FC Volendam en Sparta in evenwicht

11 augustus 2013 /

De Koning trots op zijn onderdanen


Door Cor Westerveld (Fotografie: www.fredrotgans.nl)

In de eerste thuiswedstrijd heeft FC Volendam de punten gedeeld met Sparta. De trainer van Sparta, Adrie Bogers, kon wel leven met de uitslag. Hans de Koning dacht na afloop nog wel even terug aan de slotfase. Twee minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd had hij Henk Veerman ingebracht en die dwong doelman Khalid Sinouh van Sparta met een fraaie lob tot een uiterste krachtinspanning om zijn ploeg te behoeden voor een nederlaag.

{foto1}

Veerman had de bal ontvangen van Brandley Kuwas die na een afgeslagen aanval van Sparta vliegensvlug het halve veld overstak en zich met de ene na de andere schijnbeweging langs vijf tegenstanders werkte. Het was de meeste opmerkelijke actie van Kuwas in de hele wedstrijd. De Koning weet dat Kuwas een wedstrijd kan beslissen. “Had Veerman Mühren bereikt, dan hadden we wellicht nog de volle winst gepakt", blikte de trainer van FC Volendam terug. Zonder daarbij de prachtige lob van Veerman uit het oog te verliezen.

{foto2}

Jonge spelers
Toch was De Koning best te spreken over zijn manschappen. Er moet immers weer - met veel jonge spelers - aan een nieuw elftal gebouwd worden en als je dan nu al tegen Sparta, een van de titelfavorieten, verdiend een punt weet te pakken, is dat een reden om trots op je spelersgroep te zijn. En dat was De Koning dan ook. Beide ploegen bleven tot het laatste fluitsignaal strijden voor de overwinning. Adrie Bogers was naar het Kras Stadion gekomen in de wetenschap dat FC Volendam een opportunistische speelstijl zou hanteren. “Maar met die speelstijl geeft de ploeg achterin ook ruimte weg”, wist Bogers. Van dat laatste profiteerde Sparta na een kwartier spelen. Op dat moment had de thuisclub voor de ogen van de 3400 bezoekers eigenlijk al op voorsprong kunnen staan als de kopbal van Damien Menzo uit een hoekschop van Kuwas doel had getroffen. De deklat schoot de Rotterdamers te hulp. De openingstreffer van Sparta ontstond uit een snelle uitbraak. Het was Soufian El Hassani die de bal op links meegaf aan Jaime Bruinier en uit diens voorzet werd de bal door de bij Sparta teruggekeerde Johan Voskamp achter doelman Roy Pistoor gewerkt, 0-1. De thuisclub ging niet bij de pakken neerzitten. Het was na een half uur spelen Robert Mühren die de gelijkmaker produceerde, 1-1. Na een subtiele pass van Menzo kon Mühren de bal geen kracht genoeg meegeven om voor de tweede keer Sinouh te passeren. Vlak voor het rustsignaal mocht Volendam niet mopperen toen Voskamp de bal uit een hoekschop van Iliass Bel Hassani naast het doel van Pistoor kopte.

{foto3}

Spannend
In de spannende tweede helft drong Sparta meteen sterk aan. Het leverde de ploeg drie corners op rij en FC Volendam het geluk dat Voskamp de bal niet goed raakte om voor de tweede maal raak te schieten. Invaller Roald van Hout gaf Jaime Bruinier een niet te missen kans, maar die was aan hem niet besteed; hij schoot de bal royaal naast het doel. Hierna was het toch vooral FC Volendam dat sterk aandrong. Sparta beleefde benauwde momenten bij aanvallende acties van Damien Menzo, Gerry Koning en Ludciano Marengo, maar bleef op de been. In der slotfase brachten Brandley Kuwas en Henk Veerman het thuispubliek nog in opperste extase, maar doelman Khalid Sinouh wenste niet mee te werken aan een feestje voor de Volendammers. Bij de thuisclub viel vooral het sterke verdedigen en opbouwende spel op van verdediger Erik Schouten. Het was dan ook geen verrassing dat de blonde West-Fries gekozen werd tot Man of the Match. 

Hans de Koning vond dat zijn manschappen Sparta goed hadden bestreden. “Met zijn allen gaan we voor de play offs”, lanceerde hij de doelstelling voor dit seizoen.



Laatste nieuws