Volendams kwartiertje in Oss

08 augustus 2014 /

Twee keer moest FC Volendam in de slotfase in Oss de afgelopen jaren de volle winst uithanden geven, deze keer waren de laatste twaalf minuten de mooiste voor FC Volendam. Na een matige eerste helft en een moeilijke start na de rust drukte Robert Mühren in twaalf minuten tijd zijn kwaliteit in vier doelpunten uit. Een opvallende start van de competitie voor hem en FC Volendam.
De start van een nieuwe competitie roept bij alle clubs krachten op, die onvoorspelbaar zijn. De nieuwe selecties spelen, ondanks tal van oefenwedstrijden, in de eerste fase om het echie duidelijk met een ander elan en een andere concentratie dan gaandeweg de competitie. In Oss was het exact hetzelfde verhaal. FC Volendam kreeg een FC Oss voor de neus, dat er vol voor wilde gaan. De nieuwe trainer Wil Boessen had het Andere Oranje tegen FC Lisse aan het werk gezien en zijn ogen goed de kost gegeven. FC Volendam kon vanaf de aftrap geen grip krijgen op het fel spelende FC Oss. Al in de eerste minuut had het 1-0 moeten zijn. Kevin van Veen werd diep gestuurd met een hoge boogbal. Henny Schilder schatte de daling volkomen verkeerd in. De bal stuiterde, Erik Heijblok kwam uit zijn doel en Van Veen mocht een lob wagen. FC Volendam ontsnapte, omdat de bal tergend langzaam bij de paal neerdaalde. Aan de andere kant had Robert Mühren in bijna dezelfde situatie voor 0-1 kunnen zorgen, maar kwam niet tot een goede balhandeling. Daarna was het alles FC Oss dat de klok sloeg. FC Volendam kwam niet aan het eigen spel toe. Het was voortdurend alle hens aan dek. De felheid van FC Oss, die maar tot een gele kaart leidde ondanks tal van overtredingen, bluft FC Volendam volkomen af. Met 0-0 werd de rust bereikt, een stand waarmee FC Volendam de handen mocht dichtknijpen.

In de tweede helft kwam Henk Veerman in het veld voor de aangeslagen Kevin Wattamaleo. Dat bracht een aanvallende impuls, maar de eerste grote kans was voor Kevin van Veen, die de bal uit de draai langs de paal schoot. FC Oss kreeg de smaak weer te pakken, FC Volendam moest opnieuw ver terug. FC Oss was weliswaar niet meer zo dominant, maar FC Volendam creëerde vooralsnog niet die opening die succes kon bieden. Henk Veerman sleurde, wat de Osse verdediging veel werk gaf, maar het leverde niets op. Bij FC Volendam werd met nog ruim twintig minuten te gaan de debuterende Kevin van Kippersluis vervangen door Daniël van Son voor wie deze wedstrijd ook het debuut in het FC Volendamshirt was. In de stromende regen kreeg Robert Mühren een kleine kans, maar schoot niet goed in. Een vrije trap van Raymond Fafiani belandde in de handen van de keeper. Aan de andere kant wist geen Volendamverdediger hoe een corner door FC Oss toch niet in het doel gewerkt werd. Tien minuten voor tijd werd Robert Mühren onderuit gehaald, wat FC Volendam een strafschop opleverde. Robert Mühren nam hem zelf, waarmee FC Volendam op 0-1 kwam, een stand die niet precies de veldverhouding weergaf. FC Oss maakte het zelf niet af. Weer werd na een corner tot opluchting van alle elf meegereisde supporters het Volendamdoel gemist. Vanaf de uittrap was FC Volendam weg. Daniël van Son zette scherp voor, Henk Veerman kopte strak terug, zodat Robert Mühren de bal eenvoudig naar 0-2 kon schieten. Er kwam zelfs nog een zuivere hattrick, toen Robert Mühren prima ingespeeld werd door Sofian Akouili. De lob over de uitlopende Hengelman was zeer fraai. In de blessuretijd maakte Robert Mühren nog een vierde doelpunt, op aangeven van de deze keer bepaald niet zelfzuchtige Brandley Kuwas. FC Volendam nam drie punten mee uit Oss, waar de afgelopen twee seizoenen zekere overwinningen in de slotfasen verspeeld werden. In een wedstrijd die lange tijd het tegendeel leek op te leveren.

Opstelling FC Volendam Erik Heijblok, Sofian Akouili, Henny Schilder, Gijs Luirink, Oscar Wilffert, Tom Overtoom (74. Raoul Esseboom), Kevin Wattamaleo (46. Henk Veerman), Raymond Fafiani, Brandley Kuwas, Robert Mühren, Kevin van Kippersluis (69. Daniël van Son)