewaker en met zijn voorzet voltooide Jack Tuyp zijn loepzuivere hattrick, 6-2.

{foto3}

Slordig
Trainer Keizer zag in FC Volendam al een kampioenskandidaat en merkte op dat Hans de Koning het nog moeilijk zou krijgen om tegen Den Bosch een opstelling te maken als Kramer weer speelgerechtigd is. De ruim drieduizend toeschouwers zagen een superieur FC Volendam. Volgens Keizer was zijn ploeg in de eerste helft slordig vergeleken bij de wedstrijden in de afgelopen weken. ”Door een goede goal kwamen we terug tot 2-1, maar door een moment van onachtzaamheid kwamen we met 3-1 achter. We gingen daarna met twee man op het doel van FC Volendam af, maar speelden dat knullig uit (Invaller Shabir Isoufi schoot de bal met alleen Pistoor voor zich naast het doel, cw.). FC Volendam heeft geweldige afmakers en miste nog Kramer”, complimenteerde Keizer zijn collega Hans de Koning.

{foto4}

Druk zetten
De Koning bedankte Keizer voor de druk die hij opgelegd kreeg bij het maken van de opstelling voor de volgende wedstrijd als Kramer weer mag spelen. “We hebben iets anders gespeeld als afgelopen maandag tegen MVV, toen De Lange tussen twee centrale verdedigers opereerde. We hebben nu één op één gespeeld achterin om snel druk te kunnen zetten voorin.Ik ben trots om trainer te zijn van deze ploeg. Bij de 3-1 voorsprong hadden we mazzel dat Telstar niet terugkwam tot 3-2. Vanaf de vleugels zorgden wij voor ontiegelijk veel dreiging”, gaf De Koning indirect een groot compliment aan de beide vleugelaanvallers Brandley Kuwas en de uitermate sterk spelende Ludcinio Marengo. Het wordt volgende week puzzelen om weer een opstelling te maken”, merkte De Koning op. Hij dankte niet alleen zijn ploeg, maar ook de mensen die s’ morgens om acht uur al present waren om het veld speelklaar te maken.
In de slotfase mocht Damien Menzo, die oom mag zeggen tegen Stanley Menzo, zijn debuut maken. In zijn enthousiasme had hij meer oog voor de tegenstander dan voor de bal en dat kwam hem op de helft van de tegenpartij al na enkele minuten op een rode kaart te staan. De Koning: “Ik zei toen hij het veld in ging, geniet ervan. In zijn jeugdige overmoed pakte hij die rode kaart. Hij zal zijn debuut niet snel vergeten.”