FC Volendam wint knap in Emmen

FC Emmen - FC Volendam (2 - 3)

06 april 2018 / Jupiler League

In de voorbeschouwing op FC Emmen – FC Volendam viel in de Drentse media te lezen, dat FC Emmen in dit dubbelweekend een grote slag kon slaan op weg naar de tweede ronde van de Jupiler Play-Offs. Zes punten betekenden vrijwel zeker een vrije eerste week in de play-offs. Het eerste obstakel was FC Volendam. De voortekenen wezen uit dat de thuisclub zich hoe dan ook al bijna niet meer kon herinneren wanneer voor het laatst van FC Volendam verloren was. Dat was voor FC Volendam meteen ook de boodschap. Het tij moest gekeerd worden. Zeker nu de kans op deelname aan de Jupiler Play-Offs na de moeizame seizoenstart toch bereikt kon worden. De drie punten waren voor beide kampen derhalve een must.  FC Volendam liet zien wat de plannen zijn en klopte de Drenten met 2-3.

Het eerste kwartier werd door beide partijen uitgebreid benut voor verkennende activiteiten. Kansen werden over en weer niet gecreëerd. Het leek bijna voorspelbaar dat scoren deze wedstrijd uit dode spelmomenten moest gebeuren. En daarmee was FC Volendam het eerst succesvol. Alex Plat leek diep te kunnen gaan, maar werd op een meter of twintig van het doel van achteren aangepakt. Gijs Smal meldde zich voor de vrije trap. Scherp naar buiten leek de bal een prooi voor de keeper, maar onderweg aangeraakt verdween deze pal langs de paal in het Emmendoel. FC Emmen zetten nu  iets meer aan en schiep zich een klein overwicht, waarop FC Volendam makkelijk stand hield. FC Volendam ontsnapte na ruim een half uur, toen de achterste linie ervan overtuigd was dat de bal achter zou lopen. Maar de binnengehouden bal werd knap voorgetrokken, waarna een uistekend schot via de lat over het doel verdween.   Toch viel de gelijkmaker zeven minuten voor de rust. Ties Evers liet zich binnendoor uitspelen, maar wist toch een voet er tussen te krijgen. De toegekende corner werd echter alsnog door Veldmate knap afgerond. Met 1-1 leek de rust gehaald te worden, maar toen FC Volendam in de slotminuut een kansrijke aanval opbouwde, was ook een hoekschop haar deel. Daaruit scoorde Gerry Vlak beheerst 1-2. Met deze stand kreeg FC Volendam wellicht iets meer dan het verdiende op basis van het balbezit.

De tweede helft was amper tien minuten onderweg of FC Emmen scoorde de gelijkmaker op knappe wijze. Koppend kwam Cas Peters achter zijn man vandaan. Al snel daarna leek Kevin Visser gewisseld te moeten worden. Na een bal vol in zijn gezicht kon hij toch voortgaan. Misha Salden koos voor twee opeenvolgende wissels en bracht Joey Veerman en Paul Kok in. Dat gaf rust in de ploeg en nieuw elan. Kevin Visser wist halverwege de tweede helft Enzo Stroo te bereiken. De topscorer maakte uit de draai de mooiste goal van de avond. Daarna ontwikkelde zich een veldspel, waarin FC Emmen optisch goed bezig l;eek, maar FC Volendam geen moment in gevaar kwam. Ook Enzo Stroo werd gewisseld, voor hem kwam Teije ten Den. Even leek hij zijn successtory van maandag een vervolg te geven, maar Telgenkamp voorkwam de neks;lag. In de laatste minuten zette FC Emmen nog even aan, maar m,eer dan twee corners leverde dat niet op.

FC Volendam doorbrak met deze overwinning een reeks van acht nederlagen sinds 2013. In de stand heeft dit fantastische gevolgen. Maandag speelt FC Volendam uit tegen Jong Utrecht.

Opstelling FC Volendam: Hobie Verhulst, Ties Evers, Marco Tol, Daan Klinkenberg, Gijs Smal, Alex Plat (61. Joey Veerman)ck Doodeman (68. Paul Kok), Gerry Vlak, Enzo Stroo (76. Teije ten Den), Kevin Visser, Anthony Berenstein