FC Volendam dicht bij stunt in ArenA

25 september 2013 /

FC Volendam heeft in de Amsterdam ArenA lang mogen ruiken aan een bekerstunt tegen Ajax. Op basis van de tweede helft en de verlenging was dat zelfs verdiend geweest. In de verlenging schoot Robert Mühren, die in de tweede helft al de 1-1 scoorde, FC Volendam zelfs op voorsprong. Toch scoorde Ajax driemaal in de verlenging en daarmee was de geflatteerde 4-2 een feit.

FC Volendam speelde met name in de eerste helft vanuit een gesloten verdediging, die nogal strak voor het eigen strafschopgebied opgesteld stond. Zonder de aanvallende bedoelingen te verwaarlozen, was duidelijk dat FC Volendam niet de wedstrijd kon of mocht maken. Ajax, spelend voor het eigen publiek kreeg alle ruimte voor de opbouw. Daar kwamen het eerste half uur amper kansen uit. Een afstandsschot uit de tweede lijn van Siem de Jong was het eigen wapenfeit. Toch viel nog voor rust de voorsprong. Een prachtige driehoek op links speelde Gerry Koning uit. Zijn directe tegenspeler, Lucas Andersen, benutte de ruimte. Een verdekt schot was de uitstekende doelman Theo Timmermans te machtig, waardoor de 1-0 op het bord kwam. De schamele voorsprong leidde in de rust tot een afkeurend signaal van de fanatieke thuisaanhang.

In de tweede helft gooide FC Volendam alle schroom van zich af. De spelers hadden de ArenA verkend en lieten zien dat er meer in zat. Al gauw kreeg Robert Mühren de kans op Jasper Cillissen af te gaan. In plaats van zelf te schieten legde hij af op Brandley Kuwas. Zijn schot werd door Daley Blind van de lijn gehaald. Het was uitstel van executie. In de 67e minuut teisterde Damien Menzo de paal. De afspattende bal kwam bij Brandley Kuwas terecht, die nu Robert Mühren de kans gaf. Dat betekende 1-1. De wedstrijd werd daarna steeds opener. Beide partijen beseften dat er een winnaar moest komen, maar hoe mooi de kansen ook waren, de reguliere eindtijd werd bereikt met een gelijke stand.

{foto3}

In de eerste verlenging was het FC Volendam dat het eerst succes had. Weer was het Robert Mühren die scoorde, nu na een op links opgezette aanval via Nick Coster en Soufiane Laghmouchi. De voorsprong was echter van korte duur. Een makkelijk gegeven vrije trap op de rand van het strafschopgebied, na een duel van Henny Schilder zoals er wel twintig elke wedstrijd zijn, zorgde voor 2-2 door Lasse Schöne. Pal daarop werd Ludcinio Marengo door Viktor Fischer getorpedeerd. Geen strafschop, besliste Ed Janssen, waarmee FC Volendam duidelijk tekort gedaan werd. Uit de tegenaanval produceerde Ajax via Danny Hoessen de 3-2. Een hoge bal viel wel heel gelukkig tussen vier spelers, waarbij Hoessen er als de kippen bij was om een doeltreffend rollertje te produceren. De slijtageslag had aan beide kanten zijn tol geëist, maar bij deze stand was het verzet van Volendam gebroken. Ajax profiteerde via Lasse Schöne nog een keer (4-2). Een uitslag die geen recht deed aan het vertoonde spel. FC Volendam had op grond van de tweede helft en de verlenging meer verdiend.