FC Volendam houdt voorsprong voor de poorten van de hel vast

FC Volendam - FC Den Bosch (1 - 0)

25 maart 2018 / Jupiler League

Spanning alom bij de wedstrijd FC Volendam-Den Boch. De thuisclub mocht zeker niet verliezen om uit de race te raken voor de play-offs en ook bij een gelijkspel zou het er niet gemakkelijker op worden om te smullen van het toetje na de reguliere competitie. Van meet af aan liet FC Volendam zien voor de winst te gaan. Na de aftastingsfase van beide ploegen, was het FC Volendam dat als eerste tot goede offensieve daden kwam.  Nick Doodeman speelde zich goed vrij en eenmaal in het centrum aangekomen loste hij een schot op doel, maar  de sterk keepende Nick Leijten stond op de juiste plek.

Vanaf beide vleugels werd de bal en paar keer voor het doel gebracht, maar was er geen Volendambeen om af te ronden. Den Bosch kroop allengs uit zijn schulp en bij een voorzet van Oussama Bouyaghlafen kopte Muhammed Mert naast het doel van Hobie Verhulst. Ook een schuiver van Jens van Son ging naast het doel van FC Volendam.

Onderkant lat

Het dichtst bij een treffer was nog Joris van der Sande, maar de bal sprong uit zijn prima inzet via de onderkant lat het veld weer in en daarmee kroop FC Volendam dus door het oog van de naald. In de eerste helft kreeg Nick Doodeman nog een kans om vol uit te halen op het doel van Nick Leijten, maar  hij raakte de bal - uit een voorzet vanaf de linkervleugel - volledig verkeerd. Met de brilstand werd de eerste heft afgesloten.

Pech

Na de hervatting waren het de bezoekers die een voorsprong leken te nemen toen Oussama Bouyaghaflen schuin voor het doel de bal in de verste hoek poogde te schieten. Het leverde hem niet meer op dan een hoekschop. De jarige en goed spelende Gerry Vlak schoof aan de andere kan de bal naast het doel. Enzo Stroo had pech toen de bal via een speler van FC Den Bosch het houtwerk trof en niet meer opleverde dan en hoekschop. Een hard schot van Joey Veerman werd prima gestopt door doelman Leijten.

Handigheid

In de 73e minuut mocht Veerman, die al een gele kaart op zak had, het veld ruimen voor Alex Plat en kwam Paul Kok in het veld voor Gijs Smal. Niet veel later gooide Misha Salden er een extra aanvaller in door Kevin Visser te vervangen voor Teije ten Den. FC Volendam begon steeds beter te voetballen en de druk op het doel van Den Bosch nam zienderogen toe. Uiteindelijk was het Nick Doodeman die het winnende doelpunt inleidde nadat hij op handigheid en snelheid op de rechtervleugel was doorgebroken. Zijn voorzet kwam via de dichtbevolkte verdediging uiteindelijk voor de voeten van Rodney Antwi en op diens inzet moest doelman Leijten het antwoord tien minuten voor tijd het antwoord schuldig blijven, 0-1. FC Volendam kreeg nog een aantal hoekschoppen te nemen, maar die leverden niets op.

Hachelijke situaties

Rodney Antwi had de wedstrijd definitief in het slot kunnen gooien. Hij ging alleen op doelman Leijten af en had de bal zowel links als rechts breed kunnen en moeten leggen. In plaats daarvan ging hij voor eigen eer. Strandde vervolgens op de doelman van Den Bosch en uit de tegenaanval ontstonden de meest hachelijke situaties voor het doel van Hobie Verhulst. Voor de poorten van de hel – en met een furieuze doelman Verhulst - wist FC Volendam met kunst en vliegwerk de zege vast te houden voor de ogen van de 3423 bezoekers. Het verbaasde niemand dat de jeugdige verdediger Marco Tol gekozen werd tot Man of the Match. Samen met de eveneens kopsterke Daan Klinkenberg vormde hij centraal achterin een goed tandem. 

Opstelling FC Volendam: Hobie Verhulst, Mohammed Betti, Marco Tol, Daan Klinkenberg, Gijs Smal (Paul Kok), Joey Veerman (Alex Plat), Nick Doodeman, Gerry Vlak, Enzo Stroo, Kevin Visser (Teije ten Den) , Rodney Antwi.

Tekst: Cor Westerveld
Foto's: Fred Rotgans
Video: NH Nieuws, FC Volendam TVLaatste nieuws