Volendam knokt zich naar overwinning op Eindhoven

FC Volendam - FC Eindhoven (3 - 2)

02 maart 2018 / Jupiler League

Opa Gerrie Vlak over Gerry Vlak:

 

“Niet omdat het mijn kleinzoon is, maar die jongen ziet het gewoon”

 

Zijn opa Gerrie Vlak, de voormalige stand-in voor Dick Tol, zei het een paar jaar geleden al. “Niet omdat het mijn kleinzoon is, maar die jongen ziet het gewoon,” doelend op Gerry Vlak, de jongeling die net zijn contract heeft verlengd. Tegen FC Eindhoven was Gerry Vlak Man of the Match. De daaraan gekoppelde bos bloemen en dinerbon had ook de foutloos spelende en maker van het winnende doelpunt, Joey Veerman, kunnen zijn. Beide spelers lieten tegen FC Eindhoven zien dat het vissersdorp aan de boorden van het vroegere IJsselmeer nog altijd talenten voortbrengt. Met de twee jonge Volendammers als grote uitblinkers, versloegen de wijdbroeken FC Eindhoven en pakten daarmee de zesde thuiszege op rij en dingen nog altijd mee naar de derde periodetitel, waarin FC Emmen overigens de beste papieren heeft. Minstens zo belangrijk is dat FC Volendam weer een stapje dichter genaderd is bij een eindklassering die recht geeft op het spelen van nacompetitie.

FC Eindhoven ging gisteravond ook voor de volle winst, in de hoop nog in aanmerking te komen voor een ticket voor de nacompetitie. De ploeg van David Nascimento moest het doen zonder de geblesseerde Mart Lieder, die met twintig doelpunten topscorer is van de Jupiler League. Zijn gemis scheelde een slok opeen borrel in de voorhoede van de Brabanders. Maar goed, met de Fransman Joel Thomas hebben de Eindhovenaren ook een speler in huis die weet hoe je het net van de tegenpartij laat bollen. Hij was gisteravond met twee treffers, waarvan een uit een strafschop, goed voor de productie van FC Eindhoven.

Kort na het beginsignaal vestigde  Gerry Vlak al de aandacht op zich met een uitstekende voorzet vanaf de recht tikje tegen de bal te geven. Hetzelfde deed zich voor na een prima pass van Joey Veerman  op Rodney Antwi en diens voorzet net niet door Enzo Stroo kon worden verzilverd. Het leverde slechts een hoekschop op. Na 25 minuten spelen verslikte Jellert van Landschoot zich in de bal, maar Nick Doodeman wist hiervan niet te profiteren. In de 31e minuut kwam de thuisclub, toch wel verdiend,  op voorsprong. Het was Gerry Vlak die de rappe Nick Doodeman wegstuurde op de vleugel en diens voorzet werd door doelman Thomas Hooybregts niet klemvast gepakt. De bal kwam voor de voeten van Rodney Antwi die zijwaarts Enzo Stroo bereikte en diens inzet betekende 1-0.

Slappe schuiver

Twee minuten later later sloeg FC Eindhoven terug. Een voorzet van Abdelmalek El Hasnoui leverde voor het doel een duel op tussen Joel Thomas en Henny Schilder dat gewonnen werd door de Eindhovenaar, 1-1. Een vrijetrap van aanvoerder Branco van den Boomen werd daarna onschadelijk gemaakt door Hobie Verhulst. Daarna verzuimde FC Volendam om opnieuw op voorsprong te komen. Gerry Vlak zette Nick Doodeman aan het werk en diens voorzet kwam panklaar voor de voeten van Rodney Antwi. In plaats van verwoestend uit te halen, kwam Antwi niet verder dan een slappe schuiver in de hoek waar doelman Hooyerghs totaal geen moeite mee had. Bij de eerste de beste tegenaanval kwam FC Volendam op achterstand. Henny Schilder, in duel met Joel Thomas, zou in de ogen van de Belgische arbiter Vermeire een overtreding gemaakt hebben. De Fransman leek eerder theatraal naar de grond te gaan. De bal ging echter op de stip en Thomas maakte zijn tweede doelpunt, 1-2.

Schijnbeweging

Na de hervatting had de thuisclub niette klagen toen Gijs Smal een fout maakte en de bezoekers die niet afstraften. Smal had trouwens toch een moeilijke avond. Met name de behendige Abdelmalek El Hasnaoui toverde hem de ene na de andere schijnbeweging voor. De thuisclub ging voor de gelijkmaker en na een voorzet van Nick Doodeman kreeg Rodney Antwi een goede schietkans, maar hij mikte de bal naast de verkeerde kant van de paal. Elton Kabangu probeerde aan de andere kant Hobie Verhulst te verrassen, maar die  gaf geen krimp. Nadat in de 64e minuut Teye ten Den koud  in het veld stond (koud was het overigen) en eerst nog Hobie Verhulst ten koste van een hoekschop Abdelmalek El Hasnaoui van scoren had afgehouden,  kwam FC Volendam op gelijke hoogte. Nick Doodeman wist uitstekend te profiteren van zwak uitverdedigen van FC Eindhoven. Met  een strakke schuiver in de uiterste hoek zorgde hij voor 2-2.  Er ontspon zich hierna een fraai slot. Joel Thomas was dicht bij zijn derde treffer. In duel met Daan Klinkenberg eindigde de bal via de voet van Klinkenberg tegen de paal. Nick Doodeman zag aan de andere kant zijn inzet gepareerd door de doelman van FC Eindhoven. Uit een hoekschop van Rochdi Achemteh kopte invaller Doriano Kortstam de bal naast het doel van Verhulst.

Frisse kracht

De snel opgezette aanvallen van FC Eindhoven waren zeer dreigend, vooral over de rechtervleugel. Kennelijk reden voor coach Misha Salden om de overuren draaiende Gijs Smal te vervangen voor frisse kracht Paul Kok. Enzo Stroo testte nog even de kwaliteit van doelman Thomas Hooyberghs met een venijnige inzet. Gerry Vlak stelde daarna Nick Doodeman in de gelegenheid om de winnende treffer te scoren maar zijn schot ging hoog naast. In de 88e minuut was het - wie anders dan Gerry Vlak - die bij de achterlijn het hoofd koel hield en  de bal voor de schietgrage voeten van Joey Veerman schoof, die de bal als een raket en wegdraaiende van de doelman richting kruising verzond, 3-2 Een fraai slot van een spannende tweede helft.

FC Volendam: Hobie Verhulst, Ties Evers, Henny Schilder, Daan Klinkenberg, Gijs Smal (84. Paul Kok), Joey Veerman, Nick Runderkamp (64. Teije ten Den), Gerry Vlak, Nick Doodeman, Enzo Stroo, (90. Marco Tol), Rodney Antwi.

Foto's: Fred Rotgans
Tekst: Cor Westerveld
Video: FC Volendam TV, NH Nieuws en Jupiler League

Laatste nieuws