FC Volendam - FC Emmen (2 - 3)

24 november 2017 / Jupiler League

FC Volendam strandt in het zicht van de haven

Door Cor Westerveld

Paarden die de haver verdienen krijgen ze niet. Tegen FC Emmen leek een prima spelend FC Volendam de volle buit in de wacht te gaan slepen. In de slotfase wist FC Emmen echter de 2-1 achterstand om te buigen in een 2-3 overwinning. Het andere Oranje zit werkelijk in de hoek waar de klappen vallen.

Met de weer fitte Kees Kwakman en Alex Plat (voor Joey Veerman) begon FC Volendam met fris ogend voetbal en werkend als een paard aan de klus tegen FC Emmen. Met - vaak - goed combinatiespel lieten de Volendammers zien dat ze de rode lantaarn niet horen te dragen in de eerste divisie.

Het weer meespelen van routinier Kees Kwakman werkte inspirerend op de ploeg. De nestor verrichtte veel nuttig werk en bracht de bal vaak goed voor het vijandelijke doel, waar de aanvallers van de thuisclub (Antwi en Stroo) niet altijd even gelukkig waren in de afronding met het hoofd.

Snelheid

In de 30e minuutkwam FC Volendam op een 0-1 achterstand. Rodney Antwi, die zowel aanvallend als verdedigend zijn bijdrage leverde, zette op volle snelheid de achtervolging in op Gerson Klok die op weg was naar Hobie Verhulst. Na zijn inhaalrace was een schouderduwtje (volgens eigen zeggen) voldoende om het gevaar in te neutraliseren. Dat duwtje vond plaats binnen de zestien en scheidsrechter Freek van Herk zag  er een overtreding in en wees resoluut naar de elfmeterstip. Cas Peters, samen met Alexander Bannink een van de dragende spelers van FC Emmen, liet vanaf de stip doelman Hobie Verhulst volstrekt kansloos.

Veerkracht

Een domper op het goede spel van FC Volendam. Maar de onverzettelijke oranje brigade toonde veerkracht.  Kopspecialist Erik Schouten ging zich zelfs met de aanval bemoeien en FC Emmen had geluk dat zijn fraaie kopbal niet meer opleverde dan een hoekschop. Een prachtig uitgevoerde aanval over de linkervleugel leverde de thuisclub vijf minuten

Gijs Smal zette uiteindelijk de bal voor en het was het Nick Doodeman die in de 36e minuut Telgenlamp het nakijken gaf, 1-1. Vlak voor het rustsignaal mocht Kees Kwakman vanaf twintig meter van het doel van FC Emmen nog een vrije trap nemen. De aanvoerder mikte net iets te hoog om zijn ploeg met voorsprong aan de thee te zetten.

Pardoes

Na de hervatting kwam de thuisclub goed weg. Een weggeefactie leverde FC Emmen pardoes de kans op om te scoren. Dat had Cas Peters ook moeten doen, maar zijn inzet werd door het been van de uit zijn doel gekomen Hobie Verhulst onschadelijk gemaakt. Nadat Hilal Ben Moussa namens FC Emmen de bal over het doel van Verhulst had geschoten, konden de supporters van de thuisclub genieten van een prachtige actie van Nick Doodeman. De West-Fries passeerde naar binnen trekkend zijn tegenstander en haalde vervolgens met links schitterend uit. Met veel effect leek de snoeihard ingeschoten en indraaiende bal in het doel van Emmen te eindigen, maar hij bleek net langs de verkeerde kant van de paal in het zijnet te gaan.

Koele kikker

In de 75e minuut kreeg de thuisclub dan toch loon naar werken. Het was Enzo Stroo die oog in oog met doelman Telgenkamp kwam te staan en die klus kun je wel aan de spits van FC Volendam overlaten. De koele kikker uit het Landsmeerse maakte het in de 75e minuut prima af, 2-1. Zou dan toch het herstel van FC Volendam zijn ingezet? Gezien het spel tot dan toe moest FC Volendam in staat worden geacht om het karwei winnend af te sluiten.  Het mocht echter niet zo zijn. Jeroen Veldmate mocht in de 82e minuut een vrije trap nemen. net buiten de zestien en dat deed hij perfect. Doelman Verhulst was in de 83e minuut volstrekt kansloos op de pegel van de verdediger van FC Emmen, 2-2.

Kees Kwakman stelde met een voorzet Enzo Stroo nog in de gelegenheid om doelman Telgenkamp op de proef te stellen, maar Stroo kopte de bal naast het doel.

Geen boodschap

In het verleden hebben al veel spelers die ooit voor FC Volendam uitkwamen en vertrokken naar andere clubs hun oude club de das om gedaan. FC Emmen bracht in de slotfase oud-FC Volendammer Michiel Hemmen in de ploeg. Met hoge ballen van achteruit werd  de verdediging van de thuisclub bestookt. Het was uitgerekend Michiel H(emmen) die in de 88e minuut na een doorkopbal van  Alexander Bannink vanuit een lastige positie op de linkervleugel de bal laag langs doelman Hobie Verhulst in het doel wist te werken. Deze nederlaag hadden de spelers van FC Volendam niet verdiend, maar Zaankanter Hemmen had daar totaal geen boodschap aan.

FC Volendam: Hobie Verhulst, Ties Evers, Erik Schouten (88. Teije ten Den), Henny Schilder, Gijs Smal, Alex Plat (76. Rafid El Hamdi), Nick Doodeman, Kees Kwakman, Enzo Stroo, Kevin Visser, Rodney Antwi

Foto's: Fred Rotgans