FC Volendam - Excelsior (KNVB Beker)

21 januari 2009 /

FC Volendam laat pas in slotfase ware gezicht zien tegen Excelsior

Door Cor Westerveld
Lest best. FC Volendam heeft pas in de slotfase Excelsior uit de beker geknikkerd. In de laatste zes minuten van de wedstrijd kwam de doelpuntenmachine van de thuisclub op gang. Jack Tuyp wees FC Volendam in de 84e minuut de wegdoor het verlossende doelpunt voor zijn rekening te nemen, waarna de sterk ingevallen Melvin Platje de stand op 2-0 bracht en Dominique van Dijk (een van de betere spelers tegen Excelsior) de slagroom op de taart spoot door voor 3-0 te tekenen. De supporters van de thuisclub konden daardoor toch nog met een tevreden gevoel het stadion verlaten.
Maar het had ook anders kunnen aflopen. Excelsior had FC Volendam zomaar op achterstand kunnen zetten en in het ergste geval uit het bekertoernooi gewipt. Beide clubs lieten legio kansen onbenut. FC Volendam creëerde de meeste kansen en had de meeste pech, want liefst viermaal stond het houtwerk een treffer in de weg.

Pechvogel
De meest onfortuinlijke voetballer bij FC Volendam is op dit moment Tim Bakens. In de competitiewedstrijd tegen Ajax had hij de pech dat een schitterende omhaal net geen doel trof, afgelopen zondag tegen AZ kopte hij de bal in de uiterste hoek maar was het doelman Romero die hem met een prachtige redding van score afhield. En of dat nog niet genoeg was, zag Bakens tegen Excelsior in de beginfase een prima kopbal uit een hoekschop van Van Dijk tegen de lat spatten. Zodoende wacht pechvogel Bakens nog steeds op zijn eerste treffer in dienst van FC Volendam.

Omschakeling
Van echt goed voetbal was geen sprake. De eerste helft was zelf saai om naar te kijken. Beide teams speelden de bal te vaak naar de verkeerde kleur. Het was voor FC Volendam natuurlijk een hele omschakeling om een paar dagen na de wedstrijd tegen koploper AZ aan te moeten treden tegen Excelsior, met in het achterhoofd dat aanstaande zondag de wedstrijd tegen ADO Den Haag op het programma staat. Een wedstrijd die van cruciaal is voor de discipelen van Frans Adelaar. Wil FC Volendam aanhaken dan dient er gewonnen te worden van ADO Den Haag. Had de kopbal van Tim Bakens wel doel getroffen in de openingsfase, dan had de thuisclub wellicht veel gemakkelijker de kwartfinale van het bekertoernooi bereikt.

Gehaakt
Na het moment van Bakjels kon het alle kanten op omdat beide ploegen zich geen raad wisten met de vele scoringskansen. Zo kreeg Ryan Koolwijk links voor het doel staand een prachtige kans om de Rotterdammers op voorsprong te zetten, maar hij schoot de bal voorlangs. Een inzet van zijn ploeggenoot Ard van Peppen werd gepareerd ten koste van een hoekschop door een verdediger van FC Volendam. Bij een prima solo van de weer fitte Yannick de Wit trok Excelsior aan de noodrem door hem te haken. De vrije trap die hierna volgde, schoot Jack Tuyp prima in de hoek, maar de redding van doelman Erwin Mulder mocht er ook zijn.

In de tweede helft verslikte de onnauwkeurig spelende Kelvin Maynard zich in Gyon Fernandes die vervolgens dé kans kreeg om te scoren voor Excelsior, maar hij schoot de bal voorlangs. Doelman Jeroen Verhoeven (tegen Excelsior stond hij er weer helemaal!) reageerde daarna zeer attent op een venijnig schot van Michel van Guldener. Excelsior voelde dat er wat te halen viel in Volendam. Kansen bleven zich over en weer voordoen. Jack Tuyp speelde zich uitstekend vrij en haalde uit met rechts, maar zag zijn inzet geblokkeerd door een Excelsiorbeen. Het bleek uitstel van executie, want even daarna zorgde Tim Bakens er met een prima pass voor, dat Tuyp oog in oog kwam te staan met doelman Mulder. En in dat soort situaties voelt de Volendammer zich in zijn element, ook al lukte het en keer eerder in de wedstrijd niet in een soortgelijke positie. Koelbloedig verzilverde hij nu wel zijn kans, 1-0. Excelsior moest daarna alles of niets gaan spelen. Ryan Koolwijk had de gelijkmaker op zijn pantoffel, maar maakte het karwei niet goed af waardoor Jeroen Verhoeven reddend kon optreden.

Paradepaardje
Melvin Platje, door zijn snelheid en niet aflatende ijver het paradepaardje van elke werklustige Volendam-supporter, was eerder ingevallen voor Kelvin Maynard. Met het forceren van twee hoekschoppen, een schot tegen de lat en het incasseren van een (twijfelachtige) gele kaart van de goed leidende scheidsrechter Ben Haverkort, zorgde de Bussummer na een prima assist va Henny Schilder in de negentigste minuut voor 2-0. De volledig in dienst van het team spelende Platje kon daarna voor de 3-0 gaan, maar zag dat de meegekomen Dominique van Dijk in een nog betere scoringspositie stond. Van Dijk bekroonde zijn goede spel met de derde Volendamse treffer van de avond. 3-0. Een ietwat geflatteerde maar zeker niet onverdiende overwinning.