FC Volendam doet goede zaken

29 maart 2013 /

Wil om te winnen doorslaggevend voor FC Volendam tegen Fortuna

Door Cor Westerveld

Fortuna trainer Willy Boessen zei na afloop respect te hebben voor FC Volendam. Maar hij vond dat zijn spelers de nederlaag aan zichzelf te wijten hadden. De domme overtreding van Jordie Briel (rode kaart) op Gerry Koning en de in zijn ogen gemakkelijk gegeven strafschop in de tweede helft aan FC Volendam, waren volgens hem cruciale momenten in de wedstrijd.

Hans de Koning worstelde vooraf met de vraag hoe zijn ploeg er - na drie weken geen competitiewedstrijden gepeeld te hebben - voor zou staan. Afgelopen dinsdag was al bekend dat hij zijn belangrijke pion op het middenveld Raymond Fafiani zou missen tegen de Limburgers. Fortuna Sittard – nog volop strijdend voor plaatsing in de play-offs – is een ploeg die altijd goed in de organisatie staat. “Hoe ga je ze dan bestrijden. Dat is niet gemakkelijk”, aldus De Koning. Hij liet zijn ploeg één op één spelen waarbij elke speler verantwoordelijk was voor zijn eigen man. De zege van FC Volendam schreef hij vooral toe aan de sterke wil bij zijn spelers om te winnen.

{foto1}

Levendig
De 3407 bezoekers zagen een levendige wedstrijd die vooral in de eerste helft in een hoog tempo werd afgewerkt. FC Volendam-Foruna Sittard was een wedstrijd tussen respectievelijk de ploeg met de meeste doelpunten en de minst gepasseerde verdediging. De thuisclub met zijn snelle buitenspelers Marengo en Kuwas grossierde in aanvallen over de vleugels. Met name de bewaker van Kuwas, Joeri Schroyen, moest meer dan eens aan de noodrem trekken. In de beginfase zat het verdedigend niet echt lekker bij FC Volendam. Zowel Leon Tol als Henny Schilder speelde de bal pardoes in de voeten van Fortuna spelers, maar herstelden zich daarna prima. Op het middenveld dirigeerde en stimuleerde de ervaren Paul de Lange zijn ploeggenoten.

{foto2}

Razendsnel
De Limburgers kwamen in de 8e minuut op voorsprong toen Schroyen geheel vrijstaand de bal achter doelman Sonny Stevens werkte, 0-1. FC Volendam kwam in het eerste bedrijf toch aan de verdiende gelijkmaker. Nadat Marengo (schot in handen doelman Kaya), Kramer (inzet na een razendsnel snel genomen vrije trap van Schwiebbe door Kaya tot hoekschop verwerkt) en Jack Tuyp (een geniepige ’Tuypschuiver’ in de uiterste hoek nog net corner getikt door Kaya) dus dichtbij een doelpunt waren, was het Kuwas (Man off the Match) die weer eens op avontuur ging en de verdediging van Fortuna desorganiseerde. Michiel Kramer kreeg de bal rechts van het doel in de buurt van de achterlijn en vanuit deze vrijwel schier onmogelijke hoek schoot hij de bal snoeihard in bij de tweede paal, 1-1.
Met een mannetje meer moest FC Volendam de klus in het tweede bedrijf dus zien te klaren. De Limburgers gaven echter uitstekend partij en schroomden niet om ook zelf voor de winst te gaan. Robert Mühren, in het veld gekomen voor Gerry Koning, liet zich al snel gelden. Hij gaf de bal aan Tuyp die een fraai boogballetje naar de kruising verstuurde, maar de vingertoppen van Voss voorkwamen een doelpunt. Even hierna schoof Tuyp – na alweer goed aangeven van Mühren – de bal maar net naast het doel. Fortuna had bij een uitbraak bijna succes. Ziz Khalouta stelde invaller Kevin Diaz in staat om te scoren, maar nog net voor de doellijn wist de weer sterk acterende Stevens zijn ploeg te behoeden voor een nieuwe achterstand.

{foto3}

Handsbal
Een wat ongelukkige handbal van Roel Janssen bij een actie van Mühren leverde FC Volendam een strafschop op en daar wist Jack Tuyp wel raad mee in de 60e minuut, 2-1. Wie nu dacht dat het verzet gebroken was, kwam bedrogen uit. Aziz Khalouta mocht op rechts alleen op doelman Stevens afgaan, maar schoot de bal in het zijnet. En Joeri Schroyen schoot in vrije positie de bal huizenhoog over het doel van FC Volendam. Het had dus zomaar 1-3 kunnen staan. De supporters van de thuisclub hunkerden naar de genadeklap. Daarvoor zorgde de toegesnelde Kramer, die bij de tweede paal het laatste tikje gaf aan een prima inzet van Mühren. Nog gaf het werklustige Fortuna zich niet gewonnen. Aziz Khalouta bracht vlak voor het eindsignaal met een goed ingeschoten vrije trap de achterstand terug tot 2-3. “En dan is het toch nog even billenknijpen”, aldus Hans de Koning na afloop.

Eindhoven
Op Tweede Paasdag speelt FC Volendam uit tegen Eindhoven. Met dezelfde instelling en sterke wil om te winnen, liggen er ook tegen de hekkensluiter mogelijkheden om een goede teamprestatie te leveren en mee te blijven doen in de strijd om een hoge klassering. De spelers van FC Volendam weten zich in ieder geval in Eindhoven gesteund door vier bussen gevuld met supporters. Het voetbal leeft weer in het vissersdorp nu de spanning begint op te lopen in de top van het klassement in de eerste divisie.

{foto4}

Foto's: www.fredrotgans.nl



Laatste nieuws