Zure nederlaag in Rotterdam

28 maart 2014 /

Eigen goal velt FC Volendam

In Rotterdam hadden zij zich echt verheugd op de wedstrijd tegen FC Volendam. Niet alleen de Jupiler play-offs stonden op het spel, ook het topscorerschap was een hot item. Robert Mühren 23, Lars Veldwijk 21. Volendam had dat begrepen en schoot uit de startblokken. Binnen een minuut kreeg het twee corners, die niets opleverden. De eerste de beste tegenaanval was het wel raak aan de andere kant. De Belgische scheidsrechter Visser kreeg van zijn assistent het sein dat Kevin Wattamaleo een overtreding had gemaakt. De zeer lichte overtreding, hij stond op zijn hak zo leek het, was voor Veldwijk geen reden om niet te scoren. Deze vroege 1-0 haalde Volendam niet uit zijn goede doen. Er ontwikkelde zich een snelle, bijzonder felle wedstrijd. Excelsior gokte bij alle aanvallen op de diepte van ex-Volendamspeler Lars Veldwijk, terwijl FC Volendam de aanvallen veel behoedzamer opbouwde. Een van de kansen was voor Gerry Koning, die zijn schot gekeerd zag door de keeper. Excelsior was buitengewoon fel in de duels. Het speelde zoveel mogelijk een-keer-raken. De Belgische scheidsrechter had er zijn handen vol aan. Een nieuwe overtreding in het Volendamstrafschopgebied werd weggewuifd, maar voor het overige kon FC Volendam zich niet veel permitteren. Veel kansen kreeg Excelsior niet, maar ook FC Volendam breide de aanvallen te lang door om gevaarlijk te worden. In de 24e minuut liet Gerry Koning zich vervangen door Raoul Esseboom, na een ongelukkige val op zijn schouder na een uitstekende vrije trap van Brandley Kuwas, waaruit slechts een corner kwam. De mooiste kans kreeg FC Volendam kort voor de rust, toen Robert Mühren alleen mocht doorgaan uit buitenspelpositie. Door miscommunicatie met Tom Overtoom werd deze ideale kans op de gelijkmaker eenvoudig verprutst. De rust werd bereikt met de kleine achterstand, wat FC Volendam in de tweede helft zicht op beter mocht geven.

Gesloopte verdediging
Maar de hoop daar op was snel vervlogen. In de 50e minuut blesseerde Henny Schilder zich ernstig, moest per brancard afgevoerd worden, om vervangen te worden door Leon Tol. Daarbij opgeteld de gele kaart die Nick Coster opliep, kon gesteld worden dat FC Volendam achterin aan een rampscenario bezig was. Na een dubieus gegeven vrije trap ontsnapte FC Volendam aan de tweede goal, toen Veldwijk miste. FC Volendam moest alles zeilen bijzetten. Het geloof in een punt

was bepaald niet weg. FC Volendam speelde met meer druk, wat Excelsior aan de andere kant volop ruimte gaf voor messcherpe counters. FC Volendam hield stand en meer nog. In de 80e minuut werd een afgeslagen corner door Tom Overtoom opgepikt. Uiteindelijk belandde de bal voor de voeten van Robert Mühren, die beheerst en inmiddels ook verdiend voor 1-1 zorgde. Bijna was het 1-2 toen Soufiane Laghmouchi de bal in een leeg doel kon schuiven, maar die kans geblokt zag. Aan de overkant leverde een vrije trap bijna een goal voor Excelsior op. Het golfde op en neer met een onvoorspelbaar einde. Een dramatisch slot kostte FC Volendam de punten. Een diepe aanval belandde na een kluts voor de voeten van Raoul Esseboom die de bal in het eigen doel zag verdwijnen in blessuretijd.

Opstelling FC Volendam: Theo Timmermans, Gerry Koning (24. Raoul Esseboom), Henny Schilder (50. Leon Tol), Gijs Luirink, Nick Coster, Levi Schwiebbe, Brandley Kuwas, Brandley Kuwas (73. Soufiane Lagmouchi), Kevin Wattamaleo, Robert Mühren, Tom Overtoom, Ludcinio Marengo

Foto's: Pro Shots / Jan Kok