FC Volendam - Almere City FC (1 - 1)

01 december 2017 / Jupiler League

FC Volendam vindt weg omhoog

Door Cor Westerveld

FC Volendam is door een puntendeling met Almere City verder uit het dal geklommen. Na de maandagavond behaalde 0-2 zege in de uitwedstrijd tegen Jong AZ gaven de oranjehemden dus een goed vervolg aan de tweede overwinning. Zeker als men bedenkt dat de thuisclub in de 68e minuut bij een 0-1 achterstand Henny Schilder met een rode kaart naar de kleedkamer zag vertrekken. De overgebleven Volendammers lieten zich echter door deze domper niet uit het veld slaan. Door een treffer van uitblinker Rodney Antwi werd de achterstand ongedaan gemaakt. En daarmee kregen de wijdbroeken loon naar werken.

Door de puntendeling stegen de wijdbroeken opnieuw een plaatsje op de ranglijst. Belangrijker voor de technische staf was wellicht het goede spel dat de spelers bij tijd en wijle lieten zien. En dat er de nodige kansen werden gecreëerd. Op basis van de kansenverhouding hadden de drie punten in Volendam moeten blijven.

Discutabel

De toeschouwers zagen vijf doelpunten, maar drie hiervan werden afgekeurd waarvan twee (Nick Doodeman en Teije ten Den) van de thuisclub. Vooral het eerste buitenspeldoelpunt gaf stof tot discussie. Niet bij scheidsrechter (jurist) Edwin Blank uit Alkmaar wiens uitspraak bindend maar tevens zeer discutabel was. De televisiebeelden maakten duidelijk dat er geen sprake van buitenspel kon zijn. De 1-1 uitslag was conform de krachtsverhouding in het veld. Maar door dit resultaat met tien man te behalen vanuit een achterstand, mochten de wijdbroeken als triomfators van het veld stappen.

In de wedstrijd zelf was de eerste kans voor Rodney Antwi na een voorzet van Kevin Visser. De kopbal van de snelste Volendammer trof echter geen doel.

Hobie Verhulst

Almere City speelde verzorgd voetbal. Uit een fraaie aanval over de schijven Arsenio Valpoort en Leeroy Owuse bracht laatstgenoemde de baluitstekend voor en de kopbal van  Silvester van de Water leek de 0-1 op het bord te brengen ware het niet dat in de goal bij FC Volendam Hobie Verhulst stond. Met een schitterende actie bracht hij redding. Enzo Stroo die al eerder met het hoofd had kunnen scoren, kreeg voor Volendam de mooiste kans. Zijn strakke schuiver raakte echter de paal. De toegesnelde Nick Doodeman schoot de bal daarna wel over de doellijn, maar volgens scheidsrechter Blank dus vanuit een buitenspelsituatie. Aan de andere kant werd het houtwerk geraakt door Leeroy Owusu. De rust brak aan bij 0-0.

Ties Evers

Na de hervatting probeerde rechtsback Ties Evers nog even of hij de wedstrijd voort kon zetten, maar enkele minuten later verliet hij toch geblesseerd het veld en mocht Ali Ulusoy voor hem opdraven.  Namens Almere City schoot Arsenio Valpoort de bal in het zijnet. De mooiste kans kreeg echter Enzo Stroo na een prima uitbrak over rechts van FC Volendam. Nick Doodeman zag bij de tweede paal Stroo volledig vrijstaan en gaf hem de bal panklaar voor de voeten. Stroo schoot de bal echter net voorlangs de tweede paal. Een vrije trap van Joey Veerman ging maar net over de deklat. In de 56e  minuut sloeg Almere City toe. Het was Arsenio Valpoort die uit een voorzet van  Gaston Salasiwa zijn elfde competitietreffer van dit seizoen liet aantekenen, 0-1.

Een domper voor de thuisclub zeker gezien de kansen die het daarvoor zelf onbenut had gelaten. Het was zeker niet avond van Enzo Stroo, de man die kortgeleden nog tegen FC Emmen liet zien dat hij in vorm koelbloedig en genadeloos kan toeslaan. Stroo werd vervangen door Teije ten Den. Bij de bezoekers was in de tweede helft oud-Volendammer Dennis van der Heijden in gevallen. Een oud-Volendammer bij de tegenpartij belooft nooit veel goeds…..Henny Schilder verslikte zich even in Van der Heijden en om zijn fout te herstellen tikte hij de doorgebroken Almere City aanvaller nog even aan. Althans in de ogen van scheidsrechter Blank. Rood voor de onfortuinlijke Schilder en een vrije trap voor de bezoekers. De vuisten van Hobie Verhulst voorkwamen een 0-2 achterstand.

Publiekswissel

FC Volendam rechtte de rug en bleef zoeken naar openingen in de defensie van de bezoekers. Een vrije trap van de veel werk verzettende Kevin Visser werd afgeslagen, maar recht voor het doel staand mocht Rodney Antwi daarna aanleggen voor de gelijkmaker. Zijn strakke schuiver uit het boekje betekende 1-1. Met een welverdiende publiekswissel en een staande ovatie werd de man die ook al tegen Jong AZ deze week scoorde, vervangen door Luis Pedro. Met nog een kwartier op de klok bleven de tien Volendammers loeren op meer. Teije ten Den scoorde nog, maar dat bleek het tweede buitenspeldoelpunt van het andere Oranje deze avond.

FC Volendam: Hobie Verhulst, Ties Evers (47. Ali Ulusoy), Henny Schilder, Erik Schouten, Gijs Smal, Jody Veerman, Kevin Visser, Kees Kwakman, Nick Doodeman, Enzo Stroo (65. Teije ten Den), Rodney Antwi (86. Luis Pedro).