FC Eindhoven buigt toch nog voor FC Volendam

21 augustus 2009 /

De opdracht was duidelijk. Er was een overwinning nodig na alles wat er gebeurd was. Toch leek FC Eindhoven beter bij de les, maar na de gelijkmaker was liet FC Volendam steeds beter zien, op welk voetbal de doelstelling voor dit seizoen gebaseerd is. Uiteindelijk werd het een kleine, benauwde maar verdiende overwinning. De manier waarop FC Volendam aan de wedstrijd begon was onbegrijpelijk. Na de valse start in de eerste twee wedstrijden zou doen vermoeden, dat de spelersgroep tot de tanden gemotiveerd was om de volle winst te halen. Maar na zeven minuten was het 1-0 voor Eindhoven en leek Volendam een totaal geslagen ploeg. Op rechts werd Kelvin Maynard hard aan de kant gezet, waarna de weg naar het doel open lag, omdat Marijn Sterk verzuimde zijn man door te dekken. Nkoyi zal zelden zo makkelijk hebben kunnen scoren.

Daarna was het twintig minuten van Volendamkant helemaal niets. Eindhoven kreeg drie vrije trappen op een unieke plek. Twee keer was het niks, en een keer moest Theo Zwarthoed handelend optreden. Eindelijk lukte het ook Volendam uit het nest te kruipen. En met succes. Deze uitbraak werd onreglemantair afgestopt, wat een vrije trap opleverde. Deze werd ten koste van een corner weg gewerkt. Bernard Hofstede nam de hoekschop loepzuiver, wat Melvin Platje een doeltreffende kopkans opleverde. Even leek het of Jack Tuyp de bal nog over de lijn tikte, maar dat was voor de zekerheid. Het doelpunt werkte bevrijdend. Van achteruit werd meer en beter ingeschoven. Tot de rust was het nu Volendam dat de toon zette. Een prima kopbal van Mathieu Boots ging maar net voorlangs en een kans van Marijn Sterk werd door Eindhoven met kunst en vliegwerk onschadelijk gemaakt.

De tweede helft liet in het Volendamelftal een ander gezicht zien. Voor Jaap Molenaar kwam Rowin van Zaanen in het veld. Dat bleek een gelukkige greep. Na tien minuten belandde weer een hoekschop van Bernard Hofstede op de juiste plek. De manier waarop Rowin van Zaanen het deed, verdiende geen schoonheidsprijs, maar de bal ging wel over de lijn: 1-2. Een prettig moment voor de linksbuiten die van een pittige blessure was terug gekomen. Het deed hem zichtbaar goed, want tegen het inmiddels met tien man spelend Eindhoven kreeg hij zoveel ruimte, dat hij na tien minuten razendsnel uitkwam, Melvin Platje volledig vrij zag staan en hem de 1-3 liet maken.

FC Volendam dacht de overwinning makkelijk over de eindstreep te trekken, maar in plaats van de vierde treffer te zoeken, werd Eindhoven de ruimte gegeven het stuntje dat ze tegen MVV uithaalden, te herhalen. In de 88e minuut viel inderdaad de 2-3. Volendam wankelde.   De vermoeidheid ging een rol spelen. FC Volendam koesterde de drie punten innig.