FC Volendam doet goede zaken

19 april 2013 /

Sterke benen worden gevraagd in de laatste competitieronden. FC Volendam wist al vanaf de eerste wedstrijddag in augustus, dat de slotserie niet voor de poes zou zijn. Tegen Helmond Sport bewees de ploeg sterk in de schoenen te staan. Nóg drie te gaan, zo wist de staf. Te beginnen met Excelsior uit, waarna MVV thuis en Go Ahead Eagles nog volgen. In Rotterdam mocht vooral niet gekeken worden naar de lage positie van Excelsior op de ranglijst. Uitgaan van de eigen mogelijkheden en elke tegenstander tegemoet treden alsof het de laatste kans op succes is. Dat gaf Hans de Koning de spelers mee. Vol gas op jacht naar drie uiterst kostbare punten, gesteund door meer dan vierhonderd meegereisde supporters.

Zoals verwacht mocht worden, startten beide teams heel afwachtend. Excelsior had niets te verliezen, maar had op internet laten weten het graag aan Sparta Rotterdam te gunnen. FC Volendam voelde de spanning, die even een plek moest krijgen. Beide keepers hadden een kwartier lang niets te doen. Totdat Manu plotseling de vrije ruimte kreeg. Een uiterst goed uitlopende Sonny Stevens keerde echter het schot, zodat Volendam met de schrik vrij kwam. Snel daarna zette Gerry Koning Jack Tuijp vrij voor de keeper, maar diens inzet was te zacht. De volgende aanval was het wel raak. Nick Coster stuurde Ludcinio Marengo weg. Hij trok naar binnen en joeg van grote afstand de bal in de kruising. Nick Coster kreeg vervolgens de ruimte om heel diep te gaan, maar maakte het niet zelf af. Ook de rebounds werden niet verzilverd. Excelsior kreeg een vrije trap midden voor het Volendamdoel. De bal werd over het doel gejaagd. Een mooi moment kreeg FC Volendam toen de terugspeelbal op vijf meter een vrije trap opleverde. Meer dan een corner kwam er niet uit. Het spel werd tot bijna de rust heel gezapig. FC Volendam ontsnapte aan een messcherpe aanval van Excelsior en was weer volop bij de les. De aanval die daarop volgde was van grote klasse. De een-keer-raken-acties van Jack Tuijp via Michiel Kramer op Levi Schwiebbe betekenden 0-2 op slag van rust.

{foto1}

Hoewel FC Volendam de tweede helft controlerend startte, was het toch Excelsior dat na ruim tien minuten de beste mogelijkheid kreeg. FC Volendam was er zelf de oorzaak van, omdat Sonny Stevens de ingespeelde bal geblokt zag door Manu. Het liep met een sisser af. Hierna werd Brandley Kuwas gewisseld voor Robert Mühren. Dat leverde al snel de derde goal op. Een subtiele actie van Jack Tuijp kwam via de hak van zijn bewaker voor de voeten van Michiel Kramer terecht, die geen moment aarzelde en de bal met links in het doel joeg. Excelsior zat daarna ook niet stil. Een prima aanval leverde de eerste grote kans na rust op, die uit de doelmond gekopt werd door Paul de Lange. Michiel Kramer had daarna zijn tweede goal op de schoen, maar mikte te hoog. Een kwartier voor tijd mocht Michiel Kramer het hele veld oversteken. In plaats van het zelf af te ronden, wat uitstekend kon, legde hij de bal breed, onbereikbaar voor Ludcinio Marengo en Jack Tuijp. De tegenaanval leverde de 3-1 op. Twee man werden op het verkeerde been gezet door Van Buren, die bekwaam afrondde. In de slotfase werd Paul de Lange gewisseld voor Erik Schouten. Die kon gelijk vol aan de bak, want bij Excelsior was het geloof weer helemaal terug na de goal. FC Volendam kwam niet echt meer aan voetballen toe. Vrouwen en kinderen eerst, de punten waren te belangrijk. Sonny Stevens stompte in de laatste minuut nog een afstandsschot over de lat, waarmee hij weer zijn klasse toonde. In de twee minuten extra tijd werd niet meer gescoord.