FC Volendam - AZ

18 januari 2009 /

FC Volendam maakt het spel en AZ de doelpunten

Door Cor Westerveld
De koploper tegen de hekkensluiter, maar van het verschil tussen kop en staart van de eredivisie viel vanmiddag niets te merken in het uitverkochte Kras Stadion voor de 6.256 toeschouwers. De thuisclub ging voetballend eervol ten onder. Door fouten in de Volendamdefensie kon AZ simpel scoren. FC Volendam had ook in deze wedstrijd wel een gelijkspel verdiend. Over de gehele wedstrijd genomen was de thuisclub meer op de helft van AZ dan andersom. En met een beetje meer geluk had FC Volendam ook gescoord.
Van meet af aan liet de thuisclub zien niet onder de indruk te zijn van de grote namen bij de miljoenenclub AZ. Fris van de lever trokken de wijdbroeken ten aanval. Voor het eerste echte wapenfeit zorgde spelbepaler Demy de Zeeuw met een afstandschot dat naast ging. De Alkmaarders namen geheel onverwacht een voorsprong. Een hoge bal vanaf de eigen rechterhelft van de voet van Demy de Zeeuw werd door Henny Schilder niet goed beoordeeld waardoor de kleine Ari de grote man werd bij de AZ supporters. De kopbal van Ari in de 11e minuut verdween over de te ver voor zijn doel staande Jeroen Verhoeven, 0-1.

Stiftbal
Maarten Martens stuurde Gill Swerts nog weg, maar die verzuimde om tijdig uit te halen op het doel van Verhoeven. De gelijkmaker hing in de lucht toen Jack Tuyp op rechts de bal kreeg aangespeeld en vanuit een moeilijke positie met een prachtige stiftbal doelman Sergio Romero wilde verrassen. Romero zag de bal over zich heengaan, maar achterom kijkend ook - tot grote opluchting – dat de bal net over de lat ging. En daarmee kwam AZ wel erg goed weg na ruim een half uur spelen. Een harde kopbal van de oorlog makende Gerson Sheotahul werd even later vakkundig uit de linkerhoek geplukt door Romero. Vlak voor rust kreeg Aaron Meijers een mooie kans om recht voor het doel hard uit te halen vanaf vijftien meter, maar hij schoot de bal poeslief in de handen van Romero.

Melvin Platje
Na de hervatting liet de thuisclub oogstrelend combinatiespel zien. Zo nu en dan was er zelfs sprake van paniek in de Alkmaarse verdediging. Toch was het de ploeg van Louis van Gaal die de eerste mogelijkheid kreeg via Stijn Schaars maar diens kopbal ging naast. Aan de andere kant verdween een bikkelharde pegel van Paul de Lange over de deklat. In de 28e minuut schreeuwde alles wat FC Volendam lief is om een strafschop omdat Jack Tuyp binnen de zestien zou zijn gevloerd door Gill Swerts. De sterk leidende Roelof Luinge kende die – terecht - niet toe. Melvin Platje kwam als vervanger voor Tuyp binnen de lijnen en oud-AZ’er Furdjel Narsingh mocht opdraven voor Dominique van Dijk. De voor elke bal spurtende Platje gaf zijn ploeg nieuwe impulsen. Bij AZ wisselde Van Gaal Ari voor Moussa Dembélé. FC Volendam bleef knokken voor de meer dan verdiende gelijkmakende treffer. Zoals vroeger de golven van de Zuiderzee tegen de Volendammer dijk bonkten, kreeg de AZ-verdediging de ene na de andere aanvalsgolf te verwerken. Bij AZ werd Mouni El Hamdaoui nog vervangen door Graziano Pelle. Volendam kwam heel goed weg toen Graziano Pelle werd gevloerd en Demy de Zeeuw de bal uit de vrije trap tegen de paal zag ketsen. Bij een tweemansactie van David Mendes da Silva en Demy de Zeeuw was het eerstgenoemde die in de 79e minuut voor 0-2 zorgde en in feite de wedstrijd besliste.

Onschadelijk
FC Volendam gaf zich echter nog niet gewonnen. Een snoeihard schot van Gerson Sheotahul werd een prooi van doelman Sergio Romero die even daarna ook het eerste doelpunt van Tim Bakens in Volendammer dienst op het nippertje wist te voorkomen door diens kopbal in de uiterste hoek onschadelijk te maken. Melvin Platje kopte de bal nog voorlangs het AZ-doel. Kortom, FC Volendam kroop niet in zijn schulp tegen de koploper. Tim Bakens werd tot Man of the match uitgeroepen. Als FC Volendam komende zondag tegen ADO Den Haag uit hetzelfde vaatje tapt en wel de kansen weet te benutten kan er weer aansluiting worden verkregen bij de andere staartploegen.