FC Volendam door naar de finale!

19 mei 2013 /

Hans de Koning rekent op ’twaalfde man’

Door Cor Westerveld, foto's Fred Rotgans

FC Volendam had zich donderdag jl. door een 0-1 zege in Maastricht op MVV al een goed uitgangspositie verschaft voor de thuiswedstrijd tegen de Limburgers. Op eigen veld maakte de ploeg van Hans de Koning het karwei gedecideerd af. Het werd een volkomen terechte 3-1 overwinning. Komende donderdag mag de ploeg het opnieuw proberen in Deventer tegen Go Ahead Eagles, dat zondag naar het vissersdorp komt voor de tweede en beslissende wedstrijd. De Deventenaren bereikten de derde ronde van de play-offs door in Venlo met 0-3 baas te blijven over het nu gedegradeerde VVV.

Trainer Rene Trost van MVV was gauw klaar met de analyse van de wedstrijd. “Als je dit seizoen vier keer hebt verloren van Volendam, dan is er geen enkele discussie wie de beste is. Wat je ook doet , FC Volendam doet gewoon zijn eigen ding en creëert gemakkelijk kansen. We hebben nog geprobeerd om na de 1-0 terug te komen, maar eerlijk gezegd waren we daartoe vanmiddag niet in staat”, aldus Trost.

{foto1}

Mentaal
Hans de Koning nam de felicitaties in ontvangt van Trost. “Na een goede uitslag in Maastricht moesten we ons voorbereiden op het duel van vanmiddag. Vooral op het mentale vlak. Voetballen kunnen we wel. We moesten ons ding doen. De spelers waren goed bezig. Natuurlijk weet je dat er altijd kansrijke momenten komen voor MVV in de wedstrijd, maar dan zie je ook dat Sonny Stevens er staat, aldus De Koning na de geklaarde klus.

Met 3128 toeschouwers was het Kras Stadion lang niet uitverkocht. Volendams persman Cor Tol verklaarde dat het pinksterweekend debet was aan de matige bezetting.
Hans de Koning nam alvast een voorschot op de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. “Ik reken dan toch op een uitverkocht huis. Dat is voor ons de twaalfde man en die hebben we nodig.”

{foto2}

Venijnig
Uiteraard hopen de spelers komende donderdag ook op massale steun van hun supporters in de Adelaarshorst. Tegen MVV creëerde FC Volendam zich weer gemakkelijk kansen, met name in de tweede helft. MVV, dat in reguliere competitie 38 punten pakte in de uitwedstrijden, was in de eerste helft een paar keer dichtbij een doelpunt. Sonny Stevens was echter op zijn post. Een venijnig afstandschot van Sven Brake tikte hij bekwaam over de deklat. En even daarna wist de thuisclub MVV in een scrimmage van scoren af te houden, waarbij sprake was van meer geluk dan wijsheid. De bal die vrijwel dood op de doellijn lag, kon echter nog net tot hoekschop worden verwerkt. Verder schoot Sven Brake - na goed aangespeeld te zijn vanaf de vleugel door Lloyd Borgers - de bal vanuit het centrum hoog over het doel van Stevens. Dat waren de voornaamste wapenfeiten van de Limburgers in de eerste helft.

{foto3}

Overstapje
Volendam - dat aanvallend begon – had in de 7e minuut bijna de score geopend, Na een handig overstapje van Tuyp, kreeg Marengo daartoe de kans maar hij strandde op de verdediging en in de rebound schoot het houtwerk MVV te hulp. Na goed werk van Marengo (met stip de beste man van het veld) zag Paul de Lange zijn afstandsschuiver via de paal corner gaan. Ook de ijverige Nick Coster kreeg nog een goede mogelijkheid nadat hij over links na een goede pass van Paul de Lange op weg mocht gaan naar Bram Castro, maar ook hij mistte net dat beetje geluk om de score te openen. Vlak voor rust was het dan toch raak. Nadat MVV de bal uit een corner had opgeruimd, kwam deze voor de voeten van Brandley Kuwas die De Lange op links bereikte. Het lange been van Michiel Kramer was bij de tweede paal genoeg om de bal uit de voorzet over de doellijn te werken, 1-0.

{foto4}

Smullen
In de tweede - veel aantrekkelijker - helft liet Volendam de supporters herhaaldelijk smullen van prachtig combinatiespel. De ploeg reeg de kansen aaneen, maar was in de afwerking niet altijd even gelukkig. Zo stuurde Ludciano Marengo Raymond Fafiani de diepte in. Die gaf de bal voor aan Kramer, maar die schoot naast. Aan de andere kant moest Stevens bij een counter van de bezoekers al zijn talenten tonen. Hij voorkwam een doelpunt door de inzet van Antonio Stankov over de lat te tikken. Een als voorzet bedoelde bal van Fafiani verraste bijna MVV doelman Castro, maar ook hij voorkwam erger door de bal tot corner te transporteren. Marengo schoot van afstand nog een keer op de vuisten van Casto. De bal kwam daarna voor de voeten van Jack Tuyp, maar ook die strandde op de goed bij de les zijnde Castro.

Loon
In de 80e minuut kreeg Volendam loon naar werken. Het was Marengo die vernietigend uithaalde en de 2-0 op het scorebord bracht. MVV kwam door Mark Veldmate in de 86e minuut nog terug tot 2-1, maar de voor Jack Tuyp ingevallen Robbert Mühren maakte aan alle mogelijk nog aanwezige MVV-illusies een einde door oog in oog met doelman Castor op fraaie wijze de 3-1 voor zijn rekening te nemen.

Donderdag mag FC Volendam in Deventer de play-offs een goed vervolg geven. Laten zien dat het veel geleerd heeft van de wedstrijd die het twee weken geleden in de Aelaarshorst speelde.