FC Dordrecht speelbal van oppermachtig FC Volendam

FC Volendam - FC Dordrecht (4 - 1)

16 februari 2018 / Jupiler League

FC Volendam-FC Dordrecht, op voorhand een interessante wedstrijd. De Schapenkoppen verdedigden hun koppositie in de derde periode en de Palingboeren deden nog volop mee in de periodestrijd als ze weten te winnen. Bij een gelijkspel was er nog geen man overboord, want Misha Salden en zijn manschappen wilden vooral klimmen op de ranglijst naar een plek die  een ticket oplevert voor de play-offs. Elk puntje op weg naar die doelstelling is dus welkom. Vorig week liet FC Volendam zich in de eerste helft niet van zijn sterkste kant zien tegen De Graafschap en slaagde er in de tweede helft niet in om de in de eerste helft opgelopen schade te repareren.Tegen FC Dordrecht zou dus uit een ander vaatje moeten worden getapt. En dat deed de thuisclub!

Kevin Visser

In een prima gepeelde eerste helft werd FC Dordrecht overlopen door de sterk aanvallend ingestelde thuisclub, met in de hoofdrol rechtsbuiten Nick Doodeman (Man of the Match). Mede dankzij de snelle en behendige Doodeman konden de thuissupporters al in de zesde minuut juichen. Een voorzet van de West-Fries werd door Kevin Visser onhoudbaar achter doelman Bryan Janssen gewerkt, 1-0. Een lange bal van Joey Veerman op Nick Doodeman leverde bijna de 2-0 op; Visser kon echter nèt niet bij de bal.

Na bijna een kwartier spelen raakte Erik Schouten, die net als tegen De Graafschap met een neusbeschermer speelde, aan zijn knie geblesseerd nadat Jafar Arias hem had geraakt. Hoewel Schouten het nog probeerde, moest hij zich kort daarna - met een van pijn vertrokken gezicht – laten vervangen door de weer fitte Kees Kwakman. Schouten belandde in het ziekenhuis en het is nog afwachten hoe ernstig zijn blessure is, en of hij er volgende week in de derby tegen Telstar bij is. Ook met Kwakman in de achterhoede stond de verdediging van de thuisclub gisteravond als een huis. Het uitvallen van Schouten had geen invloed op de dadendrang van FC Volendam.

Terugdrijven

De mannen van Misha Salden bleven de Schapenkoppen terugdrijven op hun eigen helft. Met name Nick Doodeman was een ware plaag voor de Dordtenaren en met name zijn directe tegenstander Kino Delorge. De dolgedraaide verdediger werd vrij laat uit zijn lijden verlost door De Nooyer; in de tweede helft verscheen voor hem Karim Bannani in het veld. Voordat de thuisclub de score opvoerde, waagde Andreias Calcan de bezoekers een doelpoging, maar zijn uithaal ging naast. In de 27e minuut mocht topscorer Enzo Stroo nummer twee in de touwen jagen, nadat Kevin Visser Nick Doodeman aan het werk had gezet en die de bal op maat had voorgezet, 2-0.  En daarmee was het ’avondje FC Volendam’ nog niet op.

In de 31e minuut bezorgde Nick Doodeman zijn directe bewaker opnieuw een nachtmerrie. Doodemans voorzet werd als een streep door Gerry Vlak vlak langs de paal in de touwen geschoten, 3-0. In de 40e minuut mocht Kevin Visser met het hoofd nummer vier achter Janssen werken, 4-0. Opnieuw was Doodeman de aangever. Een voorzet van Gijs Smal probeerde Enzo Stroo in een keer uit de lucht achter Janssen te pegelen, maar het geluk dat je in zo’n situatie moet hebben, ontbrak hem. Rodney Antwi miste op een haar na de score op te voeren uit een hoekschop van Smal. In de laatste minuut van het eerste – en mooiste – bedrijf kwam de thuisclub goed weg, toen een schuiver van Mawouna Amevor net naast het doel van Hobie Verhulst ging. De doelman van FC Volendam gaat de club het eind van het seizoen verlaten. Niet omdat hij gisteravond bijkans werkloos was, maar omdat hij hogerop wil.

Gas terug

FC Dordrecht was gisteravond kennelijk beter op de hoogte dat de tweede helft begonnen was dan FC Volendam. Al in de 47e minuut mocht een geheel vrijstaande Robert Mutzers de eer redden voor zijn ploeg, 4-1. FC Volendam nam in de tweede helft gas terug. De bal was veelvuldig waarneembaar op de dezelfde helft als in het eerste bedrijf. Wel bleef de thuisclub de touwjes strak inhanden houden en loeren op meer treffers, maar het drong niet aan zoals in de eerste helft. Toch bleef het spel van de thuisclub het aanlijken waard.

Joey Veerman

Het was een genot om bijvoorbeeld Joey Veerman aan het werk te zien; zelfverzekerd, draaiend en kappend zijn tegenstanders keer op keer het bos insturend. Ook Gerry Vlak liet zich goed zien. Hij kreeg na goed werk van Gijs Smal een goede kans om zijn tweede treffer en Volendams vijfde te maken, maar dat lukte net niet. Een hoekschop van Nick Doodeman werd goed ingeschoten door Joey Veerman en in de rebound schoot Enzo Stroo naast. Even later een voorzet - van wie anders dan Doodeman – werd net voor de voeten van Enzo Stroo weggetikt en daarmee kwam FC Dordrecht opnieuw goed weg. Behoudens enkele wissels deden zich geen noemenswaardige feiten meer voor. Een meer dan verdiende overwinning van FC Volendam. Over het spel van FC Dordrecht was coach De Nooyer niet te spreken, maar hij was wel zo sportief om te zeggen dat FC Volendam prima had gespeeld. Volgende week vrijdag wacht de uitwedstrijd tegen Telstar, ofwel de kotters tegen de botters. Dan mag FC Volendam laten zien dat het progressie heeft gemaakt en voor geen tegenstander opzij hoeft te gaan.

FC Volendam: Hobie Verhulst, Ties Evers, Erik Schouten (17. Kees Kwakman), Daan Klinkenberg, Gijs Smal, Joey Veerman (81. Nick Runderkamp), Kevin Visser, Gerry Vlak, Nick Doodeman, Enzo Stroo, Rodney Antwi, (80. Luis Pedro).

Tekst: Cor Westerveld
Foto's: Fred Rotgans
Samenvatting: Fox Sports
Video interviews: NH Nieuws