FC Volendam verliest duel met twee gezichten

FC Volendam - FC Eindhoven: 1 - 3 (1 - 0)

18 januari 2019 / Keuken Kampioen Divisie

Met twee overwinningen op rij, waarin FC Volendam ook nog tweemaal een ‘clean sheet’ behaalde, startte vanavond de derde periode. Tegenstander FC Eindhoven begon na de winterstop ook sterk. Het vooraf als hoogvlieger bestempelde NEC werd met 3-2 verslagen. FC Volendam miste alleen Jari Vlak door een schorsing. Zijn oudere broer Gerry verving hem in de basis in het frisse KRAS Stadion.

De wedstrijd was koud begonnen of het was al raak. Sterker nog, dat duurde slechts 54 seconden! Anthony Berenstein brak door over de linkerkant en zette topscorer Nick Doodeman alleen voor keeper Ruud Swinkels. Met buitenkantje rechts schoot Doodeman feilloos raak: 1-0. Het vervolg van de eerste helft werd gekenmerkt door veel balbezit van de gasten uit Eindhoven. De blauw-witten lieten behoorlijk combinatiespel zien, maar een bres in de hechte oranje verdediging slaan lukte geenszins. Sterker, de gevaarlijke momenten waren voor de thuisploeg.

Telkens was het enorm gevaarlijk in de omschakeling, waar FC Eindhoven veel ruimte liet liggen. De nauwkeurigheid in de eindpass belette FC Volendam om de score uit te bouwen. In de 39e minuut was het wel bijna raak. Nick Doodeman zette perfect voor, maar Cas Peters schatte de bal niet goed in om de 2-0 te maken. Niet veel later schoot dezelfde Peters op de voeten van Swinkels. Ook vlak voor rust behoedde Swinkels zijn team voor een ruimere achterstand. Miraculeus was de magere 1-0 ruststand.

Halverwege wisselde Hans de Koning van spits. Dani van der Moot maakte zijn debuut voor FC Volendam. Hij verving Cas Peters. Waar de start van de eerste helft zo fraai was, was de start van de tweede helft een stuk minder. Robin Schouten liet zich in de 51e minuut aftroeven en Elton Kabangu liet Jordi van Stappershoef kansloos: 1-1. De reeks clean sheets was hiermee ten einde. Niet veel later was het zelfs 1-2. Marcelo da Veiga Lopes kopte vrij voor van Stappershoef binnen. Wie de eerste helft heeft gezien, geloofde zijn ogen niet. FC Volendam was het helemaal kwijt. In de 59e minuut zette Samy Boutard de 1-3 op het bord. In zeven minuten stond de wedstrijd geheel op zijn kop.

Na ruim een kwartier scoorde Dani van det Moot bijna bij zijn debuut. Intussen versterkte Teije ten Den de voorhoede. Zijn eerste balcontact was een knappe kopbal die weer gepakt werd door Ruud Swinkels. De Eindhovense goalie ontpopte zich als absolute sta-in-de-weg voor alles wat FC Volendam ook probeerde.

Het lukte de thuisploeg maar niet om de dreun die FC Eindhoven uitdeelde te overkomen. Van het prima spel uit de eerste helft was niks meer terug te zien. De volgende debutant meldde zich in de 81e minuut: Derry John Murkin. De flankspeler verving Anthony Berenstein. Hij was de derde frisse aanvaller die binnen de lijnen kwam. Ook Murkin kon niet veel zoden aan de dijk zetten, want tot kansen kwam de thuisploeg niet meer. Zo verloor FC Volendam een wedstrijd die twee gezichten kende. Halverwege de wedstrijd was er geen mens die dat voorzien had.