FC Volendam beloont zichzelf niet

06 december 2013 /

Na de een minuut stilte voor Nelson Mandela ontspon zich een wedstrijd die als miraculeus in de boeken zal verdwijnen. Een gestopte strafschop, een rode kaart, tien man die de winst op zak leken te hebben en een blessuretijd die alle glans teniet deed. Dat was in een notendop een avondje Eindhoven voor FC Volendam, dat met de volle winst een flinke stap omhoog had kunnen zetten. Een gelijkspel was de schrale troost. En vier gele kaarten, terwijl FC Eindhoven wegkwam zonder straf. Ook al moest Ludcinio Marengo het flink ontgelden onder de ogen van de assistent-scheidsrechter.

FC Volendam was vol goede moed naar Eindhoven afgereisd, met in het achterhoofd dat de1 -3 thuisnederlaag om rechtzetting vroeg. Vanaf de aftrap werd de opbouw van FC Eindhoven kort aangepakt, wat weinig kansen maar wel veldspel opleverde aan de goede kant. FC Eindhoven loerde op balverlies om razendsnel om te schakelen. Dat leverde soms hachelijke momenten op. Toch was het FC Volendam dat de score opende. In de 22e minuut ontsnapte Robert Mühren aan de buitenspelval en rondde bekwaam af. FC Volendam leek het spel in handen te kunnen krijgen. Maar de eerste de beste tegenaanval werd door FC Eindhoven aan de rechterkant ragfijn opgezet. De hoge voorzet die eruit volgde werd koppend niet verwerkt, waardoor Jasper Waalkens een fraaie boogbal mocht produceren. De 1-1 was een juiste verhouding op dat moment. FC Eindhoven voelde zich door die snelle gelijkmaker gesterkt en ging op jacht naar meer. FC Volendam verloor grip op het middenveld, wat al snel fataal werd. Jens van Son mocht tientallen meters maken door het hart van de Volendamdefensie. Kevin Wattemaleo, die al geel had, gokte op shirtje-trekken, wat hem op direct rood kwam te staan. De vrije trap was buiten de zestien en leverde niets op. Met tien tegen elf kreeg FC Volendam het bijzonder lastig. Henk Veerman werd ingewisseld voor Raoul Esseboom, waarmee de staf het middenveld weer body gaf. De aanvalslinie werd teruggebracht tot Soufiane Laghmouchi en Ludcinio Marengo. Nog voor rust had dat succes kunnen hebben, maar het beslissende tikje was te kort. Aan de andere kant werd het uiterste van Theo Timmermans gevraagd om FC Volendam schadevrij de kleedkamers te kunnen laten opzoeken.
FC Volendam startte de tweede helft met Leon Tol voor Erik Schouten. Dat leek goed te gaan tot de 56e minuut. Weer was FC Eindhoven weg en weer was er een noodgreep, al lag Theo Timmermans al met de bal in zijn handen. De duw van Raoul Esseboom betekende een strafschop, die door Theo Timmermans gestopt werd. Even later schoot Theo Timmermans zo ver uit, dat de FC Eindhoven-verdediging er zich geen raad mee wist. Soufiane Laghmouchi was goed doorgelopen, won het duel van de keeper en schoof de bal in het lege doel. Daarna was het een kwestie van overleven. FC Eindhoven zette er een spits bij, FC Volendam kwam niet meer aan eigen opbouw toe. Theo Timmermans haalde een prachtig schot uit de kruising. Het wachten was op de gelijkmaker, zo ontwikkelde het spel zich. Tot de 81e minuut. Nick Coster veroverde op eigen helft de bal, schoot er van tussen, zag Soufiane Laghmouchi weggaan. Deze werd loepzuiver aangespeeld met alleen nog de keeper voor zich, wat 1-3 betekende. FC Eindhoven kreeg nog volop mogelijkheden,maar sprong er slordig mee om. In de blessuretijd kwam er loon naar werken. Paul Beekmans maakte een aanval bekwaam af vanaf de rand van het strafschopgebied. Het werd nog erger, in de 93e minuut kwam zelfs de 3-3 op het bord door een eigen goal.
Opstelling FC Volendam: Theo Timmermans, Gerry Koning, Henny Schilder, Erik Schouten (46. Leon Tol), Nick Coster, Kevin Wattemaleo, Soufiane Laghmouchi, Tom Overtoom, Henk Veerman (39. Raoul Esseboom), Robert Mühren (88. Damien Menzo), Ludcinio Marengo