FC Volendam doet niet wat Cambuur wel doet: scoren

FC Volendam - Cambuur Leeuwarden (0 - 1)

03 september 2017 / Jupiler League

Het had na het afscheid van icoon Jack Tuijp voor aanvang van de wedstrijd een leuke middag moeten worden voor FC Volendam. De man die vijftien jaar betaald voetbal heeft gespeeld, waarvan twaalf seizoenen voor FC Volendam, werd door voorzitter Henk Kras in het zonnetje gezet. Tuijp deed wat zijn oude-ploegmakkers gistermiddag verzuimden: scoren. Veelvuldig. Hij maakte er totaal 161. Henk Kras memoreerde de belangrijkste doelpunten van hem: die tegen ADO Den Haag in 2008 waardoor FC Volendam kampioen werd en naar de eredivisie promoveerde, en die tegen Ajax, dat door Tuijps treffer – gemaakt in de verlenging - uit de KNVB Beker werd geschoten. Met cadeaus en bloemen voor zijn vrouw onderstreepte Henk Kras namens FC Volendam zijn waardering voor Jack Tuijp, die morgen aan de slag gaat op kantoor bij FC Volendam. Jack Tuijp zelf bedankte iedereen voor zijn mooie momenten die hij bij FC Volendam heeft meegemaakt en verliet daarna onder een dankbaar applaus vanaf de tribunes het veld om plaats te maken voor de spelers van FC Volendam en SC Cambuur.

Na twee speelrondes had FC Volendam één punt behaald en SC Cambuur nul. Voor beide gereputeerde clubs een povere start in de Jupiler League. Een overwinning in de onderlinge confrontatie was dus zeer welkom, om zodoende op te schuiven naar een plek in de middenmoot. Scheidsrechter Jeroen Manschot trok zes keer een gele kaart en verdeelde die over beide clubs. Uit het aantal kaarten zou je kunnen opmaken dat er een ware veldslag is geleverd in het Kras Stadion, wat bepaald niet het geval was. Er werd strijd geleverd, dat wel. Maar wel op een sportieve manier. 

Paul Kok
De enige overtreding die niet bestraft werd en bijna nog een doelpunt opleverde voor de Friezen, was die op Paul Kok door Alvin Daniëls. Vanaf de Volendambank en de tribunes werd op die overtreding fel geageerd. Temeer omdat de Cambuurspeler over de rechtervleugel vrije doortocht kreeg en de thuisclub op achterstand dreigde te worden gezet. Doelman Hobie Verhulst wist met een prima redding zijn ploeg echter op 0-0 te houden. Waarna Kok kon worden opgelapt.

Eigenlijk verdiende de wedstrijd geen winnaar. Te vaak leverden beide ploegen de bal bij elkaar in. Dat gevoegd bij de lichte overtredingen van beide kanten, droeg het niet bij aan het kijkgenot. De spanning hield de supporters echter bij de les De thuisclub zorgde voor het eerste gevaar. Uit een strakke voorzet van Ties Evers lukte het Teije ten Den nét niet om de bal langs doelman Jesse Bertrams te werken. Xander Houtkoop, de gevaarlijkste aanvaller van de Friezen, soleerde daarna in rap tempo door de verdediging van FC Volendam, maar strandde - tot opluchting van de FC Volendamsupporters – op doelman Hobie Verhulst, die met een knappe redding de bal tot hoekschop wist te verwerken.

Grabbelactie
Even later grabbelde de doelman van Cambuur bijna mis op een afstandsschot van Paul Kok. Het liep met een sisser voor hem af. Een voorzet van Joey Veerman leverde na een half uur spelen de eerste echte scoringskans op voor Dylan Mertens, maar hij had geen succes met zijn kopbal. Nadat Mathias Schils namens Cambuur de bal net over de kruising had geschoten, kreeg Mertens aan de andere kant na een vloeiende combinatie de mooiste kans van de wedstrijd. Ties Evers zette de aanval op, stuurde Luis Pedro weg op de rechtervleugel en op diens voorzet leek de instormende Mertens te gaan scoren; hij schoot de bal echter langs de verkeerde kant van de paal.

Uithaal
Na de hervatting kwam bij Cambuur Kevin van Kippersluis in het veld voor Omar el Baad, waarmee trainer Marius Dijkhuizen duidelijk aangaf met drie punten naar huis te willen vertrekken. De eerste schietkans was echter voor FC Volendam. Rodney Antwi bereikte aanvoerder Kees Kwakman, maar diens uithaal ging naast het doel van Cambuur. 
Hierna ging Paul Kok gestrekt na een luchtduel gestrekt naar de grond en verzuimde scheidsrechter Manschot te fluiten. Zoals eerder geschreven vond doelman Verhulst dat Cambuur er geen recht op had om uit die situatie te scoren. Toch moest hij in de 54e minuut capituleren. Antwi haalde Mathias Schils onderuit net buiten de zestien, waarna Xander Houtkoop lak had aan de Volendamse muur. Met veel precisie krulde hij de bal ze fraai over de muur in de kruising, 0-1.

De thuisclub zette nog een tandje bij. Kees Kwakman slaagde er bijna in om de bal uit een knappe pass van Joey Veerman achter de Cambuurgoalie te werken. Misha Salden bracht Mohamed Betti in voor Ties Evers, en Nick Runderkamp voor Erik Schouten, terwijl aanvaller Nick Doodeman in de slotfase zijn debuut mocht maken ten koste van Antwi. Het mocht allemaal niet meer baten. Alvin Daniëls had voor Cambuur nog 0-2 op zijn schoen, maar liet die kans liggen voor de ogen van 3259 bezoekers.

Luis Pedro
De bloemen en dinerbon voor Man of the Match bij FC Volendam gingen naar Luis Pedro, maar dat was niet meer dan een troostprijs met een bijsmaakje. Ook Pedro had immers liever gezien dat zijn ploeg de drie punten in eigen huis had gehouden.

De komende twee twee weken mag FC Volendam proberen het blazoen buitenshuis op te poetsen. Op vrijdag 8 september staat Go Ahead Eagles-FC Volendam (aanvang 20.00 uur) op het programma, en op vrijdag 15 september wacht de verre reis naar Fortuna Sittard in Geleen. Ook daar wordt om 20.00 uur afgetrapt. Op vrijdag 22 september speelt FC Volendam weer thuis, tegen De Graafschap.

FC Volendam: Hobie Verhulst, Ties Evers (Mohamed Betti), Henny Schilder, Erik Schouten (Nick Runderkamp), Paul Kok, Joey Veerman, Luis Pedro, Kees Kwakman, Teije ten Den, Dylan Mertens, Rodney Antwi (Nick Doodeman)

Tekst: Cor Westerveld
Foto's: Fred RotgansLaatste nieuws