FC Volendam bloeit na doop narcis even op tegen MVV (incl. video)

19 februari 2010 /

Door Cor Westerveld

FC Volendam kwam tegen MVV verrassend goed uit de startblokken. Binnen een kwartier stond het al op een 2-0 voorsprong door doelpunten van Aaron Meijers en Thijs Sluijter. MVV vocht zich echter sterk terug en de 2-2 eindstand die na negentig minuten spelen op het scorebord stond, was zeker niet onverdiend te noemen voor de Maastrichtenaren. FC Volendam verviel na een verrassend sterke opening in de oude fout door zich te laten inzakken. MVV maakte gretig gebruik van het aangeboden initiatief en combineerde er lustig op los. Uiteindelijk mocht de thuisclub niet mopperen met de 2-2 eindstand. Een lichtpuntje na de laatste vier wedstrijden is dat FC Volendam zelf weer twee keer wist te scoren.

Het leek zo’n mooi avond je te worden. Een voorsprong van 2-0 bij de rust, een weelde voor FC Volendam. In de rust vermaakte het 120 personen sterke gelegenheidskoor ’Obdam zingt Volendam’ het publiek. Obdam was gisteravond met vierhonderd Volendamfans vertegenwoordigd. Voor de aanvang van de wedstrijd had pastoor Paul Vlaar uit het West-Friese dorp door de oud-internationals Kees (Pier) Tol en Arnold Mühren een narcis laten dopen met de naam ’Beautifull Volendam’. Het elftal leek na de doop van de narcis meteen op te bloeien onder leiding van interim-coach Johan Steur, die met Kramer als rechtsbuiten aan de klus tegen de Limburgers begon.

{foto3}

Loon
De spelers van de thuisclub kregen in het eerste kwartier loon naar werken, maar vielen daarna terug. MVV voelde dat de wedstrijd bij die achterstand nog niet was beslist. Het was heel dicht bij de eerste tegengoal ,ware het niet dat Henny Schilder de bal nog net voor een MVV been wist weg te schieten. Schilder zou later tot Man of the Match worden uitgeroepen. Volendam had geluk toen MVV een overtalsituatie slecht uitspeelde en dat niet veel later oud-Volendamspeler Gerard Aafjes tot drie keer aan toe kon uithalen op het doel van Ruiter, maar net zo lang bleef pingelen totdat hij de bal kwijt was.
Doelman Robin Ruiter haalde het rustsignaal niet. Bij een reddingsactie werd de uit zijn doel gesnelde Ruiter in een duel om de bal geraakt door Philipp Haastrupeen. Hoewel Ruiter het nog even probeerde, moest hij enkele minuten later toch strompelend het veld verlaten.

Tweede helft
In de tweede helft verscheen Rowin van Zaanen in het veld voor de geblesseerd geraakte Jack Tuyp. Aaron Meijers had de bal uit een hoekschop van Rowin van Zaanen voor het inkoppen, maar knikte de bal met zijn voorhoofd meters naast het doel. MVV vocht voor de aansluitende treffer en verdiende die in de 76e minuut. Tom Daemen was aan de aandacht van Paul de Lange ontsnapt en de aanvoerder van FC Volendam kon zijn opponent alleen nog van scoren afhouden door aan de noodrem te trekken. Daniel Gomes klaarde vervolgens de klus vanaf de elfmeterstip, 2-1. De Lange had al een gele kaart op zak en mocht van geluk spreken dat hij na zijn overtreding op het veld mocht blijven staan. Aan de andere kant had scheidsrechter Stefan Tulleners ook clementie met MVV-aanvoerder Tom Deamen, die na zijn ’zoveelste’ overtreding slechts vermanend werd toegesproken, omdat ook hij bij een tweede gele kaart anders vroegtijdig de kleedkamer had mogen opzoeken. Na de aansluitende treffer roken de Limburgers, die op dat moment heer en meester waren in het veld, de gelijkmaker, waarvoor de supporters van Volendam al veel langer vreesden.

Presenteerblaadje
Michiel Kramer had - weliswaar tegen de verhouding in - alle illusies van MVV alsnog de grond in kunnen boren door een scoringskans, die hij op een presenteerblaadje van Aaron Meijers kreeg, te verzilveren. Vrij voor doelman Volkan Ublu schoot Kramer de bal tot verbazing van vriend en vreugde van vijand echter hoog over het doel. Bij de eerste de beste tegenaanval van MVV viel de gelijkmaker. Christian Brüls trok vanaf de linkervleugel naar binnen en haalde met zijn rechterbeen verwoestend uit in de 86e minuut, 2-2.